Veterinärt
22 januari 2019 06:30

Kvarkan sitter kvar länge i kläderna

SmittaKvarkabakterier överlever minst ett dygn om de hamnar på kläderna. Därför är det avgörande att byta kläder eller använda skyddskläder om man hanterar kvarkasmittade hästar. Det visar en ny studie från SLU.

Kvarkan sitter kvar länge i kläderna
Tvätta kläderna ordentligt, det är ett av råden som man kan läsa om i SLU:s nya studie om kvarka och textilier. Foto: Jeanette Flensburg

Forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har undersökt hur kvarkabakterier kan överföras mellan hästar via människors kläder. I studien undersöktes hur länge kvarkabakterier överlevde på två sorters textilmaterial, T-shirt respektive jacka, samt hur många bakterier, av alla sorter, som fastnar på en ärm vid ordinarie hantering av hästar.

Studien visade att kvarkabakterierna överlevde minst ett dygn på båda tygmaterialen, och överlevnaden var betydligt längre på T-shirttyget än på jacktyget. Resultaten visade också att stora mängder bakterier fastnade på försökspersonernas ärmar vid vanlig hantering av en häst.

Studien visar även att risken är stor att personer som besöker flera stallar samma dag för med sig bakterier om de inte byter kläder. Hästägare rekommenderas att tillhandahålla goda handtvättsmöjligheter och till exempel en tunn överdragsjacka för veterinärer, hovslagare och andra besökare som åker mellan olika stall.

Tvätta i minst 60 grader

Vad som händer med kvarkabakterierna när kläderna tvättas i maskin har undersökts i andra studier, och rekommendationen är att kläder ska tvättas i 60 grader, vilket sällan sammanfaller med tillverkarnas tvättråd för ridkläder.

− Samtidigt är det så att om du tvättar kläderna så att smutsen är borta, så försvinner även bakterierna som har sitt fäste i smutsen. Det betyder alltså att om kläderna bara är ordentligt tvättade, ska det inte vara några problem med smittrisk, och dessutom har ju tiden gått medan du tvättar kläderna, säger Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, på SLU.

Fakta

Om kvarka

Kvarka är en allvarlig och mycket smittsam hästsjukdom som orsakas av streptokockbakterien Streptococcus equi. Sjukdomen ger hög feber, hosta, näsflöde och svullna lymfknutor i huvud/hals-regionen som kan utvecklas till bölder. För att hindra spridning av kvarka och andra smittsamma sjukdomar behövs kunskap om hur smittan överförs och bra smittskyddsrutiner. Vaccin finns.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 92 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden