Sverige
22 februari 2022 17:00
Ridsportplus

Foderpriserna kan chockhöjas

Ekonomi Priserna på hästfoder kan öka med 50 procent i år. Den bedömningen gör en foderproducent som Ridsport talat med. Dyra drivmedel, höga elkostnader och ett ökat pris på gödning är några av orsakerna.

Foderpriserna kan chockhöjas
Priserna på hästfoder kommer stiga rejält under 2022. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De höga priserna på grovfoder från tork-året 2018 kommer snart att vara verklighet igen. Det menar Fredrik Larsson som driver foderföretaget Greenfeed i Västmanland.
  – Priset på gödning och drivmedel har gått upp, elen är dyrare och silageplasten har ökat i pris. Det kan innebära att vi grovfoderproducenter måste göra prisökningar på 50 procent eller ännu mer.

  –  Till det kommer det faktum att vallstödet försvinner från EU:s jordbruksstöd nästa år, och det innebär att lantbrukare kan välja att lägga om sin produktion redan i år, säger Fredrik Larsson.

  Fredrik Larsson Greenfeed
  Fredrik Larsson, Greenfeed. Foto: Privat

  Världsmarknaden påverkar stort

  Han är bekymrad över utvecklingen och har tagit kontakt med de ridskolor som är hans kunder och erbjudit dem att köpa fjolårspartier till ett lägre pris.
  – Om de ska ta ut hela kostnadsökningen på sina ridelever riskerar de att tappa elever. Vi kan bara hoppas på att 2023 blir mer stabilt när det gäller foderkostnader, säger han.

  – Prisökningar är att vänta och har redan skett. Hur mycket alla foderleverantörer höjer är givetvis beroende på vilka förutsättningar som finns inom respektive produktion, samt vilka råvaror som används i fodret.  Men att det blir dyrare att ha häst är ett faktum. Det säger Sandra Hodik, vd för Lantmännen Krafft AB.

  Ett liknande besked kommer från Erica Nyström, produktansvarig på Svenska Foder.
  – Även om vi använder till största delen svenska råvaror påverkas priserna på dessa av världsmarknaden. Även transportkostnaderna har påverkat priserna mycket, både för att få hem råvaror och leverera färdigt foder, säger hon.

  Erica Lindberg, Lrf.Pressbild. Foto: Johanna Norin
  Erica Lindberg, LRF Häst. Foto: Pressbild

  LRF Häst bevakar frågan för hästföretagares räkning, och Erica Lindberg på LRF Häst säger att inte bara priserna oroar, utan att även tillgången på grovfoder kan minska.
  – Med extremt höga kostnader för både drivmedel, gödning och hösilageplast, får vi signaler att foderproducenterna ser över omfattningen av möjlig areal att skörda.

  ”Planera långsiktigt”

  Hon ser regeringens krispaket som nyligen presenterades som ett sätt att mildra effekterna, liksom även regeringens förslag om skattebefrielse på biodrivmedel under en tioårsperiod.
  – Det är mera långsiktigt och något som LRF arbetat för länge.

  Hästföretagare kan agera för att minska effekterna av höga foderkostnader, säger Erica Lindberg.
  – Genom att räkna och planera noga och långsiktigt vad gäller foderbehovet, ha goda kontakter i god tid med din foderleverantör om du är i behov av inköpt foder. Sök rådgivning och ta hjälp med att räkna och göra bedömningar om var du kan kapa kostnader.

  Fakta

  Spannmålspriserna sätter agendan

  • 2019 fick bönderna cirka
   138 kronor/100 kilo brödvete,
   2020 var priset 160 kronor och
   2021 ökade det till 210 kronor. Spannmålspriserna sätter agendan även för andra jordbruksprodukter.
  • Det finns ingen motsvarande statistik för grovfoderpriser, men bilden från många håll är att de ökar.
  • Faktorer som direkt påverkar prisutvecklingen är högre gödningspriser, dyrare drivmedel, högre pris för silageplast samt skördeutfall.
  • Indirekt påverkas prisutvecklingen av världsmarknadsläget, kravet på högre grad av självförsörjning inom livsmedelsproduktion samt den förda jordbrukspolitiken.
    

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden