Sverige
2 september 2022 19:16
Ridsportplus

Landslagsryttare skyldig till olämpligt uppträdande

JU-beslutEn ung landslagsryttare har anmälts till Svenska Ridsportförbundet för sexuella trakasserier. Nu har juridiska utskottet fattat beslut i saken.

Landslagsryttare skyldig till olämpligt uppträdande
Landslagsryttaren ska ha skickat meddelanden av sexuell natur. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anmälan inkom till Svenska Ridsportförbundet i mars i år och handlar om hur flera yngre kvinnor blivit sexuellt trakasserade av en ung landslagsryttare. Sakomständigheterna har sedan dess huvudsakligen utretts via skriftväxling, vilken Ridsport har tagit del av i sin helhet.

Utredningen omfattar likartade berättelser från totalt sex personer, bland dessa även personer under 15 år, om tillvägagångssätt och omständigheter. Berättelserna har till största delen handlat om att ryttaren har skickat meddelanden med text och bild av sexuell natur samt uppmanat anmälarna att skicka motsvarande bilder tillbaka. Bilder och filmer har funnits med som stöd för berättelserna.

Medger vissa omständigheter

Den utpekade landslagsryttaren har fått ta del av anmälarnas berättelser samt bild- och filmmaterial och har vid flera tillfällen fått möjlighet att bemöta anklagelserna som riktats mot honom. Ryttaren har hela tiden förnekat att något otillbörligt ska ha skett men medger vissa omständigheter i sak.

Förklaringen är att det ska ha skett inom ramen för ömsesidigt utbyte och med samtycke. Han har även förklarat att vissa bilder kan ha skickats som ett skämt. I andra fall menar han att materialet har manipulerats, att bilderna inte visar honom och inte heller skickats av honom. Han har även anfört att han är utsatt för en illasinnad kampanj.

Trovärdig redogörelse

Juridiska utskottet har nu fattat beslut om att bifalla anmälan då man finner det styrkt att ryttaren ”har uppträtt olämpligt mot andra utövare inom ridsporten, dessutom mot yngre personer och personer som haft fog att se ryttaren som förebild”.

Juridiska utskottet skriver i beslutsmotiveringen att redogörelsen i anmälan varit ”detaljrik, klar och sammanhållen utan svårförklarliga motsägelser”. Och att ryttarens invändningar har bemötts på ett trovärdigt sätt. Anmälan får även stöd av den tekniska bevisningen. Samtliga anmälare har pekat ut ryttaren och tillvägagångssättet har varit likartat oavsett anmälare.

De invändningar som ryttaren har framfört har lämnats utan avseende. Något samtycke från anmälarnas sida har enligt beslutsmotiveringen inte visats.

Skiljaktig mening

Juridiska utskottet skriver i beslutet att ryttarens agerande är i strid med förbundets värdegrund och att hans beteende utgör ett avtalsbrott mot det landslagsavtal som ryttaren har ingått med Svenska Ridsportförbundet.

Utskottet redogör även för de disciplinära åtgärder som enligt regelverket står till buds. Återkallande av ryttarlicens är ett alternativ ”om det är uppenbart att personen med hänsyn till ridsportens värdegrund inte är lämplig att inneha ryttarlicens”. Återkallelsen kan vara tidsbegränsad.

Juridiska utskottets beslut innehåller dock ingen bestraffning av typen återkallande av ryttarlicens och/eller avstängning. Beslut kring eventuella åtgärder skickas istället vidare till förbundets sportavdelning och landslagsledningen. ”Svenska Ridsportförbundet beslutar att överlämna saken till ansvariga på SvRF:s sportavdelning/landslagsledning för eventuellt vidare åtgärder”, står det att läsa.

En ledamot är av skiljaktig mening. Ledamoten är enig med majoriteten om rekommendationen att lämna över ärendet till sportavdelningen/landslagsledningen, men anser att JU även borde ha beslutat om att återkalla ryttarlicensen i sex månader.

”Beslutar inom kort”

Ridsport har pratat med landslagsledningen som inte säger sig ha ”tillräcklig insikt” i ärendet, utan hänvisar till sportavdelningen och sportchefen Andrea Barth.

Ridsport har vidare varit i kontakt med Andrea Barth, som svarar följande:
– Svenska Ridsportförbundet har tagit emot anmälningar mot en ungdomsryttare i landslaget. Händelserna som anmälts handlar om olämpligt beteende och sexuella trakasserier. Vi ser allvarligt på händelserna och bedömningen är att de utgör ett brott mot ridsportens värdegrund och landslagsavtalet. Svenska Ridsportförbundet beslutar inom kort om vidare åtgärder.

– Det är ett hedersuppdrag att vara landslagsryttare vilket innebär ett extra ansvar, något som också framgår tydligt av vårt landslagsavtal. Våra landslagsryttare är viktiga ambassadörer och förebilder för vår sport. Sexuella trakasserier hör inte hemma i ridsporten, eller någon annanstans, och vi ser nu över vilka påföljder detta kommer att leda till.

”Tagna på allvar”

Ridsport har även varit i kontakt med en av de kvinnor som har anmält ryttaren. Hon ser fram emot att det hela närmar sig ett slut, men är osäker på vad hon har att vänta sig av sportavdelningen och landslagsledningen.
– Jag hoppas att de tar det seriöst nu när de faktiskt kommit fram till att han är skyldig. Lite surt är det att han inte fick avstängning, men väldigt skönt att de faktiskt är på vår sida.

Känns det som att förbundet har lyssnat?
– Det känns som vi har blivit tagna på allvar även om det kanske inte är precis vad vi förväntade oss.

Återkallande av ryttarlicens är ett alternativ utöver avstängning, vad känner du vore rimligt?
– Tävling också eftersom att det bryter mot värdegrunden och har hänt upprepade gånger. Det minsta jag förväntar mig är sex månader från landslagsuppdrag, då det är samma straff som de fick för att dricka på EM.

Via ombud har ryttaren under utredningens gång anfört att ett återkallande av ryttarlicensen skulle slå hårt mot hans karriär och anseende.

Vad anser du om det?
– Jag tycker att det borde slå hårt mot honom med tanke på vad han har gjort mot så många olika tjejer.

Förvånad över beslutet

Ridsport har även varit i kontakt med den aktuella ryttaren, som är frustrerad över utslaget.
– Jag är arg och väldigt ledsen över de anklagelser som riktas mot mig. Jag är också mycket förvånad över JU:s beslut, som jag håller på att gå igenom tillsammans med mitt juridiska ombud. Vi förstår faktiskt inte hur de har resonerat.

– Precis som de flesta andra ungdomar har jag säkert uttryckt mig dumt i sociala medier. Det ber jag om ursäkt för. Men jag har aldrig varit sexuellt kränkande mot någon.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden