Dressyr
24 augusti 2019 15:12

Toppekipagen red om kürmedaljerna – liverapporteringen från klassen

Uppdaterad 18:00Femton toppekipage gjorde upp om kürmedaljerna vid EM - och tre av de startande var svenskar. Skulle Isabell Werth lyckas hålla de andra ryttarna bakom sig och ta hem trippla guld vid EM i Rotterdam? Ridsports liverapportering från den spännande klassen hittar du här.

Toppekipagen red om kürmedaljerna – liverapporteringen från klassen
Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel avslutar EM i Rotterdam med kürfinal. Foto: Roland Thunholm

Sista klassen för dressyrryttarna vid EM i Rotterdam är kürfinalen, dit tre svenskar kvalificerat sig bland de femton startande ekipagen. Ryttarna rider ett eget komponerat program i Grand Prix kür till egen vald musik.

18:00: Sist ut är Irlands Judy Reyonlds som sätter en fantastisk kür med Vancouver K och sätter personbästa med 85,589 vilket räcker till en femteplats. Det blir tyskt på prispallen med Isabell Werth som tar guld igen, Dorothee Schneider tar sitt andra silver och Jessica von Bredow-Werndl tar sin första individuella EM-medalj med ett brons.

17:48: Med ett individuellt silver från i torsdags kan man räkna med att självförtroendet fått en skjuts för Dorothee Schneider. Hon inleder oerhört starkt med Showtime FRH och bjuder på ett annorlunda och minst sagt uppiggande program där travökningarna mer eller mindre tar andan ur en. Vad hon glänser, vilken fröjd det är att se. Personbästa på 90,561 procent blir det, så nära Isabell Werth men inte hela vägen. In på en andra plats och nu är det tre tyska ryttare i topp när det bara är en ryttare kvar.

Equestrian Sport
Isabell Werth och Bella Rose bjöd återigen på en imponerande uppvisning. Foto: Roland Thunholm

17:40: Oj så imponerade Isabell Werth och Bella Rose inleder. Det är oerhört starkt, harmoniskt och mjukt. Även Isabell bjuder på 21 byten i varje. Det är inga missar, bara några små – ja pyttepyttesmå alltså – ojämnheter i någon övergång men annars är det en ritt utan dess like. Personligt rekord. 90,875 procent. Ledning. Två ryttare kvar – däribland torsdagens silvermedaljör. Puh, det är svettigt det här och pulsen ligger på max.

17:30: Första individuella medaljören ut i klassen, danska Cathrine Dufour som tog brons i Specialen med Atterupgaards Cassidy. Detta är dessutom det enda ekipaget – med både samma häst och ryttare – i klassen som rider för att försvara en kürmedalj från EM i Göteborg. Det är mjukt och harmoniskt, det ser lätt och enkelt ut och även det här är ett ekipage där det ser ut som både häst och ryttare har kul tillsammans hela ritten igenom och Cathrine bjuder på 21 byten i varje. Det blir 87,711 procent och in på en andra plats. Oj, nu är det möjligt att det blir tre tyska ryttare på prispallen. Dags för de två tyska essen att rida nu.
– Jag är väldigt nöjd, min häst har varit en superstjärna hela veckan. Jessica gjorde en fantastisk ritt, det har verkligen varit toppsport här under hela EM. Cassidy är superform, han är min bästa vän och jag är så nöjd med honom, sade Cathrine Dufour till SVT efter ritten.

17:20: Först ut av de tre tyska ryttarna är Jessica von Bredow-Werndl som kom fyra i Specialen med TSF Dalera BB, och lite otippat snuvade sin lagkamrat Rothenberger på finalplatsen. Och oj vilken ritt de bjuder på, inga synliga missar, harmoniskt, precist, elegant, trevligt. Jessica jublar efter ritten och glömmer att hålla koll på sin häst som drar iväg en liten sväng, men vad gör det efter ritten? Personbästa med besked blir det och 89,107 procent sätter rejäl press på de kommande ryttarna – bland annat de tre individuella medaljörerna från Specialen.

17:10: Nu är det sex ekipage kvar i klassen och det är en riktig godispåse av toppekipage som publiken har att se fram emot. Hemmaryttaren Edward Gal sätter ribban högt direkt med Glock’s Zonik N.O.P. och till den dramatiska och mystiska musiken visar de upp ett strålande program. Ekipaget ser ut att njuta i solen och oj vad de levererar. Publiken jublar och Edward går upp i ledning på personbästa 84,271 procent. Oj vad kul, vilken fin utdelning på en härlig ritt.

Equestrian Sport
Patrik Kittel och ”Welly” i küren på EM i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Patrik Kittel tackar för sig det här mästerskapet. Foto: Roland Thunholm

17:01: Håll i hatten, nu är det svenskt på banan igen. Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF ser på hugget ut, och stoet går med öronen spetsade framåt. Rörelserna sitter så fint till musiken och det här är riktigt trevligt att se på – det är ett samspel mellan häst och ryttare, det syns att de har kul tillsammans och hästen ser stolt ut över det hon presterar. Vilken fin prestation i det här svåra programmet och vilken kontrast mot de oharmoniska ritterna som visats upp tidigare i klassen. Personbästa med besked blir det när betyget blir 82,296, och Patrik går in på andra plats.
– Jag är väldigt nöjd faktiskt, hon har varit väldigt känslig i kür innan och skötte sig väldigt, väldigt bra här, säger Patrik Kittel till SVT efter sin ritt.
– Hon har aldrig varit över 80 procent i kür innan och nu klev vi upp fyra, fem procent i personbästa. Det var lite småmissar som jag med tiden kommer kunna ta bort, men hon var verkligen konkurrenskraftig. Jag är väldigt nöjd med hästen, fortsätter han.
– Det är en stor grej att komma över 80 procent på en sådan ung och orutinerad häst, det måste man vara väldigt tacksam över, säger Kittel till SVT.
Det svenska lagankaret är nöjd med veckan:
– Jag är väldigt, väldigt stolt över att vi har tagit medalj med laget. Jag tar med mig att vi behöver bli starkare i specialen, jag är också glad över att min häst klarat värmen bra, det är en väldigt stark individ som jag är väldigt tacksam över, säger Kittel till SVT.

16:40: Tillbaka från pausen, och danska Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack tar sig an sitt kürprogram. Troligtvis med torsdagens minst sagt ostabila ritt i minnet tar Daniel det försiktigt, och idag har han Zack med sig. Det ser energiskt och kraftfullt ut, det är samspelt och Daniel får med Zack i piafferna idag. Ekipaget klarar inte heller bytena felfritt, men det blir fina 83,711 procent och upp i ledning när sju ekipage återstår.

16:11: Han hade inte räknat med att rida kür, britten Gareth Hughes, och han har berättat att han helt enkelt bara fått sätta ihop ett program som han ska komma ihåg. Tillsammans med Classic Briolinca har han gjort ett lysande EM, där kürstarten blev en riktig bonus. Gareth Hughes rider in i lite kaxigt i galopp men sätter varken den inledande eller den avslutande halten, men gör en riktigt trevlig ritt i övrigt. Personbästa på 80,125 procent blir det och Gareth Hughes lägger sig på en andra plats när halva startfältet ridit. Vilket EM han gör Hughes – som bäst har han tidigare en 65:e plats vid EM. Nu är det en halvtimmes paus, nästa start är 16:40 med danskt på banan.

15:59: Är det värmen i Rotterdam som ställer till det? Hästarna är inte alls med på noterna idag. Hawtins Delicato är spänd som en fiolsträng och ser ut att kunna explodera när som helst för Carl Hester. Det blir en lång rad missar och 70,732 procent får läggas på utvecklingskontot.

15:49: Vilken katastrofinledning det blir för finländaren Henri Ruoste och Rosetti, där hästen reagerar starkt på musiken direkt i starten och ser ut att vilja fly fältet. Men Henri Ruoste får ordning på situationen och visar precis som i Grand Prix Special upp en mjukhet och elegans och ett härligt samspel. Men i den samlade skritten får Rosetti frispel igen och stegrar sig, för att sekunderna senare åter vara med igen på banan. Men fortsättningen blir spänd med flera missar. Den ökade traven på sista linjen ser riktigt trevlig ut, och förhoppningsvis kan ekipaget ta med sig känslan från det avslutande momenten från ritten. 67,982 procent blev resultatet, och en stor erfarenhet rikare för både Henri Ruoste och Rosetti.

Juliette-ramel-buriel-6-190824-rt
Buriel var stark i küren. Det blev 74,346 procent med Juliette Ramel. Foto: Roland Thunholm
Juliette-ramel-buriel-3-190824-t
Den internationella kürdebuten är avklarad. Foto: Roland Thunholm

15:40: Och så var det svenskt på banan igen. Juliette Ramel och Buriel K.H. rider sin första internationella kür, så det finns inte någon referensritt att jämföra med. Det går inte helt friktionsfritt, det fattas lite harmoni och Juliette får ta tag i Buriel ordentligt några gånger för att få honom att lyssna – han verkar flera gånger ha andra planer på banan än sin ryttare. Det blir två missar i bytena och det här blir en debutritt där det bara kommer att bli bättre i framtiden. Resultat 74,346 procent, och Juliette Ramel var nöjd med sin och Buriels internationella kür-debut. – Det har varit en lång vecka.
– Jag är jättenöjd med lagbronset, men har inte gjort mina bästa rundor själv. De två första dagarna var ok även om jag hade missar jag inte brukar ha. I dag var mycket bra, men han blev för het, säger hon till SVT, och hon ser EM som ett genrep inför OS i Tokyo.
– Jag siktar dit och får se det här som ett genrep som gett oss många lärdomar, säger hon till SVT.

15:28: Till dramatiska toner levererar hemmaryttaren Hans Peter Minderhoud en riktigt härlig ritt på Glock’s Dream Boy N.O.P, och får ta emot 81,546 procent från domarna. Minderhoud var väldigt nöjd med sin häst efter dagens ritt.
– Det är hans första stora tävling, men han hade fortfarande energi kvar i dag och gjorde allt för mig, säger han till SVT där han också berättar att han tror väldigt mycket på sin häst inför framtiden.
Mästerskapsveckan har gått över förväntan både individuellt och i lag, säger Minderhoud:
– Jag är väldigt nöjd med hela veckan, det har varit ett supermästerskap på alla sätt. Med laget siktade vi på brons och slutade på silver, så allt känns väldigt bra.
– Den här tävlingen har värmen kommit de här sista dagarna och jag tycker det är bra träning inför OS i Tokyo. Både Rio och Tryon var väldigt varma mästerskap och hästarna klarade det bra, säger Minderhoud om värmen och framtidsplanerna inför OS i Tokyo.

Therese-nilshagen-dante-weltino-3-190824-rt
Dante Weltino såg lite trött ut under küren, det blev 78,946 procent tillsammans med Therese Nilshagen. Foto: Roland Thunholm
Therese-nilshagen-dante-weltino-6-190824-rt
Uppridning på sista linjen på en hand. Foto: Roland Thunholm

15:20: Nummer två på banan och först ut av svenskarna är Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD. De inleder starkt med en mäktig ökad trav. Ritten är trevlig men saknar den glöd som ekipaget kan visa upp – Dante ger ett något trött intryck. Det blir en miss i bytena, ett litet stopp i en piruett och alla övergångar är inte klockrena. Den avslutande halten sätter de som en smäck, och slutresultatet blir 78,946 procent. Långt ifrån ekipagets personbästa och resultatet kommer inte räcka speciellt långt i det här startfältet.
– Det var väldigt varmt, men det känns bra. Jag är väldigt nöjd med Dante, men han var lite trött idag. Det var, jag ska inte säga kämpigt, men han hade kunnat vara lite piggare. Men det får man förlåta honom för efter den här veckan, sade Nilshagen till SVT.
– Vi tappade balansen där i någon piruett och i de första tvåorna, men vi klarade ettorna i alla fall, säger Nilshagen om missarna.

Så här summerar Nilshagen Europamästerskapet:
– Vi åker hem med ett lagbrons, vilket är väldigt roligt. Jag själv hade hoppats rida på högre procent i alla mina klasser. Men det kan vara så ibland, vi har lärt oss mycket som vi tar med oss på senare tävlingar, säger hon till SVT.

15:11: Först ut är spanjoren Claudio Castilla Ruiz, som charmat publiken i Rotterdam och tog sig in i küren som allra sista ryttare. Han rider Alcaide – en av relativt många lusitanos som deltagit vid EM i Rotterdam men den enda som tagit sig till küren. Claudio levererar en trevlig ritt, men det mäktigaste är trots allt publikens reaktioner gentemot honom – han har blivit något av en publikfavorit och får rungande applåder. Claudio är överlycklig när han rider ut, och han belönas med 77,861 procent. Nu blir det svenskt på banan.

Starttider för Sveriges tre ryttare:

15.10:
2. Therese NilshagenDante Weltino OLD (OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls)

15:30:
4. Juliette RamelBuriel K.H. (KWPN val f-06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker)

16:50:
9. Patrik KittelWell Done de la Roche CMF (ZVCH sto f-08 e Fürstentraum-Walt Disney, uppf Franҫoise Trembley)

Så gick det vid EM i Göteborg 2017:

GULD: Isabell Werth, Tyskland – Weihegold OLD, 90,982%

SILVER: Sönke Rothenberger, Tyskland – Comso, 90,614%

BRONS: Cathrine Dufour, Danmark – Atterupgaards Cassidy, 84,561%

Startlista Grand Prix kür
Liveresultat
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV

Start- och resultatlistor samt lista över ställningar just nu
EM:s webbsida
SVT Plays sida med EM-sändningar
SVT:s alla sändningstider från EM under veckan
FEI:s livesändningar
FEI:s Youtubekanal
Veckans tidsprogram EM – alla grenar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden