Veterinärt
24 januari 2023 10:14

”Bakterien går att hitta även hos friska hästar”

HästhälsaNär en häst drabbats av kraftig luftvägsinfektion och ägaren misstänker att det handlar om kvarka, kan det ibland röra sig om Streptococcus zooepidemicus i stället. Vi talar om denna kvarkaliknande sjukdom med Miia Riihimäki, veterinär och universitetslektor vid SLU.

”Bakterien går att hitta även hos friska hästar”
Varigt näsflöde och feber är två vanliga symtom på infektion av zooepidemicus. Foto: iStockphoto

Streptokocken zooepidemicus kan finnas hos helt friska hästar utan att orsaka några problem. Men under vissa omständigheter kan den föröka sig och orsaka sjukdom i övre luftvägarna, ibland även andra infektioner.

Orsaken kan vara att hästarna har nedsatt immunförsvar eller att de har någon annan sjukdom i kroppen.

1miiariihimaki
Miia Riihimäki är veterinär och har doktorsexamen i ämnet astma hos häst och är universitetslektor vid SLU. Hon arbetar även på hästkliniken UDS.

Universitetslektor Miia Riihimäki, SLU, är expert på luftvägsinfektioner hos häst och förklarar.

Vad är zooepidemicus?
– Streptococcus zooepidemicus är närbesläktad med kvarkabakterien och det går att hitta den i luftvägarna både hos friska och sjuka hästar i alla åldrar. Den kan orsaka sjukdom när hästens immunförsvar är försvagat, till exempel genom stress. Denna streptokock kan även orsaka infektion i andra organ hos häst, som livmoderinflammation eller hudinfektioner.

Vilka symptom får hästen och hur smittar sjukdomen?
– Hästar kan få varierande symptom, allt från att vara symptomfria till att visa kvarkaliknande symptom som feber, varigt näsflöde, hosta och svullnad i lymfknutorna. Det krävs provtagning för att kliniskt kunna skilja denna infektion från kvarka.
– Överföring kan ske till andra hästar genom direkt droppsmitta när en häst hostar på en annan. Annars är den inte luftburen. Risken för kontaktsmitta genom rykt-saker och liknande är låg.

Fakta

Bakterie som tar tillfället i akt

  • Bakterien Streptococcus zooepidemicus är vanlig i hästars luftvägar. Den kan, liksom andra streptokocker, bidra till flera olika infektioner om hästen har nedsatt immunförsvar. Det kan bland annat röra sig om juverinflammation, sårinfektion och livmoderinflammation. Stress ligger ofta bakom nedsatt immunförsvar och kan i sin tur ha många orsaker; avvänjning, miljöbyte och transport.
  • Bakterien är känslig för penicillin och vid allvarlig sjukdom brukar veterinären förskriva det.

Kan flera hästar i ett stall drabbas?
– De kvarkaliknade stammarna kan spridas i populationen, men det går att hitta den här bakterien även hos friska hästar.
– Även om veterinären vid provtagning kunnat isolera S. zooepidemicus från en eller flera hästar i ett stall, är det inte säkert att detta är grundproblemet. Gäller det till exempel en häst som har fått lunginflammation med S. zooepidemicus-bakterier efter att den har transporterats, har den troligen blivit sjuk på grund av nedsatt immunförsvar. Då anses inte risken för smitta till andra hästar särskilt stor.
– Det krävs en helhetsbild för stallet. Varje stalls veterinär får sätta upp rekommendationer för hur isolering och annat ska skötas. 

Kan det bli lika allvarligt som kvarka, så att hästen kan dö?
– Vissa stammar kan ge kvarkaliknande symptom, men dödsfall är ovanliga. Det är framför allt de infektioner som S. zooepidemicus kan orsaka i andra organ som kan vara allvarliga.

Kan det finnas tysta smittbärare på samma sätt som med kvarka?
– Generellt är det inte så, men det kan förekomma att vissa stammar av denna bakterie kan likna kvarka på så sätt att intorkat sekret kvarstår längre tid i luftsäckarna.

Finns det några följdsjukdomar?
– I sällsynta fall kan bakterien orsaka böldbildning eller infektion i andra organ som lungor eller i bukhålan.

Är sjukdomen anmälningspliktig?
– Nej, eftersom bakterien kan hittas i luftvägarna även hos friska hästar. Där-emot har veterinären ofta misstänkt kvarka inledningsvis och därför anmält stallet till länsveterinären redan innan provsvaren bekräftat vilken sjukdom det rör sig om.

Fakta

Fler orsaker till svullnad på huvudet

Hästar kan ibland svullna upp i spottkörtlarna bakom ganaschen eller mellan över- och underkäksbenet. Vad beror det på och hur märker man skillnaden mot kvarka/zooepidemicus?
– Kvarka och zooepidemicus orsakar sällan svullnad vid öronspottkörteln, de kan ge bölder eller förstoring av lymfknutorna i huvud/halsregionen och/eller svullnad i luftsäckarna i närliggande område, säger Miia Riihimäki.

Drabbade hästar har oftast andra symptom som tyder på infektiös luftvägssjukdom.
– Melanom kan orsaka kvarstående svullnad i spottskörtelområdet, men den vanligaste orsaken till att hästarna får förstorad öronspottkörtel, tillfälligt eller återkommande, är att de har ätit av växter i hagen som de annars undviker. Detta uppträder framför allt på våren och hösten.

Människor och hundar kan få spottkörtelstenar, kan hästar också få det?
– Det är ovanligt hos häst. Oftast handlar det om stenbildning i utförsgången för öronspottkörteln, då går det att känna en flyttbar stenliknande förhårdnad vid sidan av nosryggen. Vid allvarliga fall kan dessa spottkörtel-stenar totalt blockera utförsgången och orsaka smärtsam inflammation och svullnad i spottkörteln eller lokal svullnad i huvudregionen. En sådan sten får opereras bort.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden