Dressyr
21 augusti 2019 19:48

Isabell Werth efter lagsegern: ”Jag är så lycklig och stolt”

EM i dressyrTyskland har ett starkt dressyrlag med sig till EM i Rotterdam - och visst levererade de. Lagguldet var deras som i en liten ask, och tre tyska ryttare levererade de högsta resultaten i Grand Prix-klassen. Lagankaret Isabell Werth var strålande glad efter segern, där hon dessutom slagit personbästa med Bella Rose. "Jag är så lycklig och stolt", sade Isabell efter guldet.

Isabell Werth efter lagsegern: ”Jag är så lycklig och stolt”
Det tyska laget med Jessica von Bredow-Werndl, Dorothee Schneider, Isabell Werth och Sönke Rothenberger tog hem dressyrens lagguld i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm

Dressyrens stormakt Tyskland var överlägsna vid dressyrens lagtävling på EM i Rotterdam. Tre tyska ryttare i topp med ett regerande världsmästarekipage som slog personbästa resulterade i en total överlägsenhet och ett 24:e lagguld för Tyskland vid Europamästerskapen.

Jessica-von-bredow-werndl-dalera4-190819-rt
Jessica von Bredow-Werndl red ihop närmare 77 procent på TSF Dalera BB. Foto: Roland Thunholm

Jessica von Bredow-Werndl var första tyska ryttare ut under måndagen, och hon stötte på en del problem med TSF Dalera BB. Stoet blev bajsnödig vid helt fel tillfälle och ville inte alls vara med på noterna när hon uträttade sina behov. Trots denna rejäla miss slutade detta eleganta ekipage på 76,894 procent. Ett resultat som för många andra skulle vara ett riktigt toppresultat, men i det tyska laget blev detta strykresultatet. Individuellt räckte det till en nionde plats för världssexan, så Jessica har alla möjligheter till revansch i Specialen.

48576361026_0a8e98132d_o
Dorothee Schneider och Showtime FRH red ihop över 80 procent. Foto: FEI/Liz Gregg

Andra ryttaren i laget var Dorothee Schneider som red sin OS-häst Showtime FRH. Ett missförstånd i passagen resulterar i den enda egentliga lilla missen, och Dorothee blir den första i klassen att rida på över 80 procent – den ena av två ska det visa sig i slutändan. 80,253 procent blev resultatet, vilket gav en individuell andra plats.

Tredje starten sedan VM

Under tisdagen var Sönke Rothenberger först ut av tyskarna. Endast tredje starten för honom och Cosmo sedan VM förra året, och förväntningarna på ekipaget var skyhöga. Ett skutt efter den samlade skritten och en piruettmiss gör att ekipaget hamnar under 80 procent och slutar på 79,084 – inte det resultat Sönke såg fram emot men det tredje bästa resultatet i klassen.

48585014741_7ab27ed522_o
Isabell Werth och Bella Rose slog personbästa och red ihop över 85 procent. Foto: FEI / Liz Gregg

Lagankaret, världsettan, regerande Europamästaren och regerande världsmästarduon Isabell Werth och Bella Rose gick ut sist för Tyskland. De levererar en ritt som är i en sådan klass för sig att det nästan är smått overkligt. En strålande glad Isabell rider upp på sista linjen och tar emot 85,652 procent, vilket är personbästa för ekipaget. Bäst i laget, och med de tre främsta lagresultaten slutar Tyskland på 244,969 och tar med bred marginal hem lagguldet.

EM-guld nummer 22 för Werth

Isabell Werth är redan den ryttare som tagit flest medaljörer i ridsportens historia, och red med detta guld hem sitt elfte lagguld och sitt 22:a EM-guld. Att ta titeln tillsammans med just Bella Rose betyder mycket för Isabell eftersom stoet ligger henne varmt om hjärtat.
– Hon var riktigt lysande, jag är så lycklig och stolt, och vi njöt båda två av tävlingen, sade Isabell vid presskonferensen efter lagsegern.

48585014556_4c0c2d7b58_o
En jublande glad Isabell Werth med Bella Rose. Foto: FEI / Liz Gregg

Sönke Rothenberger däremot hymlade inte med att förväntningarna låg lite högre än vad laget presterade totalt.
– Vi har kommit hit med ett riktigt starkt lag och vet att alla hästar har gått på över 80 procent, så vi förväntade oss en del, sade Sönke vid presskonferensen.
– Men som ni alla såg idag så är det alltid en helt annan sak när man ska leverera på banan.

48584770756_bb89e209b3_o
Dorothee Schneider, Isabell Werth, Jessica von Bredow-Werndl och Sönke Rothenberger utökade samlingen av klockor. Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for FEI

Sönke erkänner att han var ganska nervös inför sin egen ritt och att han inte fick till det så perfekt som han hade önskat.
– Men jag ser fram emot de kommande dagarna och det var superkul att ha så fantastiska kollegor som levererar så fantastiska rundor.

Nu väntar de individuella klasserna

Nu väntar torsdagens Grand Prix Special dit alla fyra tyska ryttare är kvalificerade. Där blir det individuella medaljer, och efter Specialen är det klart vilka 15 ekipage som går vidare till lördagens kür. Det är de 15 bästa ekipagen från GPS:en som går vidare till küren – dock högst tre per nation, så även om alla fyra tyskar ligger på topp i morgon kommer en av dem inte att gå vidare till küren.

48585013416_ac76ea9b09_o
Guldlaget vid EM i dressyr 2019: Tyskland. Foto: FEI / Liz Gregg
48586081947_f285384f76_o
Sönke Rothenberger/Cosmo, Jessica von Bredow-Werndl-TSF Dalera BB, Dorothee Schneider/Showtime FRH och Isabell Werth/Bella Rose. Foto: FEI / Liz Gregg

Silvret gick till Nederländerna och bronset togs av Sverige.

Här kan du se ett sammandrag av Sönke Rothenberger och Isabell Werths ritter:

Här kan du se ett sammandrag av Dorothee Schneiders ritt:

Lagresultat

Start- och resultatlistor samt lista över ställningar just nu
EM:s webbsida
SVT Plays sida med EM-sändningar
SVT:s alla sändningstider från EM under veckan
FEI:s livesändningar
Veckans tidsprogram EM – alla grenar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden