Sverige
13 september 2022 10:44

Trygghetsråd ska motverka trakasserier i ridsporten

TrygghetsarbeteMed den senaste tidens turbulens kring landslagsryttare, tränare och ridsportprofiler som anklagats för sexuella trakasserier färsk i minnet, inrättar Svenska Ridsportförbundet nu ett trygghetsråd för att utveckla trygghetsarbetet.

Trygghetsråd ska motverka trakasserier i ridsporten
Det nya trygghetsrådet ska ge råd till förbundsstyrelsen i frågor som bland annat rör sexuella övergrepp och trakasserier. Foto: Sandra Nordin Johansson

Tränaren som blev av med sin diplomering efter att ha haft relationer med unga elever, elitryttaren som åtalades för våldtäkt mot barn och nu senast två svenska landslagsryttare som stängts av på grund av sexuella trakasserier har fått hästfolket att koka. Inte minst har det stormat kring Svenska Ridsportförbundets hantering av problemen med sexuella trakasserier och övergrepp i ridsporten.

I höstas beslutade förbundet att med hjälp av en särskild utredare göra en genomlysning av det förebyggande arbetet och de rutiner, regelverk och arbetssätt som finns att tillgå ”när det som inte får hända ändå sker”. Som ett resultat av detta har förbundet nu beslutat att inrätta ett trygghetsråd för att utveckla trygghetsarbetet. Charlotte Palmstierna, med lång erfarenhet av barnrättsfrågor, leder rådet.
– Som ordförande för Svenska Ridsportförbundets Trygghetsråd hoppas jag kunna bidra till ett ökat systematiskt trygghetsarbete inom ridsporten på nationell, regional och lokal nivå med grund i vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Charlotte Palmstierna till Svenska Ridsportförbundet.

– Med en gemensam riktning kan vi bli ännu bättre inom ridsporten och jag ser fram emot att tillsammans med övriga ledamöter få bidra till detta viktiga arbete.

Fler åtgärder på gång

Till vardags arbetar Charlotte Palmstierna som utredare på institutet för mänskliga rättigheter, har ett stort engagemang för ridsporten och sitter även som ledamot i Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse.

– Att alla ska känna sig trygga inom ridsporten är av största vikt för oss som förbund. Vi vidtar just nu en rad olika åtgärder för att detta viktiga arbete ska bli ännu bättre. Vårt nya trygghetsråd är ett led i denna utveckling och jag är glad över att ha en så erfaren person som Charlotte vid rodret, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

Trygghetsrådet är avsett att vara ett rådgivande organ som ska ge förbundsstyrelsen råd i frågor som rör förbundets värdegrunds- och trygghetsarbete vilket omfattar alla former av våld, övergrepp, mobbning, kränkningar och trakasserier.

Riksidrottsförbundet har ett ansvar

Det nya trygghetsrådet är enligt förbundet starten på en rad åtgärder med syfte att förbättra trygghetsarbetet. Detta som ett resultat av den externa utredarens rapport kring det förebyggande arbetet. Vissa förändringar genomförs nu och andra lite längre fram.

Förändringsförslagen i rapporten omfattar både sådant som Svenska Ridsportförbundet själva kan ändra på samt sådant som behöver åtgärdas av Riksidrottsförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden