Sverige
7 december 2021 17:22
Ridsportplus

Förbundets utredning: ”Vi ville ha någon som kan idrotten”

UtredningKritiken har inte varit nådig mot Svenska Ridsportförbundet efter hanteringen av flera fall kopplade till sexuella övergrepp. Nu har utredningen som ska granska förbundet dragit igång. Den kritiseras dock hårt av Safesport Sweden som ifrågasätter om den verkligen är så oberoende som det utlovats. Ridsport har pratat med förbundets ordförande Ulf Brömster.

Förbundets utredning: ”Vi ville ha någon som kan idrotten”
Ulf Brömster menar att kritiken gällande utredarens oberoende är obefogad. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har varit ett turbulent år för Svenska Ridsportförbundet som både fått ris och ros. Ros för svensk ridsports historiska framgångar – och ris för hanteringen av flera uppmärksammade fall av sexuella övergrepp.

Tränaren som fått sin tränardiplomering indragen på grund av anklagelser om sexuella övergrepp aktualiserades återigen i vintras, därefter följde den våltäktsanklagade elitryttaren och senast i raden handlade det om den avstängda dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist, som skrivit i en Flashbacktråd om sexuella övergrepp.

Efter kritikstormarna meddelade Svenska Ridsportförbundet slutligen i början av hösten att man skulle göra en ”oberoende genomlysning” av förbundets hantering av de problem som diskuterats under året. Förbundets ordförande Ulf Brömster berättade då att förbundets arbete med etik- och värdegrundsfrågor skulle gås igenom.
– Vi har diskuterat hur vi skulle kunna göra en riktig genomsyn av hur vi hanterar de här frågorna. I nuläget har vi juridiska utskottet och disciplinnämnden, och en arbetsordning som avgör i vilken instans olika typer av ärenden hanteras. Kanske kan vi lära oss något av det som har hänt och se vad vi kan göra annorlunda, sa Ulf Brömster vid tillfället.

– Jag har gett generalsekreteraren i uppdrag att ta fram ett förslag på hur vi kan genomlysa och göra en mer opartisk granskning av vårt arbetssätt – och hitta någon som kan tänkas ta på sig ett sådant uppdrag. Det är också bra om vi kan titta på hur andra förbund gör med den här typen av frågor.

Kritik mot utredningen

Utredningen är nu igång och utsedd till utredare är Mattias Hjelmberg, till vardags gruppledare för Intressepolitik och media på Riksidrottsförbundet. Själva utredningen görs dock via ett fristående konsultbolag som drivs av Mattias Hjelmberg.

Syftet med utredningen är dels att titta på det proaktivt arbetet, det vill säga det förebyggande trygghetsarbetet som sker i flera led med bland annat ”Trygg i stallet” och ”Trygga ledare”, dels det reaktiva arbetet, det vill säga vad som sker när något händer. Utredningen koordineras med hjälp av Svenska Ridsportförbundet som har tagit fram en lista över intervjupersoner. Förbundet står även för notan.

Safesport Sweden, en nybildad organisation som jobbar för att förebygga, motverka och förhindra missförhållanden inom den svenska idrotten och som varit inblandad i fallet med den avstängda dressyrdomaren, uttryckte under måndagen kritik mot det sätt man har valt att göra utredningen på. I sitt inlägg i sociala medier frågar sig Safesport hur oberoende utredningen verkligen är – sett till bland annat RF-kopplingen och det faktum att listan över intervjupersoner tagits fram i samråd med SvRF.

Ulf Brömster ser å sin sida inga problem med Mattias Hjelmbergs koppling till Riksidrottsförbundet, som är intresseorganisation för Sveriges specialidrottsförbund.
– Vi ville ha någon som kan idrottsrörelsen. Någon som har en bred insyn i idrottsrörelsen – och som kan jämföra med andra specialidrottsförbund och deras arbete när det kommer till de här frågorna. Det är inte RF som gör utredningen, men det finns ett värde av att Mattias Hjelmberg har en bred kontaktyta och insyn i andra förbund. Det är en bra bas för utredningen.

Utredningen kan alltså anses vara oberoende?
– Vi hade kunnat ta någon från förbundet, men då hade det handlat om det jag kallar för navelskåderi. För oss har det varit viktigt att plocka in någon som står utanför ridsporten, men som är kunnig inom olika idrotter.

”Större fråga”

Intervjupersonerna som förbundet plockat fram är tänkta som en start, menar Ulf Brömster vidare.
– Listan består av ett antal personer som vi tror kan ha insikt i de här frågorna. Tanken är att den ska sätta honom på spåret. Han kommer säkert att hitta fler personer att intervjua, vilket förstås är värdefullt.

När det gäller juridiska utskottet och disciplinnämnden och arbetsordningen dem emellan är Ulf Brömster särskilt intresserad av hur andra förbund gör. Här förväntar han sig också att Mattias Hjelmberg ska inhämta juridisk expertis för att ta reda på vad det finns stöd för och vad det inte finns stöd för i SvRF:s respektive RF:s stadgar.

Det antiklimax som blev när vare sig SvRF eller RF kunde ”komma åt” den våldtäktsanklagade elitryttaren är dock inget som han väntar sig att få en lösning på via den här utredningen.
– Det är en större fråga som kräver ett vidare arbete. Hela idrotten behöver diskutera vilka normer och värderingar vi har och hur vi ska göra för att inte hamna där igen.

Svenska Ridsportförbundet håller just nu på med en översyn av arbetsordningen som ska vara klar till halvårsskiftet nästa år. Tanken är att utredningen ska vara klar innan dess för att kunna utgöra ett underlag. Målet är att den ska vara klar någon gång under första kvartalet 2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden