Sverige
27 augusti 2021 19:45
Ridsportplus

Juridiska utskottets ordförande: ”Ingen kvinna som säger att det har begåtts”

Avstängd domareKritiken mot förbundets avstängning av dressyrdomaren som pekat ut ridsportprofiler på Flashback fortsätter att växa. Nu har även en insamling startats med krav på att förbundet ska "göra en pudel". Ridsport har intervjuat advokaten Carl-G Leissner som var med och fattade beslut om avstängningen.

Juridiska utskottets ordförande: ”Ingen kvinna som säger att det har begåtts”
Kritikstormen kring Svenska Ridsportförbundets avstängning av dressyrdomaren har tilltagit i styrka. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist har blivit avstängd av Svenska Ridsportförbundet i 18 månader. Detta på grund av Flashbackinlägg där hon pekar ut flera ridsportprofiler som uppges ha haft ett olämpligt beteende gentemot unga flickor och kvinnor. Domen har orsakat en storm av kritik i sociala medier och många menar att Svenska Ridsportförbundets agerande förstärker den tystnadskultur som man har sagt sig vilja bryta. Under torsdagen startades dessutom en namninsamling till stöd för My Jeppsson Lindkvist.

Advokaten Carl-G Leissner är ordförande och ledamot i juridiska utskottet och var med och fattade beslut om avstängningen.
– Jag tror att reaktionerna beror på att man inte har förstått vad saken handlar om. Det centrala i det här är att hon har gjort förtalsliknande uttalanden – och det anser vi inte hör hemma inom ridsporten. Man får gärna ha åsikter och tankar, men man får inte uttala sig förklenande eller kränkande om en annan person.

Uppgifter till Ridsport gör gällande att det ska ha förelegat en jävssituation i samband med utredningen och beslutet om avstängningen. C-G Leissner bekräftar att en ledamot varit jävig.
– Personen anmälde jäv, sedan efterforskade jag det inte närmare, säger han.

– Jag hade nyligen ett annat ärende med en annan av våra ledamöter som också anmälde jäv. Sådant händer ibland och då är man inte i närheten av vare sig diskussion, föredragande eller beslutsfattande.

”Sanningshalten är inte relevant”

I domslutet skriver juridiska utskottet att My Jeppsson Lindkvist ”utpekat ett antal personer inom ridsporten för synnerligen klandervärt beteende, i det närmaste brottsligt beteende”. Man skriver också att ”hennes uppgifter är ogrundade och har lett till skada för de utpekade”.

Hur vet ni att hennes uppgifter är ogrundade?
– Enligt den enkla undersökning som vi gjorde så fanns det ingen grund för det hon skrev. Men själva tyngden i beslutet ligger inte där, utan det handlar om de förtalsliknande uttalanden som hon har gjort i skrift. Sanningshalten är heller inte relevant när det kommer till förtal i lagens mening, utan det handlar om huruvida du har uttryckt dig förklenande eller kränkande om en person.

Liksom Ulf Brömster uttalade i torsdagens intervju med Ridsport, ser inte heller C-G Leissner någon möjlighet att utreda de utpekade ridsportprofilerna vidare. Skälet är att det inte finns någon regelrätt anmälan från en kvinna som har blivit utsatt för något, eller någon som vet något om eventuella övergrepp.
– Det är ingen kvinna som säger att det har begåtts.

– Det räcker inte att säga att ”alla vet”

Men det finns ju utpekade namn som förbundet kan utreda på eget initiativ?
– De personer som vi har haft kontakt med säger att de förnekar det som står.

Är det skäl nog att inte utreda vidare?
– Hur ska vi kunna göra det utan något konkret att gå på? Om jag får in konkreta uppgifter, det vill säga vi som arbetar med det här på förbundet, på att någon har blivit utsatt – om vi får in en anmälan – då tvekar i alla fall inte jag att agera. Bara ge mig något att gå på.

Fick ni in en regelrätt anmälan när det gällde My Jeppsson Lindkvist?
– Det var ett gränsfall – det kom till vår kännedom.

Ni fick alltså ingen anmälan, men ändå utredde ni?
– Det vi fick var så pass konkret och vi såg direkt att det handlade om förtalsliknande uttalanden. Det var det vi agerade på.

Många har reagerat på avstängningens längd, varför just 18 månader?
– Jag vill inte svara på den frågan.

Har förbundet någon egen straffskala för den här typen av ärenden?
– Det vill jag inte svara på.

Kan du förstå dem som tycker att ”män hålls om ryggen medan kvinnor beläggs med munkavle”?
– Man uppfattar vad man vill uppfatta. Vi hade inte agerat annorlunda om det var en man, det här är inte könsbundet.

Beteendet ska bort

Hur ska problemet med sexuella övergrepp i ridsporten lösas?
– Jag tror det finns rester av en kultur där mycket nu är på väg upp till ytan. Jag tror också att den kände tränaren som nu ligger i hovrätten har fått en positiv effekt. Nu börjar det ramla in saker och ting som vi får gripa tag i. Men det är viktigt att det finns människor som vågar anmäla det som händer.

– Förbundet behöver också lära sig vad man kan göra bättre. För egen del anser jag att reaktionstiden måste förbättras när det gäller sådana här fall.

– Målet är att den här typen av beteende inte ska finnas, men det är inte säkert att skandaliseringen är det bästa sättet. När det gäller tränaren var det han själv som tvingade upp det till ytan. Parallellt har vi haft metoo och Weinstein och plötsligt säger kvinnor ifrån – vilket de gör med all rätt.

– Jag går i stall varje dag och ser unga flickor och kvinnor. Jag kan inte förstå hur någon kan vilja riskera att förstöra deras liv, det är helt förskräckligt. Det här ligger mig väldigt varmt om hjärtat – sådant här får inte förekomma.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Dressyrdomare avstängd för näthat – alla artiklar (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden