Sverige
19 februari 2020 08:42

Flera smittor i omlopp

SmittorJust nu finns flera isolerade stall runt om i Sverige, efter att hästar diagnosticerats med bland annat kvarka, abortvirus och coronavirus i olika delar av landet.

Flera smittor i omlopp
Hästar har insjuknat i olika delar av landet.

I ett stall i Umeå-området har två hästar insjuknat i coronavirus – ett virus som inte ska förväxlas med det coronavirus som just nu cirkulerar bland människor i främst Kina. Hos hästar orsakar viruset trötthet, nedsatt aptit och feber, liknande symptom som vid salmonella. Distriktsveterinärerna i Vännäs skriver i sociala medier att stallet är isolerat.

I slutet av förra veckan konstaterade Länsstyrelsen i Västmanlands län att en häst i Hallstahammars kommun drabbats av virusabort (EHV-1). Stallet har fått isoleringsrekommendationer.

Kvarka och kvarkaliknande sjukdom

En häst i Ljungby kommun i Kronobergs län har efter provtagning isolerats, då den har kvarka.

På Skällsta Ryttarcenter i Bro utanför Stockholm har flera hästar drabbats av streptococcus zooepidemicus, en bakterie som är närbesläktad med kvarka (kallas även falsk kvarka).

Personal på anläggningen skriver i sociala medier att de ”efter konsulterande av veterinär agerar precis som om vi haft kvarka, fortsätter isolera sjuka hästar och kommer att hålla anläggningen stängd för in/utgående hästar enligt rådande direktiv kring kvarka”.

Samma smitta finns även hos hästar i Karlskoga kommun och i Grästorp kommun, rapporterar länsstyrelserna.

Karta över positiva kvarkaprover

Så stoppar du kvarkasmittan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden