Sverige
22 oktober 2021 16:53

SvRF går vidare med uppmärksammade domarfallet

BeslutEfter att ha fått bakläxa av Riksidrottsnämnden, RIN, gällande det uppmärksammade fallet med den avstängda dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist går nu Svenska Ridsportförbundet vidare med fallet.

SvRF går vidare med uppmärksammade domarfallet
Ulf Brömster uttalar sig om beslutet från RIN. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Det var på fredagen som beslutet hos Riksidrottsnämnden, RIN, blev offentligt. RIN:s mening är att beslutet att stänga av domaren är taget i fel instans och därför upphävs avstängningen av My Jeppsson Lindkvist.

Det är viktigt att arbetet tar rätt vägar och att idrotten står upp för nolltolerans mot alla former av övergrepp och trakasserier, även på nätet. Ulf Brömster.

Det beslut som RIN har upphävt är taget i SvRF:s juridiska utskott.

Nu berättar Svenska Ridsportförbundet, SvRF,  på sin webbplats att ärendet skickas vidare till disciplinnämnden i stället.

Detta efter att Riksidrottsnämnden skriver i sitt beslut att ärendet borde ha behandlats som ett bestraffningsärende enligt 14:e kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar. Det har enligt RIN därför saknats förutsättningar att återkalla dressyrdomarens auktorisation på det sätt som skett.

”Öppen samtalskultur”

– Vi tycker att det är bra att RIN har prövat ärendet. En öppen samtalskultur är viktig för oss, en kultur där varje person tar sitt ansvar. Det är viktigt att se, och agera, när något inte är som det ska. Men det innebär inte att sprida skvaller, hot och hat i sociala medier. Men det är viktigt att arbetet tar rätt vägar och att idrotten står upp för nolltolerans mot alla former av övergrepp och trakasserier, även på nätet, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster på SvRF:s webbplats.

– När man har ett förtroendeuppdrag för Svenska Ridsportförbundet, som att vara till exempel domare, ställer det krav på att respektera förbundets värdegrund. Näthat och förtal är oacceptabelt inom idrotten, fortsätter han.

Mycket uppmärksamhet

Det var i augusti som My Jeppsson Lindkvist stängdes av och fallet har sedan uppmärksammats på flera olika sätt, bland annat genom Safesport Sweden.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Dressyrdomare avstängd för näthat – alla artiklar (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden