Sverige
25 augusti 2021 16:03
Ridsportplus

Dressyrdomare avstängd för ”näthat”

KontroversSvenska Ridsportförbundet har stängt av dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist för att hon sägs ha ägnat sig åt "skvaller och hat på nätet". Bakgrunden är de Flashbackinlägg som hon gjorde i samband med målet där en elitryttare nyligen åtalades för våldtäkt mot barn. "Min känsla är att förbundet verkligen vill göra ett exempel av mig", säger hon.

Dressyrdomare avstängd för ”näthat”
My Jeppsson Lindkvist får fortsätta tävla men inte döma dressyr. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist har blivit avstängd av Svenska Ridsportförbundet i 18 månader på grund av inlägg hon har gjort på internetforumet Flashback. Inläggen är skrivna i anslutning till det uppmärksammade målet där en elitryttare nyligen åtalades för våldtäkt mot barn, och här namnges flera andra ridsportprofiler som uppges ha haft ett olämpligt beteende gentemot unga flickor och kvinnor.

”Det är jag definitivt skyldig till och jag förnekar inte det jag nu blivit avstängd för. Däremot förnekar jag att det jag gjort bryter mot hur jag tolkar värdegrunden om etik och moral. Jag känner att det jag gjort ÄR att upprätthålla etik och moral genom att ställa mig på de tjejers sida som blivit utnyttjade.” Så skriver My Jeppsson Lindkvist i ett blogginlägg som nu uppmärksammas både i och utanför ridsportens värld.

My Jeppsson Lindkvist berättar för Ridsport att Svenska Ridsportförbundet hörde av sig via mejl i somras. Det hade då kommit till förbundets kännedom, ”från olika håll och på flera olika sätt”, att My Jeppsson Lindkvist ”agerat olämpligt genom att sprida vad som kan uppfattas som skvaller och hat på nätet”.
– Jag blev väldigt förvånad när de hörde av sig, säger My Jeppsson Lindkvist, som direkt erkände att det var hon som hade skrivit ut namnen på ridsportprofilerna.

”Är helt bakbunden”

Hon medger utan omsvep att det var fel att namnge profilerna, men hon funderar mycket över förbundets skarpa agerande. Inte minst med tanke på hur det i andra fall har uppdagats att förbundet inte har agerat alls eller väldigt sent, trots upprepade påstötningar.
– Problemet är att jag inte kan berätta vad mina upplevelser handlar om, jag är helt bakbunden. Men jag vet vad det är som har fått förbundet att reagera. Jag kan inte säga vem det handlar om, men jag vet att de inte hade gjort så här om det inte vore för den personen, säger My Jeppsson Lindkvist.

Svenska Ridsportförbundet skriver i mejlet att My Jeppsson Lindkvist genom det uppvisade beteendet riskerar att förlora både sin domarlicens och sin ryttarlicens. Hon gavs också möjlighet att yttra sig, vilket hon gjorde. Hon skrev ett mejl där hon uttryckte att namngivningarna var ett oaktsamt misstag – men hon lyfte det också till en större diskussion om ridsportens värdegrunder och metoo.

I sitt svar till förbundet skrev My Jeppsson Lindkvist:
”I och med MeToo har många kvinnor känt sig friare att prata om vad som drabbat dem, och jag är långt ifrån ensam om att diskutera och berätta om händelser som påverkat oss i vårt liv. Där män tagit sig friheter med kvinnors kroppar och utnyttjat sin maktposition. Som lärare, tränare eller andra högt stående positioner i makthierarkin som vi är en del av, som kvinnor, som stallarbetare och elever. Det skvaller jag har delat vidare, och de diskussioner jag deltagit i är en del av att våga prata och att ställa sig på de utsatta kvinnornas/flickornas sida.”

Juridiska utskottet valde dock att fälla My Jeppsson Lindkvist som nu inte längre är sökbar som officiell funktionär i tävlingsdatabasen.
– På sätt och vis blev jag förvånad över förbundets agerande med tanke på Ulf Brömsters uttalande om hur vi måste skapa en kultur där folk börjar prata. Jag tänkte att om jag lutar mig mot det som värdegrund, då borde jag ha ett bra case.

”Vill göra ett exempel”

För den som kastar sig ut på Flashback för att leta upp namnen på ridsportprofilerna i fråga finns det inget, eller väldigt lite, att hämta. Flashback som i vanliga fall inte hymlar med uthängningar är rensat just i den tråd som My skrivit i. Hur det har gått till är oklart. My själv försökte gå in och ta bort sina inlägg när hon blev kontaktad av förbundet, men det visade sig inte vara möjligt. Sedan försvann allt över en natt. Hur det har gått till är oklart.

– Min känsla är att förbundet verkligen vill göra ett exempel av mig. Jag är inget namn och har inte massor av pengar bakom mig. Jag tror att utfallet hade varit helt annorlunda om jag hade varit ”någon”, säger My.
– Jag är på riktig rädd att de ska göra något ännu värre mot mig, nu när jag går ut så här offentligt. Men det är en risk jag är villig att ta. Det här är ett ämne jag brinner för.

Responsen på blogginlägget har varit massiv – både via privata meddelanden och på sociala medier.
– Jag känner att jag har ett otroligt fint stöd av folk och det märks att kvinnor har fått nog nu. Den här rörelsen är igång på riktigt och gubbväldet är på väg att få sig en rätt så rejäl törn. Kvinnor är ”fed up”, de har fått nog.

– Samtidigt är jag rädd att vinden ska vända på något vis och att det ska vändas till näthat. Det finns förstås folk som tycker att jag får vad jag förtjänar när jag sticker ut hakan som jag har gjort. Det är lite ”var tyst och sitt ner i båten”, vilket jag ibland har känt på till exempel domarutbildningen. Jag är ganska aktiv, jag har åsikter och jag vill ha tydliga svar och ställningstaganden. Många önskar nog att jag inte var så obekväm, men jag kan uppenbarligen inte låta bli, avslutar My.

Ridsport har även sökt Svenska Ridsportförbundet för en kommentar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Dressyrdomare avstängd för näthat – alla artiklar (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden