Veterinärt
3 november 2017 10:19

Veterinären: ”Kvarkan gömmer sig i grimman”

SmittspridningDjurägarnas frågor kring kvarkans smittvägar har drivit fram ovanligt handfast forskning. Professor John Pringle vid SLU är förvånad över resultaten som visat bland annat hur svårt det är att bli av med kvarkabakterier på traditionella polyestergrimmor.

Veterinären: ”Kvarkan gömmer sig i grimman”
"Det är mycket svårt att bli av med kvarkabakterien på polyestergrimmor.  Det hjälpte inte ens att tvätta grimmorna i 40 grader och torktumla dem", berättar professor John Pringle vid SLU. Foto: Ann-Sofi Hjärn

I flera delprojekt har man undersökt hur länge kvarkabakterierna överlever i stallmiljön. Man har helt enkelt planterat ut bakterier på olika material och undersökt var de har klarat sig längst.

John Pringle berättar vad som hittills har framkommit:
– Det är flera saker som har förvånat oss. Dels att det var ganska lätt att bli av med bakterien på plast, betong och trä, den vanliga saneringen av boxar räckte väl till.

– På stängselstolpar överlevde inte bakterierna så länge heller, varken under hösten eller under varma, soliga sommardagar.

Kvarka klarar sig längre i vatten

– I vatten klarar de sig lite längre, så det är viktigt att vara noga med att diska ur en hink efter att en häst har druckit ur den, innan den används till nästa häst.

– Framför allt var det två saker som stack ut. Det första är att det är mycket svårt att bli av med bakterien på polyestergrimmor.  Det hjälpte inte ens att tvätta grimmorna i 40 grader och torktumla dem. Det krävdes tvätt i 60 grader för att bakterierna skulle dö.

– Däremot levde de bara fyra, fem dagar på lädergrimmor, sedan självdog de. Detta trots att lädergrimmor inte tvättas alls i maskin. Vi vet inte om det är strukturen som gör att bakterien inte sugs in i dem eller om det är något i lädret som dödar dem. Samma sak gäller för handskar i skinn.

171103_grimmakvarka_

– Grimskaft och bremsar liknar polyestergrimmorna, de har många ställen som bakterien kan gömma sig på.

Tysta smittbärarna spelar stor roll

Projektet pågår ännu och man försöker hitta den stora boven kring den ökade förekomsten av kvarka i Sverige. Professor Pringle har en hypotes:

– Jag tror att det är de tysta smittbärarna som är den stora anledningen, de som inte visar några symtom men där sjukdomen blossar upp efter miljöbyte, lång transport och liknande.

– Det bästa råd jag kan ge är att isolera nyanlända hästar från övriga de första veckorna. Det behöver inte bli så krångligt om man tänker igenom rutinerna. Vi har exempel på stall med 30-40 olika ägare där man klarar detta utan problem.

– Men det är viktigt att alla blir medvetna om att kvarka är en kontaktsmitta, det är inget som sprids genom luften. De nya upptäckterna att kvarkabakterien kan gömma sig länge i tyg är viktiga att känna till och ta till sig.

De svenska forskningsrönen har nyligen presenterats internationellt, både på
den brittiska veterinärkongressen BEVA och vid en stor workshop om kvarka i USA.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden