Hoppning
30 augusti 2023 13:04

Seger för Jens och ledning för Sverige efter första klassen

EM i hoppningDet kunde inte börja bättre. Jens Fredricson och Markan Cosmopolit vinner första klassen på EM, och det svenska laget leder lagtävlingen. Därmed är förutsättningarna på topp inför resten av EM i Milano.
Texten uppdateras.

Seger för Jens och ledning för Sverige efter första klassen
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit. Foto: Kim C Lundin

Dagens direktrapportering:

Först ut är schweizaren Bryan Balsiger och Dubai du Bois Pinchet. Det blir en bra start med en felfri runda och tiden 74,39. Nästa ut är Frankrikes Simon Delestre och Dexter Fontenis Z. Det blir ett nedslag i inhoppet till första kombinationen och han ökar tempot men det blir nedslag i båda oxrarna 10 A och 10 B.

Trea på banan är Jur Vrieling och Long John Silver 3 N.O.P. från Nederländerna, som håller nollan. Nummer fyra är Belgiens första lagryttare Koen Vereecke och Kasanova de la Pomme som får med sig en bom.

Balsiger Kcl
Bryan Balsiger och Dubai du Bois Pinchet var först ut och satte nollan. Foto: Kim C Lundin
Jur Vrieling 2
Jur Vrieling och Long John Silver 3 N.O.P. Foto: Kim C Lundin

Förstaryttarna från Spanien, Polen och Ungern råkar ut för nedslag samt även ett stopp på muren för Ungerns Tamás Mráz.

Så är det dags för förstaryttaren för Sverige, Wilma Hellström och Cicci BJN. Det är spänstiga och luftiga språng över hindren, och det är felfritt med tiden 74,98.

Wilma 2
Wilma Hellström och Cicci BJN Foto: Kim C Lundin
Wilma 3
Wilma Hellström och Cicci BJN Foto: Kim C Lundin
Denis Lynch
Denis Lynch och Vistogrand Foto: Kim C Lundin

Denis Lynch som rider individuellt för Irland kommer i mål felfritt med Vistogrand, medan stjärnskottet från förra EM, Greklands Ioli Mytilineou med L’Artiste de Toxandra får ett snöpligt nedslag redan från början. Michael Duffy, lagryttare för Irland, och Cinca 3 kommer i mål felfritt.

Kl 14.10 Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z är på banan och det börjar felfritt men så kommer en rivning på den utslagsgivande oxern efter vattengraven och sedan ännu en rivning på näst sista hindret. Två nedslag ger åtta straffsekunder och tiden ökar till 82,27.

Zuccero 7
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero Foto: Kim C Lundin
Zuccero 5
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero Foto: Kim C Lundin

Kl 14.47 Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero gör en kanonrunda med noll fel och med den snabba tiden 73.60, vilket innebär svensk ledning efter de första 30 ekipagen i klassen, som har 85 startande.

Kl 15.07 Det är ganska glest mellan nollorna, men två av dem som lyckats är Olivier Perreau som tävlar individuellt för Frankrike med GL Events Dorai d’Aiguilly samt Danmarks Mathias Nørheden Johansen och Franco 79.

Johansen 3
Mathias Nørheden Johansen och Franco 79 Foto: Kim C Lundin
Johansen 1
Mathias Nørheden Johansen och Franco 79 Foto: Kim C Lundin


Lagklassen har nu kommit halvvägs. Alla lag utom Portugal, som rider på tre ryttare, har haft två ryttare ute, och i ledning är Sverige och Irland, de enda som har två nollor.

Kl 15.35 Vi är nu inne i andra halvan av startfältet, och Schweiz Martin Fuchs med startnummer 46 petar ner Rolf-Göran till en andraplats genom en riktigt tajt runda med Leone Jei. Måltiden blir 72.53, och Schweiz har därmed två nollor.

Martin Fuchs Leone Jei 2
Martin Fuchs och Leone Jei. Foto: Kim C Lundin
Jens Fredricson Markan Cosmopolit 2 Kcl
Cosmo var lite för taggad när han och Jens Fredricson skulle in på banan. Foto: Kim C Lundin
Jens Fredricson Markan Cosmopolit 11kcl
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit fick till en topprunda. Foto: Kim C Lundin

Kl 16.01 Jens Fredricson och Markan Cosmopolit är på banan som tredje lagekipage. De klipper hinder efter hinder, tar bort ett språng där det går. Det är en snabb runda och ekipaget är i mål felfritt och på ny ledartid, 71,98, före Martin Fuchs och Philipp Weisshaupt.

Camilli Kcl
Emanuele Camilli med Odense Odenvold Foto: Kim C Lundin
Dynamix De Belheme Steve Guerdat Kcl
Steve Guerdat och Dynamix de Belheme Foto: Kim C Lundin
Julien Epaillard Och Kcl
Julien Epaillard och Dubai du Cedre var snabba men fick fyra straffsekunder för ett nedslag. Foto: Kim C Lundin

Kl 16.30 Sista fjärdedelen av startfältet återstår, däribland Henrik von Eckermann och Iliana med nummer 77 av de 85. Hemmaryttaren Emanuele Camilli med Odense Odenvold nollar, liksom schweizaren Steve Guerdat som sätter tredje nollan för sitt lag tillsammans med Dynamix de Belheme. Därmed är det schweziska laget klart.

Frankrike har haft stolpe ut så här långt men sistaryttaren Julien Epaillard bättrar på det hela genom dagens hittills snabbaste tid, 69,20 med Dubai du Cedre, men fyra straffsekunder för ett nedslag ger tiden 73,20.

Kl 17 och det är dags för Sveriges sista ryttare, Henrik von Eckermann och Iliana. De har tagit det lugnt på uppvärmningen och de får applåder vid entrén. De börjar bra och snabbt men 3A faller. Henrik lägger i ytterligare en växel och går i mål med tiden 69,38, vilket är näst snabbaste tiden, men med nedslaget landar ekipaget på 73,38 vilket är en sjätteplats, före Rolf-Göran Bengtsson, som har 73,60, när sju ekipage återstår.

Iliana Henrik V Eckermann 2 K C L
Henrik von Eckermann och Iliana Foto: Kim C Lundin
Iliana Henrik V Eckermann K C L
Henrik von Eckermann och Iliana speedar över mållinjen. Foto: Kim C Lundin

Kl 17.17 och det återstår ett par starter. Eoin McMahon för Irland sätter en nolla med Mila, vilket är lagets fjärde nolla, men tiderna är överlag åt det längre hållet.

Summeringen av lagen är klar och Sverige ligger i topp, medan Jens Fredricson tar den individuella segern.

Bana med tre kombinationer

Det är en 1,50-bana med 13 hinder och inte mindre än tre kombinationer som Uliano Vezzani med team har byggt upp på gräsbanan i San Siro, Milano.

Vattengraven är med på den över 600 meter långa banan, och två av kombinationerna kommer efter varandra, som 3a och 3b följt av 4a och 4b. Ingen trekombination finns med i klassen, som rids med bedömning C, vilket innebär att alla rivningar räknas om i sekunder, 4 sekunder per nedslag. En snabb runda med ett ner kan alltså i alla fall i teorin väga upp en felfri runda på längre tid.

Maxtiden är satt till 120 sekunder.

Svenskarnas startnummer:
Nr 8 Wilma Hellström/Cicci BJN
Nr 21 Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z
Nr 30 Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero
Nr 58 Jens Fredricson/Markan Cosmopolit
Nr 77 Henrik von Eckermann/Iliana

Bana Och Omgivning-6
Finjusteringar vid vattengraven. Foto: Kim C Lundin
Hve På Uppvärmning Kcl
Henrik von Eckermann och Iliana på warm up. Foto: Kim C Lundin
Film från förmiddagens invigning

SVT sänder klassen

Startlistor individuellt
Resultat individuellt
Startlistor lag
Resultat lag
Banskiss

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden