Världen
9 oktober 2022 19:36
Ridsportplus

Flera anmälningar av bett i Finland

Bristande säkerhetEfter att finska ridsportförbundet tidigare i veckan gick ut med ett förbud mot barrel bett efter att bettet misstänks kunna ligga bakom en dödsolycka, har nu tillstånds- och kontrollmyndigheten Tukes uttalat sig i frågan.

Flera anmälningar av bett i Finland
Bettet som användes vid dödsolyckan i Paimios, på svenska Pemar, var av märket Bombers. Nu har ytterligare en tillverkare dragit tillbaka sina så kallade cylinderbett och den finska tillstånds- och kontrollmyndigheten Tukes uttalar sig. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsport rapporterade tidigare om det beslut som förbjuder användning av barrel bett i samtliga träning- och tävlingssammanhang i Finland. Tukes har tagit emot sex ytterligare anmälningar rörande bett efter dödsolyckan i Paimio, på svenska Pemar, och hanterar nu totalt de sju anmälningar som kommit in, rapporterar Hevosurheilu.

Barrell bett finns i olika varianter som bland annat tredelat och raka samt med fasta och lösa ringar. Den cylinderformade mittdelen på betten verkar vara en del av problematiken, hos fem av de sju fall som anmälts är fem relaterade till cylindern, menar Anni Sulopuisto, chefsinspektör för konsumentprodukter på Tukes.

Tre av de anmälda betten är av märket Bombers, men av olika modeller. Skarven till cylindern uppges vara den del som brustit i dessa fall, medan andra rör sig om fästet mot bettringen.

Skicket är avgörande

Bettet som använder vid dödsolyckan i Pemar var av märket Bombers, men även Nathes har själva återkallat sina bett efter plasten riskerade att bli spröd och gå sönder. Huruvida det är säkert att använda bett med cylinderform anser Anni Sulopuisto beror på bettets skick, som kontinuerligt behöver ses över.

– Cylinderformar håller inte för evigt och slits ut vid användning. Metall slits när den skaver mot metall. Därför måste bettens skick kontrolleras regelbundet. I synnerhet bör du vara uppmärksam på fogarnas hållbarhet. Vi rekommenderar att du kontaktar säljaren eller tillverkaren om bruks- och skötselanvisningarna har gått förlorade.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden