Dressyr
2 mars 2019 06:00

Följde med utan grimma: Sönke räddade Cosmo ur lågorna

BrandenFem hästar dog i branden hos familjen Rothenberger, däribland en svenskägd ponny. Sönke Rothenberger räddade däremot sin mästerskapsmedaljör Cosmo på ett gripande sätt.

Följde med utan grimma: Sönke räddade Cosmo ur lågorna
Sönke och Cosmo på OS 2016. Foto: Roland Thunholm

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som branden bröt ut på familjen Rothenbergers anläggning norr om Frankfurt i Tyskland.

Fem hästar dog i branden, Paso Doble (f 1995 e Don Primero-Pik Boy) som Sanneke Rothenberger vann junior-EM med 2008, Kid’s Gentleman, 27 år, som Sönke Rothenberger tidigare tävlade i hoppning, samt de lovande unghästarna Zum Glück (DSP f -14 e Zalando-Golden Game) och Fayola (WESTF f -14 e Franziskus- Sir Donnerhall). Den femte hästen som dog var en svenskägd ponny som reds av yngsta dottern i familjen.

Två ston fick svåra brännskador och deras tillstånd är kritiskt.

Cosmo följde Sönke

På sin hemsida berättar familjen Rothenberger om hur syskonen Sönke och Sanneke sprang ut för att rädda de panikslagna hästarna.

Sönkes Cosmo, silverhästen från EM i Göteborg, kan enligt familjen vara stundtals vild. När det nu gällde liv och död gjorde han precis vad som behövdes:
”Han följde med Sönke ut ur det brinnande stallet, utan att ens ha grimma på sig. Han var foglig som ett lamm och lade sin nos mot Sönkes axel, som om han ville ge honom av sina andetag. Sedan följde han med uppför kullen till ett tillfälligt stall hos familjen Krause”, skriver familjen.

Sanneke fick brännskador på benen och drabbades av rökförgiftning.  Sönke fick lättare brännskador i ansiktet och familjen skriver på sin hemsida att han plågas av att han inte kunde göra mer vid branden. Vad som orsakade branden är ännu inte klarlagt. En polisutredning har inletts för att reda ut brandorsaken.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden