Sverige
6 december 2021 14:58

Safesport kritisk till förbundets ”oberoende genomlysning”

UtredningI ett inlägg i sociala medier riktar Safesport Sweden kritik mot Svenska Ridsportförbundet och den "oberoende genomlysning" som förbundet tagit initiativ till, där deras förmåga att hantera kränkningar och övergrepp skulle tas upp. Safesport ställer sig tveksamma till om det verkligen är en oberoende utredning.

Safesport kritisk till förbundets ”oberoende genomlysning”
Ridsportförbundet har anlitat en konsult för att genomföra en "oberoende genomlysning" av förbundets förmåga att hantera kränkningar och övergrepp. Foto: iStock

Safesport Sweden, organisationen som jobbar för att förebygga, motverka och förhindra missförhållanden inom den svenska idrotten, bildades i våras och har sedan dess varit inblandad i fallet med den avstängda dressyrdomaren och Ridsportförbundet.

Efter att ha fått vetskap om att Svenska Ridsportförbundet – som efter ett turbulent år med flera anmälda fall av övergrepp där förbundet har fått kritik för sitt sätt att agera, nu beslutat att man ska göra en ”oberoende genomlysning” av sin förmåga att hantera de problem som diskuterats under året – riktar Safesport nu kritik mot det sätt man har valt att göra utredningen på.

I sitt inlägg i sociala medier frågar sig Safesport ”hur oberoende är den utredning och genomlysning som Svenska Ridsportförbundet initierat kring sin egen förmåga att hantera kränkningar och övergrepp egentligen”? Man konstaterar att utredningen ska drivas av en medarbetare som till vardags jobbar med ”intressepolitik, opinionsbildning och lobbying” på Riksidrottsförbundet, men via medarbetarens konsultbolag.

Ersättningen för utredningen kommer från Svenska Ridsportförbundet, och de personer som ska intervjuas i utredningen har enligt Safesport valts ut i samråd med Svenska Ridsportförbundet.

Läs hela inlägget från Safesport Sweden här:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden