Sverige
27 augusti 2021 08:53

Avstängda dressyrdomaren får stöd av namninsamling

UppropKritiken mot förbundets avstängning av dressyrdomaren som pekat ut ridsportprofiler för olämpligt beteende mot unga kvinnor växer. Nu har en namninsamling startats för att stödja My Jeppsson Lindkvist. ”Är så trött på att män hålls bakom ryggen och kvinnor direkt får munkavle på", lyder en av kommentarerna som haglar in.

Avstängda dressyrdomaren får stöd av namninsamling
"Börja i rätt ände, stoppa männen som begår övergrepp", skriver en av de som har skrivit under. Foto: Roland Thunholm

”Vi protesterar mot Svenska Ridsportförbundets avstängning av en domare” är rubriken på den namninsamling som startades under torsdagen för att stödja den avstängda dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist. I skrivande stund har över 1 500 namnunderskrifter samlats in och antalet ökar per minut. Över 1 000 har också delat namninsamlingen på Facebook.

Så här skriver initiativtagarna till namninsamlingen:
”Vi protesterar mot det hårda straffet mot dressyrdomaren My Jeppson Lindkvist, och mot det sätt som hon blev avstängd på. My har fått 18 månaders avstängning för anonyma diskussioner på nätet om sexuella övergrepp, och hon får straffet utan möjlighet att överklaga.”

Texten fortsätter:
”Straffet SvRF utdömt är mycket hårt och blir smått absurt med tanke på att vuxna män i ridsporten som erkänt att de haft sexuella relationer med minderåriga elever i beroendeställning inte blivit avstängda. Det är också anmärkningsvärt hur tafatta förbundet ter sig när det gäller åtgärder mot män, medan det i åtgärder mot en kvinna både har gått undan och dömts mycket hårt.”

Kravet som ställs på förbundet är att ärendet ska tas upp i disciplinnämnden ”med rättighet att överklaga”.

Kommentarerna haglar in i takt med namnunderskrifterna – här är ett urval:

”Nu får det vara nog.”

”SvRF måste börja agera på allvar nu. Stäng av de som begår övergrepp istället.”

”Stäng av förövarna inte visselblåsarna.”

”Är så trött på att män hålls bakom ryggen och kvinnor direkt får munkavle på.”

”Jag accepterar inte förbundets agerande i detta ärende. Det är precis såhär en tystnadskultur skapas. Och det har vi haft länge nog. Det räcker nu!”

”Män som går över gränsen med unga kvinnor/flickor får fortsätta år efter år utan några konsekvenser från förbundet men när en kvinna diskuterar frågan, även om det kunde gjorts på ett bättre sätt, blir hon avstängd direkt. Skäms på er förbundet!”

Pernilla Sandström är en av dem som har startat namninsamlingen.
– Vi hoppas nog alla på att förbundet pudlar i sitt straff, att ge My 18 månaders yrkesförbud är orimligt hårt. Särskilt sett till alla ickestraff som delats ut till män med bristande etik och moral, säger hon till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Dressyrdomare avstängd för näthat – alla artiklar (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden