Sverige
26 augusti 2021 18:14
Ridsportplus

Förbundet svarar: ”Vi vill inte tysta någon”

StormigtAvstängningen av dressyrdomaren som har pekat ut ridsportprofiler på Flashback har fått det att blåsa upp rejält på sociala medier. Många menar att det förstärker tystnadskulturen kring övergrepp. Ridsport har pratat med Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster om avstängningen, svågerpolitik och vad som händer med "elitryttaren".

Förbundet svarar: ”Vi vill inte tysta någon”
Förbundet jobbar hårt för att bryta tystnadskulturen, menar Ulf Brömster. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I veckan stängdes dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist av i 18 månader efter att ha skrivit i en tråd på Flashback gällande elitryttaren som nyligen åtalades för våldtäkt och våldtäkt mot barn. I tråden har hon namngivit flera ridsportprofiler som ska ha betett sig olämpligt mot unga kvinnor. Beslutet om avstängning fattades av Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott och motiverades med att dressyrdomaren ”agerat olämpligt genom att sprida vad som kan uppfattas som skvaller och hat på nätet”.

”Min känsla är att förbundet verkligen vill göra ett exempel av mig”, säger dressyrdomaren till Ridsport. Att avstängningen kommer i samma veva som det fortfarande inte finns något beslut kring elitryttarens vara eller icke vara i ridsporten, efter det som har framkommit under rättegången, har inte landat väl i ridsportsverige.

Det blåser minst sagt hårt kring Svenska Ridsportförbundet på sociala medier just nu, något som gör förbundets ordförande Ulf Brömster bekymrad.
– Vi försöker få folk att prata om det som händer och så hamnar vi i en sådan här situation. Det är väldigt olyckligt, säger han.

”Inte alls samma sak”

Kritiken rasar i sociala medier, bland annat har Ponnymamman skrivit ett blogginlägg som har delats mycket. Många menar att Svenska Ridsportförbundet agerar tvärtom genom att sätta munkavle på en dressyrdomare som vill påtala missförhållanden, men Ulf Brömster menar att den bilden är skev.
– För mig är detta inte alls samma sak som att vi vill ha en tystnadskultur. Vi har lagt ner så otroligt mycket arbete i alla led på att skapa en attityd där vi faktiskt ska kunna prata om det som händer. Det här handlar om att vi inte vill att man sprider förtal, vi vill att våra förtroendepersoner agerar enligt värdegrunden, det är vad detta handlar om.

Ulf Brömster vill dementera de uppgifter som florerar angående att det skulle vara medlemsombudsmannen som har meddelat domslutet. Det är problematiskt eftersom en del av medlemsombudsmannens uppdrag är att vara en kanal in det gäller frågor om exempelvis sexuella övergrepp. Den typen av felaktiga uppgifter motverkar syftet att bryta tystnadskulturen, menar han.
– Det är en tjänsteman i juridiska utskottet som har meddelat domslutet, inte medlemsombudsmannen.

Många har reagerat på att ärendet behandlats av juridiska utskottet och inte disciplinnämnden. Ulf Brömsters förklaring är att frågan faller under etikfrågor, vilket enligt arbetsordningen hanteras av juridiska utskottet.

En anmälan är starkast

”Vi har inte resurser att till exempel följa en tråd på Facebook”, har Ulf Brömster tidigare sagt. Det står han fast vid. Skillnaden i det här fallet var att förbundet uppmärksammades på Flashbackinläggen och därför startade en utredning, menar han.

Likaväl som ni har utrett vem som hade skrivit inläggen, kunde ni också lagt tid på att utreda de namngivna ridsportprofilerna?
– Det är förstås en adekvat fråga. Jag säger inte att vi inte har pratat med personer som finns namngivna i olika trådar. Men det absolut starkaste är när personer anmäler det som har hänt, vare sig det gäller dem själva eller någon annan. Det är det absolut bästa, säger Ulf Brömster.

Har samtalen med de namngivna lett till någonting?
– Det vill jag inte kommentera.

Att avstängningen av dressyrdomaren gick relativt snabbt medan ett besked gällande elitryttaren som åtalats för våldtäkt mot barn är också något som sticker i ögonen hos många.

Borde det inte räcka med det som har framkommit i förundersökningen och i domen, även om elitryttaren friades? Åtminstone när man läser vad han har medgett?
– Det kan jag absolut hålla med om, säger Ulf Brömster.

”Vi har totalt sett en stabil ekonomi och mycket glädjande är att vi sett en positiv utveckling av antalet föreningar de senaste två åren” säger förbundsordförande Ulf Brömster.
”Jag är extremt bekymrad”, säger förbundsordförande Ulf Brömster. Foto: Roland Thunholm

Att det ändå dröjer beror på de allvarliga konsekvenser som elitryttaren möjligen kan vänta sig.
– Juridiska utskottet kan dra in ryttarlicens och förbundslicens, och disciplinnämnden kan stänga av folk på upp till tio år. Om man överväger att stänga av någon under lång tid, behöver man göra en grundlig utredning först. Det behöver ta sin tid.

Ärendet utreds just nu både av disciplinnämnden och juridiska utskottet, för att på så sätt uttömma alla möjligheter till åtgärder.
– Att bara dra in tränardiplomeringen är något vi har sett inte behöver betyda att tränaren i fråga slutar med träningar, där det finns den typen av beroendeställningar som vi inte vill ha. Därför behöver vi pröva vilka andra åtgärder som finns att vidta, och det tar också lite längre tid.

Ulf Brömster har inget svar på när det kan komma besked i ärendet.
– Arbetet är påbörjat, mer än så törs jag inte utlova, säger han.

Jäv ska uttalas

Det finns också uppgifter om att det skulle föreligga jäv i samband med avstängningen av dressyrdomaren, något som Ulf Brömster inte känner till.
– Det normala förfarandet är att man inte handlägger det man själv är inblandad i. Föreligger det jäv så förutsätter jag att man har uttalat det.

Dressyrdomaren gör gällande att förbundet gör skillnad på vilka som blir föremål för granskning eller inte, beroende på personkopplingar och andra typer av kopplingar så som ekonomiska.

Vad säger du om det?
– Vi är väldigt tydliga med att man måste tala om i vilken form det föreligger jäv. När jag kom in i förbundsstyrelsen kände jag nog ingen, och jag kan nog säga att jag inte har några sådana anknytningar över huvud taget. Alla som vet med sig att de känner den eller den måste påtala det, vi rör oss inom ett förhållandevis begränsat sammanhang och det finns många som har sådana typer av kopplingar, menar Ulf Brömster.
– Tydlighet om olika uppdrag och roller är en viktig ledstjärna inom ridsporten.

Gör ni skillnad på folk och folk?
– Vi ska absolut inte göra någon skillnad, det finns ingen sådan avsikt alls i detta. Vi kan bara försöka hantera det så professionellt vi kan utifrån gällande regelverk.

Många menar att förbundets förtroende återigen har fått sig en törn när det gäller de här frågorna – vad tänker du om det?
– Jag håller med om det. Det var inte alls det jag ville se och det gör mig väldigt bekymrad. Det enda vi kan göra är att vara öppna med hur vi ser på situationen, och att vi behöver fundera över vad vi kan lära oss av det som har hänt. Kanske behöver vi hantera de här frågorna annorlunda.
– Vi kommer exempelvis att se över om vissa ärenden kan anonymiseras och publiceras i likhet med hur ärenden i disciplinnämnden hanteras, för ökad transparens, säger Ulf Brömster.

– Jag tycker att vi gör så mycket rätt och är på rätt väg, och det här var en extremt stor käpp i hjulet. Det var extremt olyckligt. Att säkerställa en trygg ridsport ett av våra viktigaste uppdrag och det arbetet fortsätter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Dressyrdomare avstängd för näthat – alla artiklar (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden