Sverige
14 september 2021 14:50

Dressyrdomarens avstängning har överklagats

ÖverklaganSvenska Ridsportförbundet stängde nyligen av dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist i 18 månader. Detta efter att hon gjort Flashbackinlägg där hon pekat på problem kring män som utnyttjar unga flickor och kvinnor inom ridsporten. Fallet ledde till en kritikstorm mot förbundet och nu har ärendet överklagats med hjälp av Safesport Sweden.

Dressyrdomarens avstängning har överklagats
My Jeppsson Lindkvist har fått nytt hopp. Foto: Privat

När fallet med den avstängda dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist kom upp i ljuset tog det inte lång tid innan organisationen Safesport Sweden engagerade sig i fallet. Nu meddelar Safesport Sweden att Svenska Ridsportförbundets dom mot My Jeppsson Lindkvist har överklagats.

Här kan du läsa vad Safesport Sweden skriver på sin Facebooksida:
”Som tidigare meddelats har Safesport Sweden engagerats i fallet där en dressyrdomare inom Svenska Ridsportförbundet blivit avstängd i 18 månader efter att ha påtalat problem kring män som utnyttjar sina positioner och har sexuella relationer med minderåriga flickor i ridsporten.”

”Genom ett beslut i Ridsportförbundets juridiska utskott (JU) återkallades domarens licens i 18 månader med motivet att domaren indirekt skulle ha ha pekat ut högt uppsatta personer som klandervärda. Beslutet från JU har upprört många inom svensk ridsport eftersom det rör frågor med anknytning till metoo-rörelsen, där män inom ridsporten misstänks ha utnyttjat sin maktposition i förhållande till unga flickor. Bland annat har en namninsamling med mer än 3 000 underskrifter skickats in till Svenska Ridsportförbundet som en protest mot ärendets hantering.

”De jurister som engagerats i fallet har kunnat konstatera att Svenska Ridsportförbundets ärendehantering inte följer vad som anges i 14 kap RF:s stadgar.”

”Ärendet är överklagat”

”Ärendet är nu överklagat med yrkande att Riksidrottsnämnden (RIN) ska undanröja det beslut som Svenska Ridsportförbundet fattat eftersom den tidsbegränsade återkallelsen om 18 månader ska ses som en bestraffning jämställd med avstängning enligt 14 kap 6 § RF:s stadgar.

”Bestraffningsärenden ska hanteras i enlighet med 14 kap RF:s stadgar (och inte 15 kap RF:s stadgar så som gjorts i detta fallet). Det innebär bland annat att ett ärende om bestraffning endast får tas upp under förutsättning att en skriftlig anmälan om förseelsen inkommit till behörigt bestraffningsorgan, i det här fallet Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd (och inte JU).

”JU är med andra ord inte behörigt organ att handlägga bestraffningsärenden och någon skriftlig anmälan om bestraffningsärende enligt 14 kap RFs stadgar har inte heller inkommit. Av denna anledning yrkas att beslutet upphävs. RIN:s ställningstagande i ärendet kan förväntas komma inom någon eller några veckor.”

Här under är Facebookinlägget i sin helhet:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Dressyrdomare avstängd för näthat – alla artiklar (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden