Världen
5 oktober 2022 21:03
Ridsportplus

Tredelat bett förbjuds i Finland – misstänks ligga bakom dödsolycka

FörbudEtt speciellt tredelat bett, så kallat "barrel bett" har förbjudits i Finland. Bettet misstänks ligga bakom en olycka där ryttaren avled, och flera trasiga bett av samma typ är under utredning.

Tredelat bett förbjuds i Finland – misstänks ligga bakom dödsolycka
Bettförbudet gäller både på träning och tävling (bilden har inget samband med artikeln i övrigt). Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finska ridsportförbundet har på stående fot förbjudit ett så kallat ”barrel bett”, det vill säga en typ av tredelat bett med en cylinderformad, rörlig del i mitten. Anledningen är att det ska ha skett flera olyckor där bettet har gått av under ridning. Bland annat ska det ha skett en olycka i finska Paimio, på svenska Pemar, där ryttaren avled och det specifika bettet misstänks ligga bakom.

Betten är från och med 1 oktober förbjudna både på tävling och träning i samtliga hästsportgrenar i Finland. ”Ett trasigt bett kan medföra fara för ryttaren, hästen och andra”, lyder motiveringen bakom beslutet. Förbudet gäller fram till dess att utredningen av dödsolyckan i Pemar är klar. Fler trasiga bett av samma typ är också under utredning.

Barrel bett finns i flera olika utföranden så som raka, böjda, med och utan fasta ringar och med stänger vid sidan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden