Sverige
8 maj 2021 10:46
Ridsportplus

Meriterad ledare belönades när stämman öppnades

FörbundsstämmanEn förtjänstmedalj i guld delades ut när förbundsstämman i Svenska Ridsportförbundet öppnades. Den gick till Bo Österlund som varit engagerad inom ridsporten sedan 1960.

Meriterad ledare belönades när stämman öppnades
Bo Österlund tillsammans med sonen Magnus. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bo Österlund har nominerats av Södertälje Ridklubb och deras motivering lyder:
”Med mångårig erfarenhet, god pedagogik, stor professionalism och värme förmedlar Bosse glädjen i ridsporten och förmedlar vidare den stora kärleken till hästen. En mentor, en klippa, en inspiratör och en sann ridsportare.”

Den ideella gärningen inleddes redan i tonåren vid Skaraortens Ryttarförening. Bo har sedan varit aktiv i flera föreningar, bland andra Falbygdens Hästsportförening, Skaraborgs Fältrittklubb och Floby Ryttare.

Bo Österlund red fälttävlan upp till landslagsnivå och har på olika sätt varit aktiv i grenen under många år. Legendaren Petrus Kastenman var en viktig läromästare och förebild. Bo var med i den första utnämningen av A-tränare och blev så småningom lagledare för fälttävlansungdomarna. Han var också med i fälttävlanskommittén i många år.

Bo Österlund fyller 75 år i december och är fortfarande mycket aktiv, främst i Södertälje Ridklubb.

På Svenska Ridsportförbundets hemsida finns Bo Österlunds hela meritförteckning.

I förbundsstämmans inledning talade ordförande Ulf Brömster.

─ Jag har länge tyckt att vi borde ha mer digitala möten, men inte trodde väl någon av oss att att det skulle gå så fort, sade han och avslöjade att han själv inte haft på sig kavaj sedan prisutdelningen i SM-dressyren i höstas.

Han konstaterade att ridsporten står sig starkt i jämförelse med andra idrotter. Dock kan den som varit med ett tag notera att ridsporten inte längre är det andra största ungdomsidrottsförbundet efter fotboll, utan att innebandy nu gått upp som tvåa och ridsport kommer på tredje plats.

Till stämman var 74 föreningar anmälda.
─ Jag tror aldrig vi varit så många. Det är föreningar med från Jokkmokk i norr till Falsterbo i söder.

Ulf Brömster gjorde en genomgång av de två år som gått sedan stämman i Sundsvall 2019. Han noterade bland annat att antalet medlemmar ökat med 3 000, och valde därefter att särskilt fokusera på bland annat hästvälfärd och arbetet i hästvälfärdsrådet.

Han redogjorde också för en medlemsenkät som gjordes i fjol, och vars resultat framgår av bilden.

Medlemsenkät

Ridsport bevakar stämman under dagen, som dessutom kan följas här.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden