Sport
23 februari 2023 06:43

Utbrott av EHV-1 i Spanien – flera hästar smittade

InternationelltFlera hästar på en av de stora spanska tourerna har testat positivt för sjukdomen EHV-1. Tävlingarna ställs in omedelbart och över 80 hästar hålls kvar på anläggningen.

Utbrott av EHV-1 i Spanien – flera hästar smittade
Huvudarenan i Oliva. Foto: Annelie Frank

Det är arrangören av Mediterranean Tour, MET, i spanska Oliva som meddelar att MET II ställs in med omedelbar verkan.

Detta efter att fyra hästar på den stora tävlingsanläggningen har testat positivit för EHV-1.

Det var i tisdags som tio hästar på anläggningen isolerades då sex av dem hade feber. Ingen av dem uppvisade några andra symptom, men det togs prover på de tio som isolerats. Fyra av dem testade då positivt för den dödliga sjukdomen EHV-1, fyra testade negativt och två av proverna var otydliga.

Testas två gånger

De 82 hästar som är uppstallade i samma tältstall som de hästar som har testat positivt måste nu stanna kvar på anläggningen minst en vecka och ska testas i dag, torsdag, samt om en vecka. Hästar som lämnar negativa test vid båda tillfällena får därefter lämna anläggningen.

Alla andra hästar får lämna tävlingsplatsen och återvända till sina hemmastall under förutsättning att de hålls under kontroll och testas vid minsta symptom. De blockeras också i FEI:s system tillsvidare.

Totalt har nästan 1 000 hästar deltagit i MET II, två svenska ryttare med totalt fem hästar finns på plats. Enligt SvRF har dessa hästar inte varit i kontakt med de hästar som nu har isolerats. Vid förra touren, MET I, var delar av världseliten – bland annat Malin Baryard Johnsson, på plats.

Även i Lier, Belgien, har en häst testat positivt för EHV-1.

Två år sedan

Det är ganska exakt två år sedan det stora utbrottet av EVH-1 som stoppade tävlingar runt om i världen i månader och sjukdomens neurologiska variant orsakade flera dödsfall bland hästar. Då började utbrottet på touren i spanska Valencia, en dryg timmes bilresa från Oliva. Flera svenskar drabbades på olika sätt.

Efter det stora utbrottet har Internationella Ridsportförbundet infört nya rutiner för att snabbt kunna få stopp på smittutbrott. Det handlar bland annat om att hästar på tävlingsplatser ska tempas två gånger om dagen.

Fakta

EHV-1

EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

  • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
  • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
  • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden