Hoppning
21 augusti 2019 14:01

Tre felfria rundor för svenska laget

Uppdaterad 17:25Förväntningarna i det svenska laget är skyhöga när hoppningens EM drar igång - inte så oväntat efter en otroligt framgångsrik säsong. Första dagen innebär tidshoppning, där resultatet räknas både i laghoppningen och individuellt. Här kan du följa klassen via Ridsports liverapportering med resultat och intervjuer.

Tre felfria rundor för svenska laget
Henrik von Eckermann rörde inga bommar men det blev ett vattentramp för Toveks Mary Lou, Foto: Roland Thunholm

Klassen startar klockan 14.00 med första omgången av EM i hoppning, en speedklass över 1,50-hinder med bedömning C. Ryttarnas placering i klassen omvandlas till fel efter en särskild uträkningsmetod. Alla ryttare går vidare – även de som blir uteslutna (de får ett tillägg på 20 fel mer än ryttaren med mest antal fel i klassen). Klassen livesänds via SVT 1, SVT Play och FEI TV.

17:25 De sista ekipagen kunde inte göra något åt Peders tid – den regerande mästaren ligger i vinnarhålet inför den individuella fortsättningen. I lagtävlingen toppar Tyskland, före Frankrike och Sverige på tredje plats.

17:23 – När man går banan får man ju välja antal språng, vad är bekvämt och vad är lite framåt – så är det genom hela banan egentligen. Jag såg Fredriks runda och vi hade samma plan, jag tyckte det såg bra ut. Jag höll kanske in svängarna lite mer, summerar Peder Fredricson sin runda.

Hur kändes All In?
– Han kändes väldigt bra. Min plan var att vara så pass snabb att om jag hade haft ett nerslag så skulle jag ändå vara med i tävlingen. Man vill alltid vinna men det var inte till varje pris att jag skulle göra det idag. Jag ville ha honom hoppandes bra, inför veckan som kommer. Jag behövde inte jaga honom, jag lät honom löpa på men kunde ändå samla upp honom mot hindren. Jag hoppas inte att den här tiden ska påverka de kommande hoppningarna.

Hur ser planen ut nu?
– I morgon ska vi göra lite markarbete tidigt på morgonen, och känna att man har dem avspända och lösgjorda – få tillbaka balansen på bakbenen. Nu är de programmerade på att gå lite mer framåt.

17:13 Man kan aldrig räkna bort världsettan Steve Guerdat, så inte heller idag. Med svenskafödda Albfuehren’s Bianca blev det en snabb felfri runda och en fjärdeplats med fyra ekipage kvar i klassen.

17:05 Henrik von Eckermann var klart dämpad när han träffade pressen efter sin runda.
– Vattengravar är ett problem som vi har haft, det är jävligt trist men hon hoppade fantastiskt annars. Vi får ta nya tag i morgon, Tyskland är helt klart de man får hålla ögonen på men vi ska försöka sätta lite press på dem.

Vad tänkte du efter vattentrampet?
– När man är där inne tänker man bara att man får försöka rädda det som räddas kan. Jag visste att hon var snabb, vi behövde jaga på – vi lärde oss från Tryon, hade en av oss ridit två hundradelar första dagen där så hade vi vunnit istället. Vi ville inte lämna något åt slumpen, det kanske blir så att den där hundradelen räddar oss i slutänden.

17:00 Israels Dani G. Waldman flög fram med sin imponerande hårman och hennes Lizziemary hoppade felfritt genom banan. Ekipaget gick in på åttonde plats.
För Norges siste ryttare, Geir Gulliksen, var det ingen bra dag på jobbet. Tolv fel ger inget bra utgångsläge för resterande dagar.

16:46 Då är det dags för regerande mästaren, Sveriges hoppkung Peder Fredricson. H&M All In är i och känner minimalt på något hinder i början av banan men som den bevingade häst han är klarar han alla svårigheter – noll fel och upp i ledning med tiden 70,25 sekunder. Magi!
Peders resultat gör att Sverige stannar på noll fel i nationshoppningen.

16:41 Darragh Kenny var fast besluten att ge Kühners tid en match, och han var klart snabbast i mål med Balou du Reventon. Men även här var det sista linjen som fällde irländare, ett nerslag placerar dem som sexa.

16:39 När klassen närmar sig slutet trillar det in riktigt rutinerade ryttare på banan. Tysklands Marcus Ehning har tur på sista linjen och korsar mållinjen som trea. Men när Österrikes Max Kühner satte fart på fantastiske Chardonnay 79 var det ingen som hann med – ny ledare i klassen på 71,08, över 1,5 sekund snabbare än tvåan Christian Ahlmann.

16:26 Mästarekipaget Martin Fuchs och Clooney 51, med startnummer 48, såg ut att vara på väg mot något riktigt bra, men återigen är det sista linjen som ställer till det – schweizaren får en väldigt tajt sväng till inhoppet i tvåkombinationen och uthoppet faller rätt rejält. De krånglar sig över sista hindret och passerar mållinjen med en bra tid.

16:24 Efter en paus är det nu dags för sista startgruppen, där Peder Fredricson startar som nummer 56.

16:10 Frankrike fortsätter att prestera fina snabba rundor, när Alexis Deroubaix går in på andra plats med Timon d’Aure. För Danmark – som jagar en OS-plats – gör Nikolaj Hein Ruus också en fin ritt med sin Cadillac, ett vattentramp är det enda felet.

15:55 När vinnarskallen Henrik von Eckermann passerar startlinjen har han satt upp ett bra tempo med sin Toveks Mary Lou. Stoet är kvick upp i luften i alla språng och är egentligen bara i och känner på näst sista hindret, som ligger kvar. Problem uppstår dock på vattengraven, som stoet har haft lite tveksamhet för tidigare. Henrik sätter upp en stor galopp fram mot hindret men Mary Lou tvekar och hoppar för högt för att klara längden och trampar i graven – fyra fel. Tack vare att Sveriges tredjeryttare är väldigt snabbt lägger sig von Eckermann på sjunde plats trots felen.

15:46 Österrikes Stefan Eder levererar en mindre trevlig runda, som resultatmässigt ger åtta fel. Det är Eders flitiga spöanvändning på 11-årige valacken Dr Scarpo som gör att ekipaget får återhållsamma applåder efter målgång.

15:43 Christian Ahlmann ser till att Tyskland ligger stadigt i toppen, när han satte en snabb nolla med hingsten Clintrexo Z – han putsade ännu en sekund när han tog över ledarpositionen.

Equestrian Sport
Malin Baryard-Johnsson och H&M Indiana satte en klockren runda. Foto: Roland Thunholm

15:40 – Det kändes jättebra, hon hoppade fantastiskt bra. Vi fick till en bra runda som var relativt snabb, utan att ta för stora risker. Jag rider lite fortare än vad jag är bekväm med, så enkelt är det. Men jag kan inte gå in här och inte rida fort, såklart chansar jag lite – annars behöver man nog inte vara med här, säger Malin Baryard-Johnsson efter sin ritt.

Indiana har utvecklats mycket under året.
– Hon är lugn där inne idag, väldigt fokuserad. Till muren fick jag en anridning som talade för att rida på fem språng, men själva språnget gjorde att jag red på sex språng till nästa hinder. Där fick jag snabbt ändra mig och då var hon väldigt ridbar. Det här hade hon inte gjort på VM förra året, men nu har hon varit med så mycket, vi har gått mot klockan fler gånger – hon fattar att det nog är bäst att vara lite lyhörd.

15:32 Norska Hege C. Tidemandsen kämpade på med sin skimmel Carvis, och imponerade med att ta sig i mål med endast ett nerslag – även för Tidemandsen kom nerslaget på sista linjen när frambommen på utsprånget i tvåkombinationen föll.
Frankrike hade en lyckosam runda för Nicolas Delmotte, som var i en hel del hinder men ändå gick i mål med en nolla i protokollet. En tredjeplats så här långt.

15:22 Klassen är igång igen och fick snabbt en ny ledare i Belgiens Jos Verlooy, som putsade Simone Blums tid med en sekund. När Israels Dan Kremer därefter kom in på banan gjorde han det gående, ledandes sin Chaplin 92. Den 12-årige valacken gillade inte den smala gången från framhoppningen in mot banan, men övertygades. Det blev dock 12 fel för ekipaget.

15:10 – Jag är väldigt nöjd med min runda, Alice hoppade fantastiskt. Det är en tuff men rättvis bana där sista linjen är svår. Men vi är på EM, så det är en bra tävling, konstaterar världsmästaren Simone Blum, som leder efter 23 ekipage, i en intervju med SVT.

15:05 – Det var väldigt skönt att börja med felfri runda som Fredrik gjorde. Malin är en fantastiskt duktig ryttare och hästen har presterat bra hela säsongen, Indiana såg väldigt fin ut på framridningen. Hästen är snabb i sig, och det handlar inte om att vara allra snabbast idag utan att göra snabba rundor. Hittills har vi levererat helt enligt plan, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT.

15:00 Malin Baryard-Johnsson och H&M Indiana gjorde ingen besviken, utan levererade återigen en superrunda där det bruna stoet såg ut att njuta när hon fick sträcka ut både i galoppsprång och i gigantiska språng över hindren. En snabb felfri runda som placerar dem som tvåa efter 23 ekipage! Nu väntar 20 minuters paus innan klassen fortsätter.

14:53 Ett kostsamt nerslag för Irlands Cian O’Connor, som rider PSG Final, blev det på en rejäl regnbågsfärgad oxer in i en tvåkombination – ekipaget klarade allt annat lysande.

14:46 Sista linjen fortsätter att orsaka problem, nu för Storbritanniens Amanda Derbyshire som rev inhoppet i kombinationen som står som näst sista hinder. Efter Derbyshire var det dags för en regerande världsmästare, tyska Simone Blum och DSP Alice. Blum visade att hon vill vara med i toppstriden även denna gång, med sitt otroligt välhoppande sto som lekte runt banan. Utan att se ut att anstränga sig kapade ekipaget dessutom Fredrik Jönssons tid med nästan fyra sekunder – ny ledare i klassen.

Equestrian Sport
Fredrik Jönsson och Cold Play gjorde en fin första runda för Sverige. Foto: Roland Thunholm

14:35 ”Han flög”, sa Fredrik Jönsson om Cold Play efter sin ritt.
– Han har sådan kapacitet så han kan lätt flyga, det blir nästan lättare för honom att gå i det tempot. Och så har han stor galopp, börjar jag bromsa så blir han långsam och hoppar lite för högt. Så det var en medveten plan att sätta upp tempot så i början.

Fredrik var inte helt nöjd med den sista linjen.
– Det blev inte riktigt enligt den plan jag hade tänkt, jag fick sex språng istället för fem. Det gjorde kanske 30 hundradelar, det är ju dumt att ge bort det, men som helhet var ritten bra. Hästen var bra hela vägen. Man ska ju inte göra sådana misstag, men det var nog inte alltför kostsamt. Det är ett bra resultat att ha med sig, och de andra är snabbare än mig, så det känns bra. På det stora hela var jag ganska snabb ändå, konstaterar han.

14:28 Spanien fick ingen bra start, trots att rutinerade Sergio Alvarez Moya gick ut först. Hans 9-åring Jet Run fick med sig två hinder.

14:26 Med startnummer nio, Elad Yaniv från Israel, kom dagens andra felfria runda. Hans Alvaro du Gue, en 9-årig valack, klarade alla svårigheter, även om tiden inte var bland de snabbaste. Även Makedoniens individuelle ryttare Luka Zalosnik slog till med en felfri runda, när han tog Chablou i mål på en bra tid, drygt åtta tiondelar efter Fredrik Jönsson.

14:12 Fredrik Jönsson kom in på en mycket fräsch Cold Play, och satte tempot direkt – på flera distanser plockade Fredrik bort galoppsprång och satsade friskt framåt. Valacken var helt med på noterna med sin stora galopp och hoppade väldigt luftigt och fint, även om det blev något tajt på sista linjen in mot mål. Felfri inledning för Sverige!

14:10 När Fredrik Jönsson kommer in på banan som startnummer fem har inga ekipage gått felfritt – de tre ryttare som kommit i mål före honom har haft fyra, 16 och fyra fel.

14:04 Österrikes Mattias Raisch och Coleur Blue hade den något otacksamma uppgiften att gå ut först på EM-banan. Och det slutade redan på hinder nummer fem, Longines-muren, där Coleur Blue kastade in handduken efter två vägringar.

Svenska startnummer

5. Fredrik Jönsson/Coldplay
23. Malin Baryard-Johnsson/H&M Indiana
38. Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou
56. Peder Fredricson/H&M All In

Start- och resultatlistor
EM:s webbsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden