Hoppning
9 juli 2020 06:20

Flera heta namn till hopp-SM

Hopp-SM 2020Under onsdagskvällen öppnade anmälan till hopp-SM och det har fyllts på stadigt sedan dess. Flera av toppnamnen bland de yngre ryttarna syns bland de anmälda, men seniorlandslagsryttarna tycks ännu så länge ta lite sats. "Något Falsterbo Horse Show i miniatyr kommer det oavsett inte att bli", säger sportchefen Josephine Sjölin.

Flera heta namn till hopp-SM
Vilka absoluta toppnamn vi kommer att få se i Falsterbo återstår ännu att se. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Största kategorin i skrivande stund är juniorerna, följt av young rider och därefter kommer seniorerna om man ser till ena halvan av SM som går av stapeln i Falsterbo med start 12 augusti. Ser man till ponny och children var största kategorin på senaste SM den senare. Den är nu den minsta medan övriga ponnykategorier är hyfsat jämnstora.

”Normalt” rör sig ett SM runt 30-50 ryttare per kategori. Än så länge tycks så också vara fallet i Falsterbo. Sportchefen Josephine Sjölin vill poängtera att inget är viktigare än att det blir ett SM där restriktionerna följs till punkt och pricka. Det innebär bland annat ingen publik alls och att de anmälda kommer att delas in i ”startgrupper” i den mån det behövs för att leva upp till smittskyddskraven.

– De regler och rekommendationer som finns kommer vi att följa. Vi kommer vara noggranna över hela tävlingsområdet så det inte blir några folksamlingar, och bara ryttare och en eller max två medhjälpare, beroende på om man är young rider eller yngre, kommer att tillåtas, säger Josephine Sjölin.

– De som tror att det ska bli en folkfest i Falsterbo, och att folk kommer att vallfärda hit från hela landet, de tror fel. Det är ett rent sportevenemang och inget Falsterbo Horse Show i miniatyr, fortsätter hon.

Många landslagsryttare anmälda

Både bland juniorer och young riders är större delen av de landslagsaktuella ryttarna anmälda, från A-trupp till OBS-trupp. Många av ungdomsryttarna känns också igen från ungdomsfinalerna i Scandinavium tidigare i år, och flera av dem har tagit SM-medaljer tidigare.

Bland de anmälda juniorerna syns toppnamn som Kajsa Björe, Ingemar Hammarström, Cora Hirn och Janelle Larsson. Här finns även tidigare toppryttare på childrensidan, så som Nellie Danielsson och Cornelia Wallenborg.

Dessutom kommer Ida Selin hem från tränaren Vincent Voorn i Holland för att rida junior-SM. Även blott 14-åriga supertalangen Ebba Danielsson har valt att rida bland juniorerna.

I kategorin young rider återkommer både Cora Hirn och Kajsa Björe och här syns dessutom en annan av Sveriges mest lovande unga ryttare just nu, Hästakberidaren André Brandt som rider Thelma Hästak, det atletiska stoet från unghäst-VM.

Bland seniorerna syns en rad tidigare SM-medaljörer. Bland toppnamnen märks bland annat Emma Emanuelsson, Marcus Westergren, Erica Swartz och Linda Heed, men än så länge lyser A-truppens ryttare med sin frånvaro. Det ryktas dock från flera håll att chansen är stor att vi bland annat får se både Fredricson och Jönsson i startlistorna på SM.

Intresset bland ponnyryttarna är stort och här syns en del nykomlingar, men även rutinerade namn som Wilma Hallberg som varit EM-aktuell i år med fantastiska Hot Lady Carthago, som har OS-blod i ådrorna. Ebba Danielsson rider EM-guldponnyn Dynamite Spartacus och Moa Behrens gör SM-comeback med superponnyn Springhill Boomerang.

Att det kommer att bli ett spännande SM står helt klart och anmälningslistorna lär fyllas på ytterligare. Det enda som återstår att se är huruvida pandemiläget kommer att tillåta att det blir ett svenskt mästerskap.
– Ännu så länge har vi inte fått ett officiellt tillstånd, det får vi ett par veckor innan, säger Josephine Sjölin.

Här är TDB-länken till SM för ponny och children.

Här är TDB-länken till SM för junior, young rider och senior.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden