Hoppning
14 juli 2018 14:17

Flitig norrlänning och småländsk Viking ett vinnande koncept

FalsterboFolksam Open för 4-åringar fick en småländsk viking i topp – Kjellsons Viking Hästak var domarnas storfavorit och segrade med Linn Hörnvall i sadeln.

Flitig norrlänning och småländsk Viking ett vinnande koncept
Hästaks vinnarduon flankerad av bland annat ägare och domare. Foto: Roland Thunholm

Mark McAuley och Michael Whitaker dömde 4-åringarnas hoppfinal i Falsterbo med fokus på bland annat kapacitet, teknik och ridbarhet. De hade ett tufft men kul jobb.

– Det är roligt med så här unga hästar och hade jag inte dömt hade jag absolut kollat på klassen ändå. Standarden var imponerande här i dag. Många bra typer och många riktigt bra jumpers, säger Mark och får medhåll av kollegan.
– Det var väldigt hög standard överlag, men vi lyckades hitta rätt vinnare, säger Michael Whitaker.

16 av de 23 finalhästarna var SWB och dagens topp-5 var just SWB. Maxpoängen var 40 och utöver poängen fick publiken ta del av domarnas omdömen.
”Really nice horse” blev standardfrasen när domarna berättade vad de tyckte efter varje häst, men de var förstås också mer specifika än så och berättade vad de tyckte om balans, scoop och andra kvalitéer.

34 vinnarpoäng

När Linn Hörnvall och Anders och Christina Kjellsons Viking Hästak (SWB, hingst, f 2014, e Heartbeat-Carmargue, uppf/äg Hästak AB) hade hoppat klart utökades antalet ”reallyn” till ”really, really really nice horse”. Viking fick ett omdöme med bland annat bra galopp, bra scoop, försiktig, bra på hinder.

Med 34 poäng blev det seger före Braveheart (SWB, hingst, f 2014, e Bravour-Nintender, uppf Camilla och Marcus Uppström, äg Ann-Sophie Persson) riden av Marika Brorsson  till 33 poäng och B Ale (SWB, hingst, f 2014, e Bravour-Colandro, uppf Arnold Assarsson Häst AB, äg Assarsson Häst AB) riden av Elin Jansson med slutresultatet 32,5 poäng.

Jobbar hårt

Linn, uppvuxen i Sundsvall, arbetar numera hos Hästak i Småland och har ridit Viking sedan mitten av april. Hingsten trivs i den stundtals livliga atmosfären som råder i Falsterbo.
– Han är ganska obekymrad av sig, säger Linn.
Senare väntar bland annat Elmia och Breeders.
– Det finns även planer på 30-dagarsprovet i Danmark, berättar Linn.

För Viking väntar först semester, men för ryttarens del är det nog inte lika aktuellt – hon är nämligen en riktig slitvarg avslöjar trean och tidigare arbetsgivaren Elin Jansson.
– Vi blev till och med nästan osams för att Linn inte vill ha semester. Det finns ingen som jobbar så hårt, säger Elin och gratulerar Hästak till rekryteringen.

Intensiv förmiddag

Marika Brorsson är strålande glad över sin andraplats och öser lovord över Ann-Sophie Perssons Braveheart.
– Han är modig, försiktig och snabb, säger hon och nog verkade domarna hålla med.
I sitt omdöme beskrev de honom bland annat som klok och försiktig, och konstaterar att han kommer att gå långt.

Elin Jansson hade en hektisk förmiddag med två 4-åringar och en 7-åring i finalerna, som än en gång låg samtidigt i schemat. Bronshästen är en familjeprodukt, uppfödd av Elins sambo Arnold Assarsson.

Många har redan ryckt i B Ale och om han ändå blir kvar är förhoppningen att visa honom som hingst nästa år.
– Vi hoppas att han ska kunna ta över efter Bravour, säger Elin och syftar på hingsten som visade sig bära på WFFS-anlaget.
– B Ale har varit lite sen och har vuxit mycket, men han har extrema kvalitéer, säger Elin vidare.

Domarna höll med. Ett fantastiskt språng konstaterade domarduon och avslutade hela 4-årsfinalen med att intyga att B Ale ”gonna be a good one”.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden