Sverige
28 mars 2023 17:12

Flera utbrott av EHV-1– klubbar påverkas

SmittaFlera ridklubbar i Blekinge har stängt igen sina anläggningar för utomstående hästar efter att EHV-1(respiratorisk form) konstaterats i länet. Sjukdomen har även konstaterats i Stockholms län, enligt Svenskt Travsport.

Flera utbrott av EHV-1– klubbar påverkas
Fler ridskolor har stängt sina anläggningar för utomstående hästar efter att EHV-1 konstaterats i Blekinge och Stockholms län. Foto: Jeanette Flensburg

Enligt Blekinge Läns Tidning har såväl Karlshamns Ridklubb, Karlskrona Lyckå Ridklubb och Ronneby Ryttarförening stängt sina ner sina anläggningar för utomstående hästar efter att EHV-1 har påträffats hos häst i närområdet.
– Vi har stängt så att det inte kommer några hästar utifrån, och uppmanat alla att vara extra noggranna med hygien och inte ha på sig samma kläder här som i andra stall, säger Josefine Nilsson, verksamhetschef för Karlshamn Ridklubb till Blt.se.

Fakta

EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Fler fall konstaterade

Enligt smittinfo på Svensk Travsport har man utöver fallen i Blekinge även konstaterat EHV-1 (respiratorisk form) hos en häst i Nykvarns kommun utanför Stockholm.

Ekvint herpesvirus EHV-1 är vanligt förekommande över hela världen. Det finns i flera former och kan ge olika symtom: feber, svullna bakben, förkylning, abort, död- eller svagfödda föl samt neurologisk sjukdom.

De allra flesta hästar kommer någon gång i kontakt med viruset, som därefter kan ligga latent och väckas till liv och orsaka sjukdom när som helst under hästens liv. En häst som genomgått infektionen har ingen långvarig immunitet utan kan få den igen.

För precis en månad sedan insjuknande ett stort antal hästar i EHV-1 på Mediterranean Tour, MET, i spanska Oliva. Tävlingarna ställdes in och över 80 hästar isolerades på anläggningen.

Senvintern är en högrisktid för spridning av smittsamma luftvägssjukdomar. Ridsport har sammanställt de bästa tipsen om vad du behöver tänka på för att stoppa smittan, här hittar du artikeln.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden