Hästägartips
16 mars 2018 06:30

Gittan Gröndahl: ”Det finns åtgärder som minskar smittspridningen”

SmittskyddstipsIsolering av hästar som är sjuka i till exempel kvarka kan bli besvärligt i mindre stall på gårdar med bara en stallbyggnad. Här får du tips hur problemet kan lösas och annat som är viktigt att tänka på för att inte sprida kvarkan vidare.

Gittan Gröndahl: ”Det finns åtgärder som minskar smittspridningen”
Skyddskläder bör användas när hästar som har någon smitta ska skötas. Det finns till exempel engångsoveraller i papper. Arkivbild Foto: Jeanette Flensburg

Det är ibland svårt att få en fullgod isolering av en sjuk häst, men det är inte omöjligt. Om vi lägger lite tankemöda och arbete på våra beteendemönster kan vi stoppa smittan.

Det är svårt att isolera hästar i ett litet stall och jag vill inte inge falska förhoppningar. Men visst finns det åtgärder som i alla fall minskar risken för smittspridning. Gittan Gröndahl, tf statsveterinär. 

Hästmänniskor rör sig mycket mellan olika anläggningar, både med och utan sina hästar. I många stall är det ett ganska stort antal människor i förhållande till antalet hästar. Det gör att riskerna för att vi omedvetet sprider smittor är större än bland andra stordjur, där det oftast är enstaka personer som sköter många djur som är sta- tionära.

”Finns åtgärder”
Gittan Gröndahl är tf statsveterinär för hästsjukdomar vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, och expert på epidemier och smittspridning.
– Det är svårt att isolera hästar i ett litet stall och jag vill inte inge falska förhoppningar. Men visst finns det åtgärder som i alla fall minskar risken för smittspridning, säger hon.

Ett råd som hon ger är att överväga att ha några hästar ute dygnet runt – antingen de friska eller de sjuka. Hästar klarar sig bra ute även när det är kallt, men de ska beredas skydd för vind och regn och kan behöva mer foder om det är kallt.

20180314_hastarihage_jeanetteflensburg
Ett råd från SVA är att försöka ha en grupp hästar – antingen de sjuka eller friska ute dygnet runt om det är svårt att separera grupperna på annat sätt. Foto: Jeanette Flensburg

Har du sjuka hästar ute, eller om du vet att det finns sjuka hästar i omgivningen, kan det vara klokt att sätta upp skyltar vid hagen. Uppmana folk att inte klappa eller ta på hästarna för smittskyddets skull.

Kvarka

Orsakas av bakterien Streptococcus equi

  • Symtom
    Hög feber (över 39 grader) och hosta samt kraftigt, varigt näsflöde. Till de klassiska symtomen hör även bölder i lymfkörtlarna vid ganascherna och svårighet att svälja. Så snart kvarka misstänks, bör veterinär tillkallas för att säkerställa diagnosen genom provtagning av näsflöde eller svalj.
  • Behandling
    Hästar i normal kondition får i regel vila sig igenom sjukdomen.  Vissa individer blir dock mycket sjuka och får bölder som behöver dräneras eller sådan svårighet att äta och andas att de behöver antibiotika. Framför allt föl och unghästar kan bli riktigt illa däran. Dödsfall förekommer.
    Isolering rekommenderas redan vid misstanke om kvarka.
    Behandlande veterinär ger rekommendation om isolering utefter varje anläggnings förhållanden. Efter att sista hästen är symtomfri krävs en omfattande rengöring av stall, utrustning och kläder.
  • Smittspridning
    Mycket smittsamt. Kvarka smittar genom kontakt: slem, hostningar, infekterade kläder, utrustning. Bakterien börjar inte utsöndras till omgivningen under de första 24-48 timmarna, så det finns en chans att begränsa utbrottet genom snabba åtgärder. 
Expandera

Två ingångar kan hjälpa
Om du är tvungen att ha både friska och sjuka hästar i samma stall, ska du börja med att inventera förutsättningarna. Finns det till exempel två ingångar till stallet? Då kan du dela upp stallet i två delar och placera hästarna så att de sjuka och de friska använder olika dörrar. Ordna olika hagar och fri väg till hagen utan risk för häst- kontakt.

Även de som sköter hästarna måste vara noga med att bara använda rätt dörr. Sätt upp en avgränsning som ingen får passera. I stället får du gå ut, tvätta dig och byta kläder och skor och sedan använda den andra dörren.

Ingen utrustning ska tas emellan den sjuka och den friska avdelningen utan att desinficeras. Se till att borstar, hinkar, grepar, skottkärror med mera finns på bägge platserna.

Skärma av
Skärma av så att sjuka och friska hästar inte kan få kontakt mellan boxarna. Kvarka smittar med droppsmitta, så det är viktigt att det inte kan stänka till friska hästar om en sjuk häst till exempel hostar.

Det bästa är om det går att ha en tom box mellan friska och sjuka hästar. Det bör även vara en hel vägg emellan. Det kan åstadkommas med en skiva av något slag.
– En fast skiva är det absolut bästa, säger Gittan Gröndahl.
– Om du vill ha in ljus kan du använda plexiglas, annars fungerar till exempel plywood. En väl spänd presenning kan fungera som en snabb nödlösning, men tyvärr vill hästarna gärna pilla och bita och då fyller den inte sin funktion.

20180314_stoppskylt_jeanetteflensburg
Det kan också vara bra att sätta upp skyltar på lämpliga platser för att hindra obehöriga att röra sig mellan sjuka och friska hästar. Foto: Jeanette Flensburg

Om samma person behöver sköta både friska och sjuka hästar är det bäst att alltid börja med att sköta de friska. Sedan byter du kläder och sköter de sjuka. På så sätt går det längre tid från att du hanterar sjuka hästar tills det är dags att hantera friska igen.

Sprita händerna
Tänk också på att sprita händerna mellan varje häst – även i den friska avdelningen – tills faran är över.

Det är viktigt att informera alla som rör sig i ett stall om det finns en sjuk häst där. Det behöver inte handla om kvarka, utan så fort en häst har till exepel feber som inte klart beror på något som inte smittar, bör alla övriga i stallet informeras. Annars finns risk att de åker iväg med sina hästar på träning och tävling, och på så sätt kan sprida en smitta vidare.

Förebyggande åtgärder
Det finns en hel del förebyggande åtgärder som minskar risken att få in smitta i stallet. Framför allt handlar det om att se över rutinerna när det kommer in en ny häst i stallet. Om det inte går att säkerställa att den inte vistats bland sjuka hästar den senaste månaden, är det klokt att hålla en ny häst isolerad första tiden. Det kan till exempel gälla om hästen kommer från ett handelsstall eller om den har åkt lastbil ihop med andra hästar med okänd smittstatus.

Om smittan väl fått grepp om stallet, är det viktigt att använda skyddskläder när man hanterar de sjuka hästarna. Både sjuka och friska hästar ska tempas varje dag.

Denna artikel var första gången publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nr 6/2017.

Fakta

Att göra vid smittrisk

Informera alla berörda, glöm inte till exempel hovslagare.
Upprätta en daglig templista för alla hästar, även friska, så att smittspridning snabbt kan hittas.
Bestäm hage för sjuka hästar, ordna så att andra hästar inte kan nosa där och att ingen går mellan hagarna och klappar hästarna.
Sätt upp informationslappar på dörrar och staket.

Expandera

Fakta

Bra-att-ha-saker för att hindra smittspridning

Engångshandskar.
Skyddskläder, till exempel pappersoverall eller overall som bara används vid smitta (och sedan tvättas).
Skoskydd.
Särskild mössa.
Flytande tvål, varmt vatten, handsprit, pappershandukar, desinfektionsmedel.
Skyltar att hänga på dörrar och hagar.
Hinkar – ha separata till den sjuka hästen.
Mockningsredskap – använd t ex inte samma skottkärra till friska och sjuka hästar.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden