Sverige
14 december 2021 15:39
Ridsportplus

Lämnade rester av balplast vid utfodring – får betala vite

Beslut om viteMannen ställde ut grovfoderbalar med rester av balplast och balnät i hagen. Nu har Länsstyrelsen beslutat om vite då det anses strida mot djurskyddslagen.

Lämnade rester av balplast vid utfodring – får betala vite
Mannen lät rester av plast och nät sitta kvar vid utfodring. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mannen ställde ut balar med grovfoder till sina hästar utan att ta bort balplasten och balnätet. När Länsstyrelsen i Västra Götaland gjorde en kontroll i april i år bedömdes det vara en brist att hästarna kunde komma åt plasten och nätet, men mannen ville inte rätta till bristen.

Länsstyrelsen beslutade därefter i juni att mannen skulle se till att balplast och balnät togs bort vid utfodring. Mannen delgavs beslutet i augusti. Vid Länsstyrelsens uppföljande kontroll i oktober fanns det ingen hösilagebal framställd i hagen, men mannen menade fortsatt att han inte tänkte sluta utfodra grovfoder från balplast och nät i framtiden.

Efter det skickade Länsstyrelsen ut en underrättelse om att förelägga mannen förenat med vite. I början av december förelades mannen ett vite om 2 000 kronor per häst. I beslutet lyfts skaderiskerna med att ha kvar balplast och balnät vid utfodring:

”Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Inredning och utrustning i stall, andra förvaringsutrymmen för djur och inhägnader utomhus för djur får inte utformas på ett sätt som medför en risk för att djuren skadas eller för att djurens hälsa försämras. Hästar ska ha möjlighet att inta foder och vatten utan onödig risk för stress eller skador. 

Att låta plast och nät, som sitter innanför plasten, sitta kvar runt balar med grovfoder vid utfodring bedömer Länsstyrelsen kunna utgöra en skaderisk för hästarna då de kan få i sig rester av plast och nät när de äter. Plast och nät kan också utgöra en skaderisk genom att djuren trasslar in sig eller att nätet fastnar i tänderna. Det kan även bildas kondens innanför plasten som påverkar foderkvaliteten samt att det blir svårare för hästarna att komma åt fodret. 

Länsstyrelsen beslutar därför att du behöver se till att plast och nät som grovfoderbalar omsluts av tas bort innan utfodring så att hästarna inte utsätts för risk för lidande och ohälsa. Hästarna ska inte kunna komma åt plasten och nätet. Att ta bort plast och nät ingår i den dagliga skötseln.”

Syftet med vitet är att ”öka mannens vilja till efterlevnad av beslutet”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden