Sverige
9 augusti 2021 15:19
Ridsportplus

Åklagaren om friande domen: ”Överväger att överklaga”

Våldtäktsåtal"Det är svåra frågor för tingsrätten att pröva, och jag ser ett par delar i domen som får mig att överväga ett överklagande." Det säger kammaråklagare Helena Lundgren efter den friande domen i målet där en elitryttare stått åtalad för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Åklagaren hoppas också att domen inte ska få någon att avstå från att anmäla övergrepp.

Åklagaren om friande domen: ”Överväger att överklaga”
Drömmen blev en mardröm som fortfarande pågår. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När rättegången var klar i slutet av juli släpptes den åtalade elitryttaren, och i dag kom domen. Ryttaren och tränaren frias från anklagelserna om ett fall av våldtäkt och två fall av våldtäkt mot barn. Västmanlands tingsrätt skriver bland annat att det inte går att slå fast bortom rimligt tvivel att händelserna ägt rum vid de tidpunkter och på de sätt som de målsägande har beskrivit dem.

  Kammaråklagare Helena Lundgren ser två saker i domen som får henne att överväga ett överklagande.
  − En del gäller den första våldtäkten mot barn, där en av domarna var skiljaktig, och hans uppfattning ligger i linje med min uppfattning.
  − Det andra gäller begreppet ”särskilt utsatt position”. Min bedömning är att flickan han var med borde falla in under det begreppet, och där lutar jag åt att låta hovrätten pröva den frågan.

  Beroendeställning men inte utsatt position

  Tingsrätten skriver i domen att det fanns en beroendeställning hos den drabbade flickan, eftersom ”hon arbetade och tränade för honom samtidigt som villkoren för hennes situation var mycket speciella och då hon upplevde att han var den ende som kunde göra henne till en bra ryttare. Det är dock tingsrättens bedömning att en sådan beroendeställning inte är att jämställa med en särskilt utsatt situation i lagstiftarens mening”.

  Var gränsen går mellan beroendeställning och ”särskilt utsatt position” vill åklagaren gärna se prövat i högre instans.

  − Så min spontana bedömning just nu är att jag vill låta hovrätten pröva domen, men först ska jag läsa igenom den noggrant en gång till, säger Helena Lundgren.

  Har vidgått händelserna som sådana

  Hon konstaterar också att den nu frikände ryttaren inte har nekat till händelserna som sådana.
  − Han har aldrig nekat till att ha haft sex med de här flickorna, så händelserna är ostridiga. Men frågan är om det var tvång eller inte i det första fallet, och huruvida flickan var under 15 år i de andra fallen.

  Helena Lundgren förstår om domen är nedslående för den som överväger att anmäla övergrepp.
  − Men min absoluta mening är att alltid försöka reda ut vad som hänt, och att anmäla om man upplever sig utsatt för brott.
  − Rättsväsendet med polis och åklagare kommer att göra allt vi kan för att lagföra människor i de fall brott har begåtts.

  Även Victoria Wennerlund, målsägandebiträde för de två unga kvinnor som utsatts för gärningarna som målet handlar om, säger att det lutar åt ett överklagande.
  − Mina klienter vill ha upprättelse efter vad de utsatts för, säger hon.

  Inte förvånad över friande domen

  Elitryttarens advokat Per Svedlund kallar domen ett glädjande besked.
  − Min klient är givetvis lättad.

  Han är inte förvånad över tingsrättens friande dom.
  − Målet byggde på händelser för länge sedan och det innebär svårigheter för alla att berätta. Den osäkerheten ska inte gå ut över min klient, som också gjorde ett trovärdigt intryck, säger Per Svedlund.

  Det är inte så betydelsefullt att en nämndeman är skiljaktig

  Han kallar det en stark dom, och lägger ingen större vikt vid att en nämndeman var skiljaktig. Nämndemannen tyckte att elitryttaren skulle dömas till fängelse för ett av fallen av våldtäkt mot barn.

  − Det är inte så betydelsefullt att en nämndeman är skiljaktig. Det hade varit en annan sak om rådmannen (dvs domaren i målet) hade varit skiljaktig.
  − Vi ska också ta med oss att min klient var misstänkt för våldtäkter i nio olika fall till en början, men att åklagaren lade ner förundersökningen i sex av dessa fall.

  Ridsport har frågat åklagare Helena Lundgren vad detta beror på, men hon vill inte kommentera det eftersom det var en annan åklagare som ledde förundersökningen i början.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden