Dressyr
23 augusti 2019 14:04

Werth efter EM-guldet: ”Med Bella Rose är allt möjligt”

EM i dressyrAlla tre EM-medaljörer i dressyr hyllade sina hästar efter Grand Prix Special. Guldmedaljören Isabell Werth menade att med Bella Rose är allt möjligt, och domarna - ja de fick gåshud av toppekipagen och nu vill de se mer.

Werth efter EM-guldet: ”Med Bella Rose är allt möjligt”
"Det är upp till mig att få det att hända", säger Isabell Werth och menar att allt är möjligt med Bella Rose. Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for FEI

Torsdagens Grand Prix Special blev en riktig rysare på många sätt. Klassen bjöd på överraskningar både uppåt och nedåt, och för att lägga lite extra nerv på allting kändes det inte som om kampen om medaljerna var klar förrän allra sista ryttare ridit. Och förstaplatsen – den var inte alls så solklar till Isabell Werth denna gång som den annars brukar vara.

Huvuddomaren Susanne Baarup berättade att det var en fantastisk klass som också var väldigt spännande att döma – och toppritterna gav domarna gåshud.
– Vi gav nior och tior och vi tänkte att herregud, hur ska det här sluta, säger Susanne Baarup i ett pressmeddelande från FEI.
– Det är verkligen bara små detaljer som skiljer mellan ryttarna.

Dressyrmedaljorerna-4-190822-rt
Det var bara små detaljer som skiljde medaljörerna åt, menar domarna. Foto: Roland Thunholm

När domarna pratade ihop sig efteråt var de eniga om att det här ville de göra igen.
– Vi vill se dem igen, och det kommer vi självklart få göra vid küren på lördag och det ser vi verkligen fram emot, sade Susanne Baarup.

48602841436_046bea442d_o
Dorothee Schneider var överlycklig efter sin kanonritt. Foto: FEI/Liz Gregg

Ska öva på longering

Tyska Dorothee Schneider var klassens stora utropstecken. Hon har lagmedaljer från såväl OS, VM och EM sedan tidigare, men det här var hennes första individuella medalj. Trots en tappad stigbygel som ställde till det vid bytena i varje gjorde Dorothee Schneider sitt livs ritt och belönades med 85,456 procent tillsammans med Showtime FRH, vilket satte press på Isabell Werth men i slutändan räckte till en silvermedalj. Dorothee Schneider hängde dock inte läpp över att bli slagen av dressyrdrottningen, utan jublade istället att det här var den bästa dagen i mitt liv.
– Jag har ridit den här hästen i tio år nu och han är så fantastisk, sade Schneider efter ritten.
– Jag är väldigt stolt över att hamna tvåa efter Isabell, och nu har jag pratat om min tränare att vi ska öva på lite longering igen, avslöjade tyskan för att missen med den tappade stigbygeln inte ska upprepas i framtiden.

48602450246_fc8633792a_o
Isabell Werth öser lovord över Bella Rose. Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for FEI

Kunde inte göra piaff och passage bättre

Isabell Werth red med full koncentration under hela ritten – väl medveten om att Schneider inte var en ofarlig utmanare om guldet. Och visst räckte det hela vägen. Dressyrdrottningen som länge låg sida vid sida i procent med Schneider klättrade till sist upp till 86,520 procent tillsammans med Bella Rose.
– Jag vet att med Bella Rose är allt möjligt, och det är upp till mig att få det att hända, säger Isabell Werth i pressmeddelandet.
– Piaffen och passagen kunde inte bli bättre än vad de var ikväll – känslan var outstanding och atmosfären var väldigt speciell.

Cathrine-dufoer-1-190822-rt
Dathrine Dufour – en något snopen bronsmedaljör. Foto: Roland Thunholm

Bronset kom som en överraskning

Danmarks Cathrine Dufour som kämpade på i regnet i lagklassen fick nu en riktig revansch i Specialen. Det blev 81,337 procent med Atterupgaards Cassidy, men själv trodde hon inte det skulle räcka hela vägen.
– Jag trodde inte vi skulle få medalj så jag sa till min hästskötare att ta bort flätorna, säger Cathrine Dufour.
– Vi fick sätta tillbaka dem och det var lite av en överraskning, men jag är så lycklig över Cassidy som nu är sexton år gammal och i en så bra form.

Dressyr-medaljorerna-1-190822-rt
Leading ladies i Europa. Foto: Roland Thunholm

Inte mindre än 12 personbästa sattes i klassen. Dorothee Schneider och Isabell Werth var två av dem. Irlands Judy Reynolds var en av de andra som sate rekord krossade sitt tidigare personbästa med över tre procentenheter och kom på en femte plats i klassen med Vancouver K på 78,252 procent.

Mer eller mindre pannkaka blev det för Emmelie Scholtens och Desperado N.O.P. som slutade allra sist bland ekipagen som genomförde ritten. Hästen var inte med henne och protesterade med besked mot piafferna. Samma problem hade Daniel Bachmann Andersen med Blue Hors Zack men de fick i alla fall till en placering på övre halvan i resultatlistan. Sönke Rothenberger hade stora problem med Cosmo som reagerade på skuggorna i arenan och ekipaget presterade långt under sin normala nivå och missade küren. Allra sämst gick det dock för spanska Beatriz Ferrer-Salat som fick utgå när Delgado inte gick rent.

De 15 ekipagen som går vidre till küren från Grand Prix Special:

 • Isabell Werth, Tyskland – Bella Rose
 • Dorothee Schneider, Tyskland – Showtime FRH
 • Cathrine Dufour, Danmark – Atterupgaards Cassiy
 • Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland – TSF Dalera BB
 • Judy Reynolds, Irland – Vancouver K
 • Gareth Hughes, Storbritannien – Classic Briolinca
 • Edward Gal, Nederländerna – Glock’s Zonic N.O.P.
 • Carl Hester, Storbritannien – Hawtins Delicato
 • Daniel Bachmann Andersen, Danmark – Blue Hors Zack
 • Patrik Kittel, Sverige – Well Done de la Roche CMF
 • Juliette Ramel, Sverige – Buriel K.H.
 • Hans Peter Ninderhoud, Nederländerna – Glock’s Dream Boy N.O.P.
 • Therese Nilshagen, Sverige – Dante Weltino OLD
 • Henri Ruoste, Finland – Rossetti
 • Claudio Castilla Ruiz, Spanien – Alcaide

Missa inte Ridsports separata artikel om Bella Rose.

Resultat
Ridsports livereferat från klassen
Ridsports resultatartikel

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden