Reportage
25 maj 09:04
Ridsportplus

I stallet med Ulf Brömster: Ordföranden om fyra år med stormar och framsteg

HemmaplanKonflikt med förbundskapten, tränarskandal och händelsen med unga EM-ryttare som sades ha druckit alkohol. Ridsporten har hamnat i medias skyltfönster ett antal gånger under Ulf Brömsters tid som ordförande för Svenska Ridsportförbundet. Ridsport träffade Ulf i hemmastallet strax innan han blev omvald.
– Det är inte helt lätt att kombinera med arbete, familj, egna hästar och hustruns och dotterns tävlande. Men samtidigt har vi så mycket spännande på gång, och jag vill så gärna vara med lite till och se vad resultaten blir.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Det har gått fyra år sedan vi träffades för en längre intervju. Då var Ulf Brömster nyvald ordförande efter en stämma där deltagarna sa nej till valberedningens förslag till ordförande, Marjut Sohlman, och valde Ulf Brömster i stället. Vid det tillfället var han lite tagen av utvecklingen, när vi träffades på hans hemmaklubb Sollentuna Ridklubb. Men han samlade sig snabbt och berättade om hur han ville arbeta för att föra in ridsporten i framtiden.

I dag har familjen sina hästar på Stora Alby, travtränaren Stig H Johanssons gård i Upplands Väsby. Sedan sist har Ulf Brömster gått två kurser i att köra travhäst och dessutom köpt in sig i en. Han har också jobbat på som ordförande i Svenska Ridsportförbundet, så pass mycket att när valberedningen i höstas frågade om han kandiderade för omval, höll han på svaret till sista dagen – av flera skäl. Ett var just tiden. 15–20 timmar i veckan och halva antalet semesterdagar går till förbundet.

Ulf Bršmster.Foto: Anna Nyberg
Familjen har hästarna på travtränaren Stig H Johanssons gård. Foto: Anna Nyberg

− Det är inte helt lätt att kombinera med arbete, familj, egna hästar och hustruns och dotterns tävlande. Jag var också med i förbundets organisationsutredning där vårt förslag var att tidsbegränsa hur länge personer kan inneha samma position, och jag tycker inte att man ska sitta för länge, säger Ulf då Ridsport träffar honom en rid före förbundsstämman då han blev omvald.

− Men samtidigt har vi så mycket spännande på gång, och jag vill så gärna vara med lite till och se vad resultaten blir. Och så är det faktiskt ganska roligt.

Inför förbundsstämman den 18 maj föreslogs Ulf Brömster väljas om på två år.

Uppmärksammade händelser

Fast det är inte alltid roligt. Sommaren 2015 kom den första krisen under Brömsters ledning, i samband med ponny-EM i Malmö. Några unga deltagare ska ha druckit alkohol.
− Jag trodde att vi hade en tydlig och bra värdegrund, och så hände det här. Och frågor av den typen hamnar på mitt bord.

Året därpå var det konflikten med Sylve Söderstrand, som slutade med att Söderstrand slutade som förbundskapten i hoppning. 2017 drev några stora tävlingsarrangörer med Jana Wannius i spetsen frågan om att förbundet inte var konkurrensneutralt i tävlingssammanhang.
− Vi hälsar fortfarande på varandra, Sylve Söderstrand och jag, och förbundet har återkommande möten med Jana Wannius och andra stora arrangörer. Vi har en artig ton på de mötena, säger Brömster.

 Lärdomen är att vi är duktiga på att prata om värdegrunder när det gäller kränkningar och övergrepp, men dåliga på hanteringen när något händer.

Så kom tränarskandalen 2017, som en föregångare till metoo. En tränare förlorade sin tränardiplomering efter anklagelser om kränkningar och övergrepp.

− Lärdomen är att vi är duktiga på att prata om värdegrunder när det gäller kränkningar och övergrepp, men dåliga på hanteringen när något händer, även om vi i detta fall visade att vi kunde gå från ord till handling.
– Vi behöver bli bättre på att stötta föreningar vid den här typen av händelser, och jag tror att Centrala Ungdomssektionens arbete med Trygg i stallet, samt satsningen på Schyssta stall, blir två bra  verktyg.

Tidslinje Copy

Avgörande är också att ha en bra organisation som både kan hantera kriser och arbeta strategiskt. Därför har både kansliet och de olika sektionerna omgrupperats under Brömsters ledning.
− Vi var experter på att vara reaktiva, reagera när något hände, men dåliga på att vara proaktiva och planera för att det inte ska hända igen. Vi måste blicka framåt och utåt, ta intryck av hur andra gör, i andra idrotter och inom ridsporten i andra länder, och bestämma vad vi ska göra annorlunda för att nå dit vi vill.

Mer i media

Ett led i det arbetet var att rekrytera en ny generalsekreterare, och att låta de tre OS-grenarnas förbundskaptener arbeta mer tillsammans, förstärkta av tränargurun Yogi Breisner. Det har också satt ridsporten på kartan, medialt sett.
− Inför VM i fjol sände SVT direkt från vår uttagning i Hovstallet. Det är bara ett exempel på att intresset från media ökar.

Agendan bakom arbetet heter Ridsport 2025, där bland annat värdegrunden, varu-märket, hästens välfärd och ridsportens ställning står i centrum. I korthet handlar det om att både människor och hästar ska må bra och utvecklas.

− I det nya tävlingsreglementet har vi stärkt hästens ställning, och jag uppfattar att det finns en acceptans för detta hos såväl ledare som ryttare.

Förbundet har också en pågående dialog med nätverket EquiEthics, som lyfter frågor om hästvälfärd.
− Vi arbetar mer konstruktivt nu, och hoppas att seminariet ”From the horse’s perspective” vid EM i Göteborg ska få en fortsättning vid EM i Rotterdam.

Visionen.

Ridsport 2025

Svensk ridsport – världens bästa! Det är visionen för arbetet med Ridsport 2025. Vägen dit sker via fem fokusområden:

 1. Ridsportens värderingar och varumärke
  Mål: Alla i ridsporten känner till och efterlever ridsportens värdegrund. Fler i samhället vill investera och engagera sig i ridsporten.
 2. Ridsport på  hästens villkor
  Mål: Sverige är ett föregångsland vad gäller hästvälfärd. Svenska Ridsportförbundet uppfattas som den primära källan till kunskap om ridsport på hästens villkor.
 3. Ridsport på individens villkor
  Mål: Ridsporten är flexibel och individanpassad till olika målgrupper. Ridsporten motiverar fler till ideellt engagemang.
 4. Ridsportens prestationsmiljöer
  Mål: Ridsportens prestationer och prestationsmiljöer är av hög kvalitet. Ridsportens anläggningar är tillgängliga, säkra och ändamålsenliga.
 5. Ridsportens förutsättningar
  Mål: Ridsporten har ett stort inflytande i samhället. Svensk ridsport har ett stort inflytande på internationell ridsport. Alla i ridsporten arbetar aktivt med hållbarhet.

 

Källa: Utdrag ur Svenska Ridsportförbundets verksamhetsinriktning 2020–2021.

Anonym ordförande

Vilka avtryck har då Ulf Brömster gjort hos medlemmar och aktiva inom Ridsportförbundet? När Ridsport ställer frågan till ett antal engagerade på olika nivåer är det påfallande många som använder ordet ”anonym”.

− Jag har inget behov att vara känd som person, utan vill få en organisation att fungera. Jag upplever att vi har mindre vi och dem-känsla i förbundet nu. Ett exempel var det senaste mötet med alla distriktsordförande, som tidigare har velat ha egentid under mötet. Men nu senast hade de inget behov av egentid.

Ulf Brömster6 150523 Rt
Smällar av kritik blandas med mer positivt för Brömster. Foto: Roland Thunholm

Som ordförande är han också den som får ta smällar vid kritik. Det blir en del sådana, konstaterar Brömster, men de uppvägs av annat, positivt.
− Jag begeistras av att driva förändring, som i utbildningsfrågorna. Jag stämde nyligen av med Markku Söderberg, ordförande i ridskole- och utbildningssektionen, hur långt vi har kommit där. Svaret var att vi nu har en röd tråd genom all utbildning. Det vi började med 2013 har gett effekt.

Tre röster...

om SvRF:s ordförande Ulf Brömster

Lena Malmqvist, Ordförande Skånes Ridsportförbund
– Jag tycker att Ulf Brömster har visat på ett starkt, tydligt och väl fungerande ledarskap. Han arbetar för ett förbund, så att alla ska känna sig delaktiga. Det är ett tufft arbete att vara ordförande i Svenska Ridsportförbundet med många starka viljor, men Ulf Brömster hanterar det bra och Ridsportförbundet har utvecklats i rätt riktning under hans vingar.
– Vi i Skånedistriktet har ett mycket gott samarbete med Brömster och hoppas att han sitter kvar efter stämman.

Gunilla Öhman, Tf ordförande i Svenska Ridsportförbundets valberedning
– Ulf Brömster är en stabil och pålitlig ledare som har skapat lugn i leden, efter att det har varit lite rörigt tidigare. Han har fokus på att förbundet ska jobba tillsammans, och det har han gjort på ett bra sätt. Förbundsstyrelsen hanterar mycket administrativa och strategiska frågor; det arbetet är inte så glamoröst och synligt alla gånger. Det kan vara en förklaring till att han upplevs anonym av många.

Anders Eriksson, Hästföretagare och engagerad i hästvälfärdsfrågor:
– Vi hade ett möte med Ulf Brömster 2016 för att prata hästvälfärd. Han hade en öppenhet inför ämnet, och det resulterade bland annat i ett forum om de frågorna på Friends. Sedan finns det många som är frustrerade över att inte mer har gjorts när det gäller hästvälfärd. Jag skulle önska att förbundet arbetade ännu mer för en etiskt hållbar ridsport, men det är inget ansvar man kan lägga på ordföranden som person.
– Jag kan hålla med om att Ulf Brömster är anonym. Flera förtroendevalda i förbundet har kompetenser från andra områden men är inte specialkunniga inom häst, och det är viktigt att de förtroendevalda både har förmågan att leda och att de förstår vår sport och näring.

Expandera

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 8/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-