Dressyr, Ponny
22 maj 2022 17:16
Ridsportplus

Flera ponnyekipage fick startförbud efter utrustningskontroll

HästvälfärdEtt antal danska ponnyekipage var inte "fit to compete" vid en utrustningskontroll ledd av det danska ridsportförbundet. Ridsport har pratat med den svenska landslagsledaren i ponnydressyr för att höra om det hade kunnat se likadant ut i Sverige.

Flera ponnyekipage fick startförbud efter utrustningskontroll
"Jag är inte insatt i vilka rutiner man har i Danmark, men det är sorgligt att det rör sig om så många ekipage", säger Anette Svanberg, landslagsledare för ponnydressyren. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I slutet av mars meddelade det danska ridsportförbundet att man skulle genomföra utrustningskontroller vid nationella tävlingar två helger i rad. Detta som en del av arbetet med policyn gällande hästvälfärd.

Vid det andra tillfället kontrollerades samtliga deltagande ponnyekipage på FEI-nivå i Ecco Cup-kvalet i danska Sundeved. Ansvarig för kontrollen var danska ridsportförbundets veterinär Mette Uldahl och hon undersökte främst området vid sadelgjorden, skänkelläget samt munnen. ”Tyvärr nekades sex ekipage att starta på grund av sår i munhålan och sju ekipage fick anmärkningar.” Det meddelar det danska ridsportförbundet enligt Eurodressage.

De sju ponnyer som fick anmärkningar hade rodnader i munhålan och sporrmärken, men tilläts starta.

Viktigt att tänka förebyggande

– Det är verkligen inte optimalt att vi ser fler ponnyer som inte är ”fit to compete” på grund av sår i munhålan, och att det också är fler som får anmärkningar. Även om det ser bättre ut i ponnydressyren nu än tidigare år är vi inte färdiga än.
– Därför är det väldigt viktigt att både föräldrar, ryttare och tränare tänker förebyggande och kontrollerar ponnyerna regelbundet. Det är en god vana som vi måste implementera, och det tar tid, säger danska ridsportförbundets sportchef Anne Silfwander.

– Även om flera ekipage inte fick starta eller fick anmärkningar var både ryttare, föräldrar och tränare stöttande vid kontrollen, och det är ett gott tecken, menar Anne Silfwander.

– Vi vet att utrustningskontroller kan göra folk nervösa oavsett utfallet, så vi är glada över mottagandet och att folk generellt är förstående och samarbetsvilliga.

Grundliga kontroller i Sverige

Ridsport har varit i kontakt med landslagsledaren för svensk ponnydressyr, Anette Svanberg. Hon är förvånad över att så många danska ponnyer inte varit i skick att tävla eller fått anmärkningar.

Hade det kunnat se likadant ut i Sverige?
– Det tror jag inte. På de senaste OBS-tävlingarna har vi i vissa klasser haft munkoll på alla och i vissa har man kollat den procent man ska kolla. Om det är fem eller tio procent är jag osäker på. I någon av klasserna har överdomaren gått igenom en del ponnyer innan start och andra efter start, och det har sett väldigt bra ut. Men då kan jag bara svara för hur det har sett ut på OBS-tävlingarna, säger Anette Svanberg.

Årets OBS-tävlingar hittills har ägt rum på Strömsholm, Grevagården och i Åstorp, och på samtliga ställen har det funnits en dialog med den kontrollerande överdomaren.
– Det har varit en anmärkning på munnen men inte på någon i truppen. Främst har det varit en del frågor kring vilka bett man får använda i samband.

I samband med förbundsträningen på Flyinge i början av juni förra året gjordes också en insats.
– När vi hade precamp på Flyinge i fjol hade vi en överdomare på plats som gick igenom just detta med ryttarna. Det gör också att man bli mer medveten – man tittar i och håller koll på ponnyns mun. Vi pratade också om vilka bett som är snälla att använda.

Hur är det med skänkelläget?
– Överdomaren har även kontrollerat skänkelläget och om det finns några skav på hästens sidor. Längden på sporrarna kontrolleras också, i Sverige får sporrarna bara vara 15 millimeter långa. Överdomaren kollar även flughuvan, den får vara vadderad men man får inte fylla öronen på hästen med något. Kontrollerna har varit grundliga, säger Anette Svanberg.

– Jag tycker att vi blir duktigare och duktigare. Vi lär ryttarna redan från ponny hur de ska titta i sina hästars munnar, och att det inte finns några skav eller annat som stör dem.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden