Hoppning
25 augusti 2019 13:00

Ridsports liverapportering från första hoppfinalen

Uppdaterad 14:30Efter en intensiv vecka ska nu EM i Rotterdam avslutas med den individuella hoppfinalen, där två svenskar finns med i det 25 ekipage stora startfältet. Två tuffa rundor väntar om man är bland de tolv bästa efter första omgången - både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson gjorde topprundor och är med till det sista avgörandet.

Ridsports liverapportering från första hoppfinalen
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou går i mål som bästa svenskar i första finalrundan. Foto: Roland Thunholm.

För Sverige rider Peder Fredricson/H&M All In som nummer 16, och Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou som nummer 17. Malin Baryard-Johnsson var även hon kvalad till finalen med H&M Indiana, men valde att avstå från start.
Första rundan startar 13.00 med 25 ekipage, och därefter går de tolv bästa vidare till andra rundan som startar 15.30. Medaljerna delas ut 16.00.
– Även om det är två nerslag upp till medaljerna så hoppas jag kunna få till två felfria rundor, då vet man aldrig vad som händer, konstaterar Henrik von Eckermann i en intervju med SVT före start.

Liverapportering

14:30 Steve Guerdat väljer att inte rida vidare i den sista finalrundan. Världsettan fick åtta fel i första rundan och låg på tolfte plats med Albfuehren’s Bianca.

14:15 Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona intervjuades av SVT i pausen och sammanfattade den första rundan.
– Allt blir väldigt spännande nu i det avgörande skeendet. De svenska ryttarna är väldigt starka, det vet vi, men det är det här vi har saknat tidigare i veckan, det där lilla extra som de fick till idag. Så jag är väldigt glad för deras skull att de får till det nu. Man fick rida lite mer som en tidshoppning idag, men vi har två snabba hästar så vi behövde inte ändra så mycket. Det gällde att spara in sekunderna tidigt så att man inte behövde stressa på sista linjen.

14:05 Med en sekund till godo går britten Ben Maher i mål felfritt med Explosion W. Han står därmed kvar på 0,62 fel, före Martin Fuchs på 3,46 fel och Jos Verlooy på 5,68 fel.
Henrik von Eckermann är nu femma inför den sista rundan, med 7,56 fel, och Peder Fredricson är sexa med 8,00 fel. Andra omgången med de tolv bästa ekipagen startar klockan 15.30.

14:01 Jos Verlooy får sitt första nerslag i mästerskapet med Igor, vilket gör att ekipaget lägger 1sig bakom Markus Fuchs i resultatlistan istället för framför där han startade. Nu återstår endast ledaren Ben Maher.

13:59 Efter en något skakig runda, där det var millimeter från ett tramp i vattnet, går Martin Fuchs, Schweiz, i mål felfritt med sin Clooney 51.

13:56 Gregory Wathelet kan inte bryta åttafels-förbannelsen, även belgaren får två nerslag med MJT Nevados S. Nu återstår endast topp tre i den första rundan, de svenska ryttarna ligger tvåa och trea i nuläget.

13:54 Steve Guerdat har något bra på gång med Albfuehren’s Bianca, när två hinder faller på sista linjen – det var inte enligt plan för Schweiz världsetta.

13:50 Nu faller en del hinder igen, vilket håller spänningen uppe och är till fördel för de svenska ryttarna. Tyske Daniel Deusser får åtta fel med Scuderia 1918 Tobago Z, samma fel får Frankrikes Alexis Deroubaix/Timon d’Aure.

13:47 Världsmästaren Simone Blum ger inte upp jakten på nya medaljer, med DSP Alice var ordningen återställd när tyskan var felfri.

13:44 JAAAAAA! Henrik von Eckermann fick hjälpa till ordentligt när Toveks Mary Lou skulle över vattengraven, men denna gång blev språnget tillräckligt långt. Mary Lou fortsatte briljera med samma fina höga hoppning över hindren – ännu en dubbelnolla för Sverige!

Equestrian Sport
Peder Fredricon och H&M All In i finalen. Foto: Roland Thunholm.

13:40 Nu känner vi igen H&M All In igen! Peder Fredricson lotsade valacken till en fantastisk runda, fem – fem! – sekunder inom tiden och inte ens nära några bommar. Mästarklass!

13:39 Hemmaryttaren Marc Houtzager gör precis som ryttaren innan, klarar tiden men river sista hindret med Sterrehof’s Calimero.

13:35 Nu sätter ryttarna bra fart på hästarna för att klara tiden, brittiska Holly Smith var nära en dubbelnolla men sista oxern föll med Hearts Destiny.

13:33 Det krävdes en av världens mest rutinerade ryttare, Marcus Ehning, för att sätta klassens första dubbelnolla. Tysken fick till en riktig klassrunda med Comme Il Faut och leder nu på 9,56 fel.

13:31 Pénélope Leprevost – som jagar sin första individuella medalj – visade att det faktiskt går att klara tiden, men istället föll det allra sista hindret med Vancouver de Lanlore.

13:28 Antonio Matos Almeida har imponerat med Volver de la Vigne, och fortsatte även i finalen. Det höll på att bli klassens första dubbelnolla, men hundradelarna tickade iväg på slutet och det blev ett tidsfel för portugisen.
Frankrikes Nicolas Delmotte gick i mål med fem fel på Urvoso du Roch.

13:25 Luca Marziani hade något riktigt bra på gång, men sista hindret föll med Tokyo du Soleil. Italienaren gick i mål med sex fel.
– Jag bestämde mig för att inte pusha hästen mot tiden utan mer få en bra runda och erfarenhet. Jag har bara ridit honom i ett halvår men han har visat att han kan göra det här. Det är en väldigt tajt tid, men det är inte omöjligt, kommenterar ledaren Kevin Staut i en intervju med SVT.

13:22 Italiens Riccardo Pisani går i mål med fem fel med Chaclot – hittills har ingen av de åtta som startat klarat tiden.
Hemmanationens Frank Schuttert väljer att utgå efter att Lyonel D rivit tre hinder.

13:18 Makedoniens Luka Zaloznik imponerar återigen med fin hoppning på Chablou, nu blir det fem fel för ekipaget.

13:15 Tidsfelen fortsätter att trilla in, för Danmarks Kim Kristensen och Albert K blev det sammanlagt tio fel.
För Italiens Giulia Martinengo Marquet slutar det på fem fel med Elzas, ett nerslag och ett tidsfel.
Vattengraven, som i finalen står som hinder åtta på ett relaterat avstånd på sex galoppsprång från ett räcke, har gett flera fel.

13:10 Kevin Staut visade sin rutin när han lotsade Calevo 2 felfritt, men tiden kommer att bli ett stort problem idag – ett tidsfel blev det för fransmannen.
Tidsfel blev det även för Turkiets Omer Karaevli, som också fick två nerslag med Cheston de la Pomme d’Or Z.

13:05 Danmarks Soren Moeller Rohde hade den otacksamma uppgiften att gå ut först av alla, med 12-årige Todt Un Prince Ask. Ett hinder föll i den gassande solen på EM-arenan, och det blev även två tidsfel på den krävande banan som ställer stora krav på lydighet – det är många olika distanser där hästarna får sträcka ut men också snabbt behöver komma tillbaka.

Start- och resultatlistor
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV

Ställning inför finalen

  1. Ben Maher/Explosion W, Storbritannien 0,62 fel
  2. Jos Verlooy/Igor, Belgien 1,68 fel
  3. Martin Fuchs/Clooney 51, Schweiz 3,46 fel

9. Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou 7,56 fel
10. Peder Fredricson/H&M All In 8,00 fel

Equestrian Sport
Peder Fredricson och H&M All In i lagfinalen – nu väntar individuella finalen. Foto: Roland Thunholm.
Equestrian Sport
Toveks Mary Lou hoppade strålande i lagfinalen och har inte rivit ett enda hinder hittills. Foto: Roland Thunholm.
Visio-rotterdam-2019_masterplan.vsd
Så här finalens första runda ut, för de 25 ekipage som kvalat in.
Visio-rotterdam-2019_masterplan.vsd
För de tolv som går vidare väntar denna utmaning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden