Sverige
9 augusti 2021 16:55
Ridsportplus

Trots friande domen – ryttaren utreds av Ridsportförbundet

VåldtäktsåtalElitryttaren frias från anklagelser om våldtäkt men kommer nu att utredas av såväl Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som av det juridiska utskottet. "Det här beteendet är absolut inget vi vill se inom svensk ridsport", säger Ulf Brömster.

Trots friande domen – ryttaren utreds av Ridsportförbundet
Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är den omfattande förundersökningen i målet kring elitryttaren som ligger bakom Svenska Ridsportförbundets beslut att be såväl det juridiska utskottet som disciplinnämnden att skyndsamt utreda eventuella disciplinära påföljder.

  I förhören i förundersökningen berättar ryttaren om ett antal situationer där han haft sex med bland annat elever till honom, även om han hävdar att inget av detta har varit brottsliga handlingar.
  − Vi kommer nu att göra en egen utredning och höra personer, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster vid en presskonferens på måndagseftermiddagen.
  − Disciplinnämnden kan besluta om exempelvis avstängning från tävling och från att vistas på ridsportens anläggningar i upp till tio år, medan juridiska utskottet kan besluta om bland annat indragen diplomering.

  Ryttaren i fråga har en tränarutbildning men för närvarande ingen aktiv licens som tränare.

  Kan bli beklämd av domen

  Att det blev en friande dom i tingsrätten visar enligt Ulf Brömster att juridiken är svår.
  − Jag gör ingen bedömning av rättsväsendet, men kan bli beklämd som person av domen, och jag kan hålla med om att ett sådant domslut ger svåra signaler till andra som överväger att anmäla.

  Vi har ingen möjlighet att starta en utredning utifrån vad som skrivs i en Flashback-tråd

  Sedan elitryttaren häktades har ett antal mer eller mindre kända manliga ryttare nämnts, eller antytts, på bland annat Flashback, som andra som borde granskas.
  − Men vi har ingen möjlighet att starta en utredning utifrån vad som skrivs i en Flashback-tråd. Vi måste ha mer substans än så, och behöver en anmälan. Om en anmälan kommer in tar vi det på största allvar, säger Ulf Brömster.

  − Och mig veterligen har vi inte fått in någon anmälan som innebär att en utredning tillsatts.

  Ulf Brömster ger också exempel på typer av fall som kan anmälas till Ridsportförbundet utan att det för den skull begåtts ett brott, som ska polisanmälas.
  − Det kan exempelvis handla om en tränare som utnyttjar elevens beroendeställning. Det är självklart inget vi vill se.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden