Hoppning
25 augusti 2019 17:29

Aktivister störde EM-finalen: ”Vi vet att sådant kan hända”

EM i hoppningMitt under pågående ritt i andra rundan av EM-finalen i hoppning stormade två aktivister in på banan. "Jag var så koncentrerad så jag bara fortsatte att fokusera på det jag skulle göra", säger den drabbade ryttaren Marc Houtzager.

Aktivister störde EM-finalen: ”Vi vet att sådant kan hända”
Aktivisterna sprang in på banan under holländarens ritt. Foto: Roland Thunholm.

När Hollands Marc Houtzager red andra rundan av den individuella EM-finalen i Rotterdam på söndagen sprang det plötsligt in två lättklädda aktivister på banan.
Deras budskap var ”Stop horse abuse”, ungefär ”stoppa utnyttjande av hästar”.

– Jag hörde att det hände något bakom mig, så jag vände snabbt på huvudet och tittade på det hinder jag hoppat, om det ramlat eller så. Men sedan bara fortsatte jag, sa Marc Houtzager på presskonferensen efter mästerskapet.
– När jag red an mot trekombinationen såg jag något som rörde sig där bakom men jag var så koncentrerad så jag bara fortsatte att fokusera på det jag skulle göra.

De båda aktivisterna omringades ganska snart av vakter och funktionärer inne på banan och hölls stilla tills holländaren hade gått i mål.
Därefter leddes de ut från banan.

Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona kommenterar lite motvilligt det som hände.
– Vi vet att det kan hända. Marc är en av coolaste ryttarna som finns, men jag vill påstå att de ryttare som är här är så coola och så inne i sin bubbla. De är så oerhört fokuserade på sin grej, säger han.

Säkerheten kring arenan har inte känts optimal med människor och hästar dåligt åtskilda. Men hur detta kan ha påverkat aktivisternas tillträde till arenan är svårt att säga.
– Visst kan man fråga sig om det borde ha varit fler vakter, men det är svårt att veta. Det handlar förmodligen om en person som har köpt biljett och gått in som vem som helst, säger Henrik Ankarcrona.

Marc Houtzager fick 1 tidsfel men detta togs bort efteråt. Han slutade åtta.

Resultat

Annelie Frank/Christel Behrmann

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden