Världen
6 augusti 2021 19:30

”Jag sa nej och att han var som en fadersfigur för mig”

Uppdaterad textPå måndag avgörs fallet med den svenske elitryttare och tränare som anklagas för våldtäkt. I USA uppmärksammas just nu problemet med sexuella övergrepp inom ridsporten stort. Vid sidan av överlevarinitiativet "We ride together" berättar nu den unga hoppryttaren Maggie Kehring i rikstäckande tv om hur hennes tränare, OS-ryttaren Rich Fellers, tvingade in henne i en sexuell relation. Se bägge klippen här.

”Jag sa nej och att han var som en fadersfigur för mig”
Maggie Kehring säger att det hon blev utsatt för gjorde henne självmordsbenägen. Foto: Skärmdump från CBS News

Fallet där den amerikanske OS-ryttaren och tränaren Rich Fellers anklagas för flera fall av sexuella övergrepp mot sin tidigare elev, den unga hoppryttaren Maggie Kehring, uppmärksammas nu stort i USA. I ett långt inslag på CBS News visades under fredagen en intervju med Maggie Kehring, som berättar hur hon drömde om att bli lika bra i sadeln som Rich Fellers och hur hon såg honom som en fadersfigur.

Hon berättar också att hon var som en del av familjen Fellers och att hon blev chockad när Rich Fellers började göra närmanden. Trots att hon vid upprepade tillfällen sa nej, inledde Rich Fellers till slut en sexuell relation med sin unga elev. Se inslaget i CBS News här under och se även klippet där Maggie Kehring delar sin historia via hashtaggen ”We ride together” längre ner.

”Jag var oskuld”

Innan inslaget i CBS News har Maggie Kehring även delat med sig av sin historia i en kampanj för det amerikanska initiativet med hashtaggen ”we ride together”.

”Jag var 16 år gammal. Jag hade aldrig haft ett förhållande och var oskuld. Han var 59.” Så börjar Maggie Kehring sin berättelse om hur Rich Fellers utsatte henne för sexuella övergrepp. Se filmklippet där hon berättar lite längre ner.

Fellers greps av polis i juni, misstänkt för fyra fall av sexuella övergrepp, och är tills vidare avstängd av det amerikanska ridsportförbundet. U.S. Center for SafeSport stängde först av Fellers i fyra år men har nu svartlistat ryttaren. Rich Fellers förnekar alla anklagelser.

Via sajten weridetogether.today vill man ge röst åt överlevare, sprida kunskap kring sexuella övergrepp och ge stöd och hjälp till den som vill anmäla övergrepp. Syftet är att minska stigmat och rädslan för att träda fram – och öka trycket på att tränare och andra inom ridsporten ska hållas ansvariga för sina handlingar.

I klippet nedan medverkar även Maggies mamma Carrie Kehring, som bland annat berättar om den överväldigande respons som familjen fått från andra som också har blivit utsatta för sexuella övergrepp inom ridsporten.

Unga idrottare, speciellt på elitnivå, utsätts oftare för sexuella övergrepp av tränare när de tävlar på högre nivå. Det finns flera orsaker till detta. Ingen av dem är ”hon visste vad hon gjorde”. Det är budskapet bakom kampanjen.

”Jag hade stort förtroende för honom och ville verkligen att han skulle vara stolt över mig”, säger Maggie Kehring.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden