Sverige
5 april 17:21
Ridsportplus

Oväntat avhopp på tung post i SvRF inför stämman

FörbundsstämmanBåde tävlingssektionen och ridskole- och utbildningssektionen inom Svenska Ridsportförbundet får nya ordförande vid stämman i maj. Det ena bytet var väntat, medan det andra kom som en överraskning.

Oväntat avhopp på tung post i SvRF inför stämman
Avgående sektionsordförande Meta Persdotter och Markku Söderberg. Foto: Roland Thunholm/Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu har valberedningen presenterat sina kandidater till alla lediga platser i förbundsstyrelsen och de två sektioner som förbundsstämman utser.

Att dagens ordförande för tävlingssektionen, Meta Persdotter, skulle avgå har varit känt en tid. Valberedningen föreslår att Annika Skoglund från Karlstad tar över uppdraget.

Däremot kommer det som en överraskning att Markku Söderberg lämnar ordförandeskapet för ridskole- och utbildningssektionen. Orsaken är att han precis blivit anställd på Svenska Ridsportförbundet, på en ny tjänst som föreningsrådgivare.
─ Det är lite delade känslor kring att gå från en roll som förtroendevald till anställd, men det ska bli roligt att kunna bidra till att utveckla ridsporten och lyfta vår sports mervärden i samhället, säger Markku Söderberg.

Leva upp till strategin

Han säger också att Svenska Ridsportförbundets ledning länge sett ett behov av att stärka arbetet gentemot föreningarna.
─ I vårt strategidokument Ridsport 2025 säger vi att förbundet lever genom sina föreningar och då är det viktigt att ge föreningarna bra förutsättningar att utveckla sin verksamhet – på alla plan, säger Markku Söderberg.

Maria Eriksson från Ekeby, ridlärare level III, föreslås bli ny ordförande i ridskole- och utbildningssektionen.
─ Maria har varit väldigt aktiv och delaktig i sektionens arbete under sina år som ledamot, så jag är övertygad om att hon kommer att göra ett jättebra jobb som ordförande, säger Markku Söderberg.
─ Det är stora skor att fylla, och Markku har gjort ett fantastiskt arbete, säger Maria Eriksson som länge varit engagerad i utbildningsfrågor och bland annat var projektledare för Framtidens Ridskola i slutet av 1990-talet.

Fri från egenintresse

När Meta Persdotter lämnar ordförandeskapet för tävlingssektionen efter sex år föreslår valberedningen att Annika Skoglund från Karlstad tar över klubban.
─ Det känns skrämmande på ett sätt, men också utmanande, säger Annika Skoglund, som i vardagen är butikschef på Hööks och har haft olika förtroendeuppdrag inom SvRF sedan 2009. I tävlingssektionen har hon suttit sedan 2015.

Hon är hoppdomare och överdomare i hoppning samt B-banbyggare, men har inga egna tävlingshästar numera.
─ Jag har inte heller några elever eftersom jag inte är tränare, och inga barn som tävlar i sporten. Att stå fri och inte ha något egenintresse i sporten tror jag är väldigt viktigt.

Skulle varit på Scandinavium

För närvarande är Annika även tf ordförande för dressyrkommittén, ett uppdrag som hon kliver av om hon blir ordförande för tävlingssektionen, just för att slippa sitta på två stolar.

─ Samtidigt gäller det att vara väl insatt och följa med i sporten. Jag åker på stora tävlingar när jag kan, och den här helgen skulle jag ha varit med som funktionär i Scandinavium, säger Annika Skoglund.

Blandning av kända och nya namn

Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster kandiderar för ännu en mandatperiod, men det blir en del andra skiften i förbundsstyrelsen. Hela fem nya namn ska in. Valberedningen föreslår dessa fem:

  • Per Bergström, Hörby, sitter i styrelsen för Skånes Ridsportförbund. Han har också erfarenhet som tävlingsledare inom fälttävlan på såväl nationell som internationell nivå.
  • Göran Dalin, Uppsala, veterinär verksam inom SLU, var med och byggde upp hippologutbildningen och leder nu arbetet i SvRF:s säkerhetsutskott.
  • Charlotte Palmstierna, Flyinge, arbetar som rådgivare i barnrättsfrågor, har stor erfarenhet av barnrättsperspektivet och värdegrundsfrågor.
  • Camilla Sjölund Lundevall, Stockholm, jurist som tidigare arbetat som bland annat som kanslichef på LRF. Är just nu ledamot i SvRF:s ridskole- och utbildningssektionen.
  • Torbjörn Wahlborg, Skövde, civilingenjör och hobbyryttare, elproduktionschef på Vattenfall och hör också till familjen som driver Grevagårdens Hästsportcenter i Skövde.

Nya namn i tävlingssektionen:

  • Magdalena Regårdh, Löberöd, tävlingsryttare och banbyggare.
  • Lotta Sjöberg, Högbo, hette tidigare Schultz, verksamhetschef på Högbo RK som arrangerar flera stora hopptävlingar varje år. Har tävlingsmeriter från OS och EM.

Nya namn i ridskole- och utbildningssektionen (RUS)

Jonas-johnsson-bioritmo2-170315-rt
Jonas Johnson föreslås till RUS. Foto: Roland Thunholm
  • Michaela Arvidsson Edfeldt, Löddeköpinge, tar studenten till sommaren, arbetar med unghästar och har aktiv inom ung SWB samt varit utbytesstudent i England.
  • Jonas Johnson, Strömsholm, verksamhetschef på Ridskolan Strömsholm med många års erfarenhet av arbete inom svensk hästnäring.
  • Bertil Sjödin, Malmö, ordförande i Malmö Civila Ryttarförening med erfarenhet som tävlingsledare, liksom som samordnare mellan ridsport och kommun.

Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden