Sverige
26 januari 2023 19:38
Ridsportplus

Flera vill bli ordförande i Ridsportförbundet

FörbundsstämmanEn av de nominerade har valt att gå ut offentligt, men i kulisserna finns fler kandidater till posten som ordförande i Svenska Ridsportförbundet. "Nu hoppas vi på ännu fler nomineringar till olika poster", säger valberedningens ordförande Marie Morgensterns Folin, som också berättar om önskade egenskaper hos nästa ordförande.

Flera vill bli ordförande i Ridsportförbundet
Flera nomineringar till ordförandeposten har kommit in till valberedningen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är Gabriella Bragée, tidigare ledamot i förbundsstyrelsen, som gått ut offentligt och berättat att hon har nominerats till ordförandeposten och tackat ja till att kandidera. Gabriella Bragée har en magister i avancerad idrottsmedicin och är dessutom hippolog och diplomerad ridlärare. Hon har en ledarbakgrund inom idrotten och har haft flera styrelseuppdrag inom den ideella världen och i näringslivet.

  Hon satt i förbundsstyrelsen fram till 2020 och var även den första ordföranden i hästvälfärdsrådet. Hon har själv berättat på sociala medier att hon kandiderar.

  Just därför vill jag börja just där … att vara öppen och transparent om mitt beslut”

  Gabriella Bragée

  ”Jag är ödmjuk och tacksam för de som tror på mitt ledarskap i en föränderlig värld som kännetecknas av öppenhet och transparens, modiga beslut vi fattar tillsammans och med hästens bästa för ögonen.

  Just därför vill jag börja just där … att vara öppen och transparent om mitt beslut att ställa upp för nominering.

  Det är med största respekt jag nu låter den demokratiska processen verka där valberedning och Ridsportmedlemmar skall välja den ledare som är bäst lämpad för uppdraget” skriver Gabriella Bragée, som tackat nej till att bli intervjuad av Ridsport.

  Kan förstå hennes val

  − Gabriella kontaktade oss i valberedningen och berättade om sitt beslut att gå ut offentligt, men också att hon inte tänkte kommentera det ytterligare, och jag har inga åsikter om det. Jag kan förstå hennes val, och hon har full respekt för processen. Det säger Marie Morgensterns Folin, ordförande i förbundets valberedning.

  Hon säger också att det finns ytterligare nomineringar till ordförandeposten efter avgående Ulf Brömster, men vilka det är kommer att avslöjas först när valberedningen presenterar sitt förslag senare i vår.

  Lång lista på önskade egenskaper

  Under tävlingarna på Friends hade valberedningen ett möte med distriktsordförandena, som fick göra en kravprofil på förbundets nästa ordförande.
  − Det ska vara en person med förståelse för ridsporten, dess organisation och den ideella verksamheten, kort sagt någon med fötterna i ridsporten.

  − Personen ska ha ledarerfarenheter, och ha förståelse för behovet av affärsmässighet. Sedan ska personen stå för ett modernt ledarskap, vara en lagbyggare, lyhörd, en god kommunikatör, vara lyssnande och vara en ambassadör för ridsporten, och vara bekväm med att synas och höras i media, läser Marie Morgensterns Folin från den långa kravprofilen.

  − Önskelistan kan förstås göras ännu längre, men personen vi söker får inte ha för låga betyg på någon av dessa punkter. Sedan kan ingen få toppbetyg på allt som krävs, och det är där valberedningens lagbygge kommer in.

  Sista dagarna att nominera

  Precis nu är fokus också ett annat – nämligen på att få föreningar och distrikt att tänka till och skicka in nomineringar senast 1 februari.
  − Vi hoppas att många passar på under helgen och tänker igenom vilka de vill ha på olika poster. Vi har fått in en del nomineringar, och ju fler vi har att välja mellan desto större möjligheter har vi att göra ett framgångsrikt lagbygge, säger Marie Morgensterns Folin.

  Förutom ordförandeposten ska också andra poster i förbundsstyrelsen besättas, liksom platser i tävlingssektionen och ridskole- och utbildningssektionen. Dessutom ska ledamöterna i disciplinnämnden för första gången utses av förbundsstämman, som äger rum 6 maj.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden