Sverige
29 augusti 2021 11:04
Ridsportplus

”Tror inte förbundet förstår varför detta har landat så illa”

Stark kritikStormen kring avstängningen av dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist fortsätter. JU:s ordförande Carl-G Leissner menar att många inte förstår varför hon stängdes av. Något som Pernilla Sandström, initiativtagare till namninsamlingen som startats till stöd för My Jeppsson Lindkvist, vänder sig emot. "Förbundet uttalar sig väldigt förminskande", säger hon.

”Tror inte förbundet förstår varför detta har landat så illa”
"Det är alltid häpnadsväckande när män uttalar sig på det här sättet", säger Pernilla Sandström. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Juridiska utskottets ordförande Carl-G Leissner menar att de starka reaktionerna mot avstängningen av dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist beror på att många inte förstår varför hon stängdes av. Att det handlade om de ”förtalsliknande uttalanden” hon gjort om flera ridsportprofiler på Flashback gällande olämpliga relationer med unga flickor och kvinnor – och inte om att förbundet vill tysta ner kvinnor som står upp mot övergrepp.

Pernilla Sandström är en av initiativtagarna till namninsamlingen som startats till stöd för My Jeppsson Lindkvist. Hon tycker att det Leissner uttrycker är märkligt.
– Det är väldigt förminskande för oss över 3 000 som har skrivit på protestlistan när förbundet uttalar sig på det här sättet. Det är ingen som säger att My inte har gjort fel, men straffet är oproportionerligt i förhållande till vad hon har gjort. Det är det vi protesterar mot. Hade det varit förtal, då ska det upp i rätten och då hade det maximalt kunnat sluta med dagsböter, säger Pernilla Sandström.

Hon nämner fallet där en domare bluffade sig in på en tävling och uppträdde hotfullt på en tävling i Västsverige. Påföljden efter att disciplinnämnden hanterat ärendet blev en varning.
– Det är svårt att förstå hur förbundet tänker när man gör så olika bedömningar.

Godtyckligt eller inte?

I Ridsports tidigare intervju med Carl-G Leissner vill han inte svara på varför avstängningen sattes till just 18 månader. Något som Pernilla Sandström reagerar på med en retorisk fråga.
– Är de här bestraffningarna godtyckliga och vem har gett dem i uppdrag att utfärda sådana godtyckliga bestraffningar?

Carl-G Leissner bekräftar också att utredningen inte gjordes efter en regelrätt anmälan mot My Jeppsson Lindkvist. Samtidigt menar han att det behövs en anmälan för att förbundet ska kunna agera – därför ledde inte namngivningen av ridsportprofilerna till någon utredning.
– Det hela känns väldigt oklart. Det fanns ingen direkt anmälan men det går ändå bra att utreda. De kan läsa Mys inlägg, men de kan inte agera på andra indirekta saker på internet. Det är helt enkelt svårt att förstå hur förbundet jobbar mot den här värdegrunden som de pratar så mycket om, säger Pernilla Sandström.

Många menar att förbundets avstängning av My Jeppsson Lindkvist både är tondövt och illa tajmat med tanke på att förbundet ännu inte har kommit till ett beslut gällande elitryttaren som åtalats för våldtäkt.
– Jag tror inte riktigt att förbundet förstår signalpolitiken – jag tror inte heller de trodde att det skulle komma ut. De såg inte det här framför sig, för de förstår inte vilken rörelse som har skapats via internet med metoo. Det är samma nätverksbyggande som har gjort att vi kan rösta fram Jerringpriset, och de har inte förstått sprängkraften i det, säger Pernilla Sandström.
– Jag tror inte heller att alla i förbundet var medvetna om straffet som utdelades, det gick nog lite fort där av olika anledningar.

Pernilla Sandström återkommer till det hon ser som ett allvarligt problem.
– Det är förminskande att vårt förbund uttalar sig om alla oss 3 000 och vår oförmåga att förstå –  när det snarare handlar om att det är juridiska utskottet som inte tycks ha förstått varför detta har landat så illa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Dressyrdomare avstängd för näthat – alla artiklar (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden