Dressyr
1 november 2019 14:17

Isabell Werth toppade världscupen – Kittel sexa

VärldscupenPå fredagens eftermiddag reds det andra kvalet i säsongens världscupserie i franska Lyon. Tysklands Isabell Werth visade återigen sin världsklass och vann.

Isabell Werth toppade världscupen – Kittel sexa
Isabell Werth och Emilio tog hem segern. Foto: FEI

Världscupens kür startade klockan 16 på fredagens eftermiddag. Enda svensken i startfältet var Patrik Kittel och Delaunay Old (OLD, val f 2006 e Dr Doolittle-Feinbrand, uppf Ulrich Brinkhus, äg Carol och Andrew Oatley).

Det är den andra deltävlingen i den nyss startade säsongen och det svenska ekipaget blev femma i torsdagens Grand Prix.

14 ekipage fanns i startfältet och Patrik Kittel startade som nummer 11.

Spanjoren Juan Antonio Jimenez Cobo och lusitanon Euclides Mor var bland de första ut i klassen och visade bitvis härlig passage, men hade lite problem med passagepiruetterna. Det blev 70,790 procent.

Schweiz Carla Aeberhard och elegante Delioh von Buchmatt CH levererade en kür med bland annat dubbelpriuetter och en tekniskt svår avslutning med övergång till ökad trav direkt från passage på medellinjen. Det var inga direkta missar i uppvisningen som inte heller riktigt lyfte. Det blev 69,330 procent.

Minderhoud i ledning

Hollands stjärna Hans Peter Minderhoud med Glock’s Dream Boy N.O.P. levererade en kür full av energi där hingsten verkligen satte sig i dubbelpiruetterna och sträckte ut i ökningarna. Det blev 79,725 procent och en klar ledning när fem ekipage gjort sitt.

Olympia, The London International Horse Show 2018
Tysklands Frederic Wandres och  Duke of Britain. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: FEI/Jon Stroud

Ledningen blev dock kortvarig. Tysklands Frederic Wandres var nästa ryttare på banan tillsammans med Duke of Britain och levererade ett säkert program med lite oväntade vägar. Fuxen visade bland annat slutor i flera olika travtempon och gick från ökad skritt till piaff och sedan direkt till skritt igen. Det blev 80,015 procent och alltså ny ledare i klassen.

Schweiz Estelle Wettstein och West Side Story Old visade bland annat härliga slutor i travprogrammet och stoets lite speciella men uttrycksfulla passage. Ekipaget fick 72,375 procent.

Världsettan Isabell Werth, Tyskland, och Emilio fick 87,090 procent och tog ledningen efter en uppvisning till pampig operamusik där publiken delvis klappade med i takt. En av flera höjdpunkter var den kraftfulla avslutningen i passage.

190405_patrikkittel_rolandthuhholm
Patrik Kittel och Delaunay OLD. Arkivbild: Roland Thunholm

Patrik Kittel och Delaunay Old gjorde sin uppvisning till rockiga toner. ”Dude” visade bland annat svåra övergångar in och ut ur piaffpirutter, en skritt med mycket energi och bäriga dubbelpiruetter. Det blev 78,260 procent.

Ekipaget som alla hade väntat på – Storbritanniens Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle – visade travslutor med härligt flyt och avspänd skritt. I en av piruetterna blev det ett litet extra skutt. Sista uppridningen på medellinjen gjorde i en riktigt fin ökad trav. Det blev 83.925 procent och räckte inte hela vägen till segern som gick till Isabell Werth. Dujardin blev tvåa och Kittel sexa.

FEI-tv (betalkanal)

Online-resultat

Totalställning, världscupen

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden