Veterinärt
15 september 2021 17:16

Fler söker veterinärvård – hältor fortfarande vanligast

SkadorPandemin har fört med sig en oroväckande trend där många fler söker veterinärvård för sina hästar. Liksom innan är hältor den vanligaste diagnosen – men det finns regionala skillnader. Det visar ny statistik från Agria.

Fler söker veterinärvård – hältor fortfarande vanligast
Ryggbesvär kan ibland vara en indikation på hälta. Foto: Istock

Hältor och olika typer av inflammationer i hästens leder och ligament är fortfarande de vanligaste diagnoserna när hästar undersöks av veterinär. Det finns dock regionala skillnader enligt ny statistik som försäkringsbolaget Agria tagit fram.

Bland annat är det vanligare med fång i Norrbotten än bland hästar i Skåne och Stockholm. Samtidigt är ryggbesvär så ovanligt i Stockholm att det inte ens finns med bland de vanligaste diagnoserna i huvudstadsområdet.

– Oftast handlar ryggont om att hästen har ont någon annanstans, vilket efter hand leder till ömhet i ryggen. Det kan vara en inflammation i kotled eller knäled till exempel som hästen kompenserar och efter hand får smärta i ryggen av. Här tror jag att både hästägare och veterinärer har blivit bättre på att se orsakerna till det onda, snarare än att bara behandla en ond rygg, säger Anette Graf, veterinär på Agria.

En anledning till att fång sticker ut i Norrbotten kan bero på gräset och att sockerhalten slår om snabbt under vår och sommar i norr. Kallblod och ponnyer är vanligare i regionen och dessa drabbas också i större utsträckning av fång.

– Tyvärr ökar fång i hela landet och även bland halvblod, så det finns all anledning att vara försiktig vid foderbyten och när gräset får ny fart efter en period av regn. De flesta hästägare känner till att fångrisken ökar på våren när vårsolen värmer på dagen och nätterna är kalla. Däremot vet inte alla att samma risk förekommer under tidig höst, fortsätter Anette Graf.

Se listorna över de vanligaste diagnoserna i respektive region längst ner.

Fler söker till veterinären

Agria har också lagt märke till en annan oroande tendens under det gångna året.
– Under pandemin har vi sett att veterinärbesöken har ökat med 17-20 procent och allra mest ökar hältorna. Det är oroväckande, eftersom hältor i stor utsträckning går att förebygga med kunskap, god hästhållning, varierad ridning och genom att ge hästen tid för återhämtning, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring.

Varför veterinärbesöken och hältorna ökar är svårt att svara på. Enligt Agria kan det handla om att nya hästägare saknar kunskap, att fler haft tid att rida mer under pandemin eller att hästarna inte fått tillräcklig återhämtning.

Vanligaste diagnoserna i Skåne

 1. Hälta
 2. Kolik
 3. Kotledsinflammation
 4. Sårskador
 5. Inflammation i leder
 6. Fång
 7. Ryggbesvär
 8. Hovledsinflammation
 9. Knäledsinflammation
 10. Hovböld

Vanligaste diagnoserna i Stockholm

 1. Hälta
 2. Inflammation i leder
 3. Kolik
 4. Sårskador
 5. Kotledsinflammation
 6. Fång
 7. Gaffelbandsinflammation
 8. Knäledsinflammation
 9. Hovledsinflammation
 10. Hovböld

Vanligaste diagnoserna i Norrbotten

 1. Hälta
 2. Fång
 3. Kolik
 4. Sårskador
 5. Kotledsinflammation
 6. Inflammation i leder
 7. Gaffelbandsinflammation
 8. Ryggbesvär
 9. Hovböld
 10. Hovledsinflammation

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden