Hoppning
8 maj 2020 11:13
Ridsportplus

Jana Wannius om Falsterbos SM-planer

MästerskapEtt samlat SM och unghästtävlingar. Det vill Jana Wannius ha i Falsterbo i mitten av augusti. "Vi vill göra något för sporten i dessa tider," säger tävlingsgeneralen som nyligen kom tillbaka till Sverige efter flera månader i USA där total nedstängning råder på grund av coronasmittan. I den här intervjun berättar han hur han tänker kring publik och annat praktiskt om Falsterbo skulle få arrangera ett SM.

Jana Wannius om Falsterbos SM-planer
Jana Wannius. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För några veckor sedan kom beskedet att de samlade SM-hoppningarna 2020 ställs in. De skulle ha arrangerats av Skogslottens Ryttarförening den 21-26 juli.

Folk behöver något att se fram mot, något att träna för. Jana Wannius, Falsterbo Horse Show.

Falsterbogeneralen Jana Wannius signalerade snabbt i samband med detta besked att Falsterbo kunde ta på sig att ordna ett SM.

– Den stora skillnaden mellan oss och Skogslotten är ju att vi har redan har allt som behövs i form av banor och läktare och så. Det står ju bara här och det är synd att det inte ska användas till något. Skogslotten skulle behöva anlägga banor och bygga läktare och så. Det är stor skillnad, säger Jana Wannius.

Utan publik

Det blev nyligen offentligt att Falsterbo Horse Show ställs in i år med anledning av coronapandemin. Satsningen på ett SM är en helt annan sak, menar Jana Wannius.
– Jag kan tänka mig att arrangera ett SM utan publik om det skulle krävas av myndigheterna även om vi helst naturligtvis vill ha publik. Det skulle inte gå utan publik med Falsterbo Horse Show som är ett publikdrivet arrangemang, säger han.

– Det är så sorgligt att Falsterbo Horse Show ställs in och jag är lika bedrövad som alla andra. Men det går inte att gråta över spilld mjölk och nu vill vi göra något för sporten. Folk behöver något att se fram mot, något att träna för.

Unghästklasser

Om det får bli ett SM i Falsterbo är planen att detta ska gå vecka 33, 10-16 augusti. Måndag och tisdag viks åt unghästklasser, på onsdagen blir det uppvärmningsklasser och sedan avgörs mästerskapet mellan torsdag och söndag.

– Om rådande rekommendationer från myndigheter om att det inte får samlas mer än 50 personer på en plats fortfarande gäller blir det svårt att genomföra. Men om det ändras till 500 personer kan jag se att det skulle kunna gå. Vi har flera banor och stora läktare. Logistiken skulle kunna fungera, säger Jana Wannius som också är öppen kring att webb-sända mästerskapet.
– Ja, det är en väg. Här tänker jag att det kan finnas ett internationellt intresse att följa unghästklasserna också.

Nedstängt USA

Han är nyligen hemkommen från Florida, USA, där han bor i Wellington under vintern.
– Det var en riktig befrielse att komma hem till Sverige i år. I USA är det ju total nedstängning och det är ofattbart vilka konsekvenser detta har fått, medan Sverige ju har valt en annan öppenhet under den här pandemin, säger han.

Nu ligger bollen hos Svenska Ridsportförbundet som ska ta beslut om Falsterbos SM-ansökan nästa vecka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden