HästhälsaHästens luktsinne är ett spännande nytt forskningsområde som håller på att undersökas på olika sätt. Vi talar om ämnet med SLU-agrobiologen Maria Vilain Rørvang.
Letar efter dofter som kan verka lugnande för hästar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
De flesta vet att hästen kan se nästan helt runt omkring sig och höra frekvenser som vi inte uppfattar. Men hästar har också ett välutvecklat luktsinne, vilket vi ofta glömmer bort. Detta vill bland andra Maria Vilain Rørvang vid SLU råda bot på. Hon har undersökt hästars luktsinne och hur vi skulle kunna använda kunskap om detta sinne mer.
Du har använt ett speciellt sätt att studera luktsinnet, berätta mer.
– Det är ett paradigm som kallas tillvänjning och desensibilisering, vilket innebär att testhästarna presenterades för olika dofter tre gånger i rad med paus emellan. Sedan mätte vi tiden som de luktade på varje doft vid varje tillfälle. Doften låg i en nättäckt box så att hästarna inte kunde smaka på doftprovet men ändå hade fri tillgång att undersöka det.
– Snifftiden blev kortare för varje gång hästarna undersökte samma doftprov. Efter den tredje presentationen tog vi fram en ny doft och då ökade undersökningstiden igen. På så sätt visste vi vilka dofter hästarna kunde skilja på.
Vilket resultat blev det?
– Både föl och vuxna hästar ingick i försöket och vi märkte att fölen luktade längre på cederträolja än de vuxna hästarna. Kanske att de vuxna kände igen den sedan de tidigare på ett naturligt sätt hade kommit i kontakt med trädoft.
– Det var ganska många ston med i studien och några var dräktiga, och där såg vi att just dessa inte gärna ville lukta på lavendeldoften. Varför vet vi inte. Det verkar som om de hade ett annat intresse och annan känslighet under dräktigheten. I övrigt såg vi tydligt att det var mynta som hästarna sniffade mest på och nästan alla ville slicka på den doften. De kunde inte nå den och få i sig smaken men de ville slicka, ville komma åt den. Det hände något där.
– Vi människor kan dofta oss till hur något ska smaka men vi vet inte om hästar också har den kopplingen. Detta är en första liten indikation på att det kan finnas ett sådant samband hos hästar.
Hur kan vi använda kunskap om hästens luktsinne i det dagliga arbetet?
– Hästar har möjligtvis ett doftminne, där en doft är kopplad med en upplevelse. Den som ska prägla ett föl eller etablera kontakt med en försiktig häst kan tänka på att inte använda parfym eller starkt doftande deodorant och schampo under denna tid. Man kan gärna använda samma kläder – har man alltid samma lukt kan det hjälpa hästen till bättre igenkänning.
– Viss irritation eller distraktion hos hästen kan orsakas av lukter från omgivningen som vi kanske inte själva upptäcker.
Vilka projekt håller du på med nu?
– Vi ska försöka träna hästar i att koppla samman en doft med en lugnande eller positiv upplevelse. Doften kan sedan sprayas i transporten före lastning och vi kommer då att testa om den har en lugnande effekt. Just nu håller vi på att undersöka vilka dofter som är lämpliga. Vi människor är inte lika bra på dofter som djur och det gäller att hitta rätt doft att arbeta med.
Fakta
Mer om studien
- Hästarnas intresse testades för doft av apelsin, mynta, lavendel och cederträolja.
- I försöket ingick 35 islandshästar i åldern sex månader till 25 år.
- Det var tydligt att de dräktiga stona inte sniffade lika lång tid på lavendel som de övriga. Den som vill göra nosework med ett dräktigt sto får vara noga med vilken doft som används, lavendel verkar inte vara lämpligt.
Fakta
Hästar och dofter
- När hästar och kor fick dofta på svett från människor som varit under press i samband med en examen, kontra de som var hemma i lugn miljö, föredrog de svettdoften från den lugna miljön. Här vet vi dock inte hur svaret ska tolkas: om det bara är själva doften djuren reagerade på eller om den kan ha en koppling till en otrevlig upplevelse, som att en stressad person har skrikit på djuret eller slagit det.
- För kor är doften av fostervätska attraktiv just innan de själva kalvar.
- När hingstar fick nosa på urin från brunstiga respektive icke bruns-tiga ston ändrade de inte beteende inför de brunstiga stonas urin.
- Hästar är så duktiga på att uppfatta kroppsspråk att det kan vara svårt för forskare att skilja mellan reaktion på kroppsspråket och reaktion på en doft.
- En häst som vill undersöka en doft närmare flemar. Då viker den upp överläppen så att näsborrarna täpps till och doftämnena kan sugas in till ett särskilt luktorgan, Jacobsonska organet.
- Hästars intresse för att utforska dofter kan användas inom nosework, precis som med hundar. Det görs bland annat i Nederländerna.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på