Sverige
24 oktober 2022 16:46
Ridsportplus

”Jag kan inte se någon efterträdare”

Avgår− Hur ska man få människor att ta ett sådant här uppdrag när man ser vad Ulf Brömster utsatts för? Det säger Gunnar Larsson, ordförande i Västmanlands Ridsportförbund, efter beskedet att ordförande Ulf Brömster inte ställer upp för omval. Samtidigt applåderas nyheten från andra håll.

”Jag kan inte se någon efterträdare”
Stödet för Ulf Brömster är stort inom ridsportens distrikt. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ordförandena i de 19 ridsportdistrikten fick beskedet under måndagen, strax innan nyheten blev offentlig.
  − Jag har full förståelse för att Ulf Brömster inte orkar mer, med tanke på det drev han har utsatts för, säger Pia Peterson, t f ordförande i Skånes Ridsportförbund.
  − Han har fullt stöd från oss i Skåne, men det finns gränser för vad man orkar med.

  Det är nättrollen som har orsakat detta, och det är oerhört tragiskt
  Gunnar Larsson

  I början av september samlades 14 av de 19 distriktsordförandena till ett fysiskt möte, och samtliga närvarande gav Brömster sitt fulla stöd, enligt Gunnar Larsson, ordförande i Västmanlands Ridsportförbund.

  − Det är nättrollen som har orsakat detta, och det är oerhört tragiskt, då Ulf Brömster har förtroende hos merparten av de 19 distrikten. Ser man till den nivå som debatten har förts på, så saknas det grundläggande insikter i hur en idrottsorganisation fungerar, och vad som kan landa i knäet på en ideell organisation. Det är det civila rättssystemet som ska ta hand om brott, inte ideella organisationer, säger Gunnar Larsson.

  Akuta utryckningar

  Det har gått snart åtta år sedan Ulf Brömster valdes till ordförande, då distriktsombuden under pågående stämma valde att lansera honom före valberedningens kandidat. Brömster hade dessförinnan varit ordförande i Stockholms läns Ridsportförbund och vice ordförande i förbundsstyrelsen.

  Ulf Brömster har under sina år som ordförande drivit på hårt för tioårsplanen Ridsport 2025, men det strategiska arbetet har fått avbrytas gång på gång eftersom de akuta utryckningarna har varit återkommande.

  Sommaren 2015 kom den första krisen under Brömsters ledning, i samband med ponny-EM i Malmö, då ett filmklipp med unga deltagare som drack alkohol skickades till förbundet.

  2016 uppstod en schism mellan förbundet och Sylve Söderstrand, som avgick som förbundskapten i hoppning efter OS.
  2017 drev några stora tävlingsarrangörer med Jana Wannius i spetsen frågan om att förbundet inte var konkurrensneutralt i tävlingssammanhang.

  Ridsportens smutsiga baksidor

  2017 var också året då flera medier riktade ögonen mot ridsportens smutsiga baksidor. En tränare som granskades i en Svt-dokumentär fick sin tränardiplomering indragen, och den tvisten är fortfarande fem år senare inte över. Tränaren stämde Svenska Ridsportförbundet som har fått betala 1,4 miljoner bara i kostnader till de egna advokaterna.

  Tränartvisten var bara ett av flera fall där upphöjda män anklagats för kränkningar och sexuella övergrepp.

  Samtidigt har svenska ridsportframgångar nått oanade höjder, med OS-medaljer och VM-guld under Brömsters tid vid makten. Men i takt med de sportsliga framgångarna har också mediabevakningen ökat, och förbundets agerande – eller brist på agerande – har ifrågasatts gång på gång.

  Han har tondövt slagit ifrån sig frågan om övergrepp inom sporten
  Ulrika Fåhraeus

  Även inom ridsporten har Ulf Brömsters agerande vållat kritik, och krav på hans avgång har kommit från olika håll. En av kritikerna är Ulrika Fåhraeus, också känd som Ponnymamman, som tycker att det är rätt beslut av Brömster att avgå.

  − Han har tondövt slagit ifrån sig frågan om övergrepp inom sporten och även uttalat att de frågorna känts som en belastning. Förbundets hantering av frågorna har varit katastrofala under Brömsters tid, så till den grad att man fått skämmas för sporten utåt, säger hon.

  − Då övergrepp och värdegrund är frågor som ligger i tiden känns det aktuellt att SvRf får en ledare som kan ta i de frågorna på ett bättre sätt. Förbundet har aldrig haft en kvinnlig ordförande – är det inte dags för det nu?

  Tar fram kravspecifikation

  Redan i somras började Svenska Ridsportförbundets valberedning diskutera med Ulf Brömster om hur han såg på sin framtid.
  − Vi visste tidigt att han funderade, och har man väl börjat fundera kan det vara svårt att hitta energin att fortsätta, även om vi jättegärna hade sett att han suttit kvar ännu en period, säger Marie Morgensterns Folin, ordförande i valberedningen.

  Nu arbetar valberedningen på att ta fram en kravspecifikation för nästa ordförande.

  Kan förbundet undvika att välja en kvinna nästa gång?
  − Mitt personliga svar är att det är dags för en kvinna, denna gång eller nästa, men det viktigaste är lämpligheten, och att vi hittar någon som är villig att kandidera. Där behöver vi hjälp av både föreningar och distrikt att föreslå lämpliga kandidater, säger Marie Morgensterns Folin, som påminner om att Brömster sitter kvar fram till stämman i början av maj.

  Gunnar Larsson tror att det blir svårt att hitta en efterträdare, med tanke på positionens utsatthet.
  − Jag ser ingen efterträdare just nu. Och om man ser till vad Ulf blivit utsatt för, hur ska man få människor att vilja ta de här uppdragen?

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden