Hoppning
18 juni 2020 17:31
Ridsportplus

Falsterbo står i startgroparna – hopp-SM rigoröst planerat

Goda utsikterPolisen har sagt sitt, propositionen är inlämnad och när som helst blir hela kalaset synligt i TDB. Tävlingsorganisationen i Falsterbo har gjort en rigorös planering. "Vi kan med råge uppfylla alla restriktioner som är idag", säger tävlingsgeneralen Jan Wannius. Ridsport har pratat både med Jana och sportchefen Josephine Sjölin, som har stenkoll på proppen.

Falsterbo står i startgroparna – hopp-SM rigoröst planerat
"Så här långt ser det lovande ut i alla fall", säger Jana Wannius om chanserna att det blir ett hopp-SM i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Falsterbo Horse Show ställdes in och tävlingsorganisationen istället ansökte om att arrangera hopp-SM 10-16 augusti blev många väldigt glada. Men osäkerheten har varit stor kring huruvida det verkligen går att genomföra ett regelrätt svenskt mästerskap utomhus i sommar. När tävlingsstoppet sedan hävdes och restriktionerna lättade ökade hoppet betydligt och idag är tävlingsgeneralen Jana Wannius mycket optimistisk.
– Vi vill ju inte ”jinxa” något, men om läget förblir oförändrat, är chanserna fina att det här verkligen blir av. Det lättar ju hela tiden, och om det inte blir något riktigt bakslag tror jag att detta ska kunna genomföras, säger han.

Polisen har varit på plats på tävlingsområdet och noga gått igenom hur ett hopp-SM ska kunna genomföras med hänsyn till rådande restriktioner. Med tanke på de stora ytorna är det inga problem att lösa både tävlingsdelen och uppstallningen enligt gällande smittskyddskrav, berättar Jana Wannius.
– Polisen har varit här och tittat, de kan ju Falsterbo Horse Show sedan innan, de vet hur stora ytor vi har här. Vi kommer att ha tävlingar på två banor samtidigt och det är inga problem att avskärma dressyrarenan från internationella arenan, så det blir som två separata evenemang om det skulle behövas. Tanken är också att unghästarna ska gå i början av veckan och att de åker hem innan SM-hästarna kommer.

– Propositionen skickas in till förbundet idag för granskning. Vi har gått igenom den tillsammans och den kommer att komma ut ganska direkt så att folk ska kunna ta del av den. Vi har inte satt datum för anmälan än, men jag kan tänka mig att det blir om ett par veckor, berättar sportchefen Josephine Sjölin.

Ingen gräsbana för ponny och children

Planen är att alla klasser för junior, young rider och senior ska gå på den internationella hopparenan, det vill säga den stora gräsbanan. Ponny och children rider alla sina kval och finaler inne på dressyrarenan som har splitternytt fiberunderlag. Unghästarna går sina första kval på Falsterbobanan, det vill säga lilla gräsbanan, medan semifinalen och finalen går på stora gräsbanan. 4-åringarna går dock bara på Falsterbobanan medan 7-åringarna får stanna kvar och hoppa båda sina två klasser på stora gräsbanan under SM-finalhelgen.

Det känns som att folk fick en morot när det blir ett SM trots allt.

– Det känns verkligen jättepositivt. Det är så roligt när man ser att tävlingarna kommer igång runt om i landet – och det känns som att folk fick en morot när det blir ett SM trots allt, säger Josephine Sjölin, som är övertygad om att tävlingarna är mer än genomförbara.

Ridsport
Vilka toppryttare får vi se i Falsterbo i augusti? Här är Peder Fredricson från segern i Falsterbos Grand Prix förra året. Foto: Roland Thunholm

– Om det finns behov ska man inte kunna röra sig mellan de två arenorna inne på området. Samma sak med stallar och elplatser, vi har fördelat allt på ett antal olika områden så det inte ska bli några folksamlingar. I vanliga fall har vi ju 270 utställare och all den ytan har vi också tillgång till, så att vi kan sprida ut folk, fortsätter hon.

– Under Falsterbo Horse Show stallar vi upp 800 hästar, i detta fallet handlar det om 300 hästar över stora områden. Vi kan ha uppstallningen utspridd på ett sätt som möter vad myndigheterna vill, säger Jana Wannius.

Stjärnspäckade startfält

Svenska Ridsportförbundet uppskattar att antalet anmälda kommer att ligga runt 40-50 per kategori, ungefär som föregående år. Skulle det bli högt tryck på anmälningarna, så finns det en lösning för det också.
– Eventuellt kan det blir fler bland unghästarna, men då kommer vi att dela upp allt i heat med ordentliga pauser emellan. Så att det inte blir för många på en gång, helt enkelt.

Även flera utlandsbaserade svenskar har visat stort intresse för att komma hem och rida.

Att det skulle finnas utrymme för publik håller både Jana Wannius och Josephine Sjölin för osannolikt.
– Vi har fem stora läktare som ligger långt ifrån varandra på den stora arenan, så det skulle absolut kunna gå att hålla folk åtskiljda. Det är klart att det hade varit trevligare med publik, men det viktigaste är ändå att vi kan genomföra detta, säger Jana Wannius.
– Tanken är att allt ska streamas, från den första söndagen till finalsöndagen, säger Josephine Sjölin och avslöjar härmed att tävlingsveckan har fått en extra dag.

För första gången på ett tag blir det sannolikt också ett extra stjärnspäckat SM, då flera av de svenska landslagsryttarna sällan har synts till på svenska mästerskap de senaste åren. När det nu inte finns någon omfattande internationell tävlingskalender att ta hänsyn till får vi kanske se ett mer toppat startfält än på väldigt länge. Landslaget var ju dessutom nyligen och hoppade på den internationella hopparenan.

Får vi se Peder Fredricson hoppa SM i år?
– Ja, det är vad jag har hört. Även flera utlandsbaserade svenskar har visat stort intresse för att komma hem och rida, säger Jana Wannius.

Länk till kriterierna för unghästklasserna 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden