Hoppning
22 augusti 2019 10:00

Torsdagens laghoppning – följ Ridsports liverapportering här

Uppdaterad 13:3814 hinder, 17 språng, en bana på 570 meter som ska ridas i 400-meterstempo inom 86 sekunder - det är vad som väntar EM-ryttarna i Rotterdam idag, när det är dags för första rundan i lagtävlingens final. Hindren har hissats upp till maxhöjd för att ge de 68 ekipagen en rejäl utmaning. Här hittar du Ridsports liverapportering med resultat och intervjuer - Sverige fick inga felfria ritter idag.

Torsdagens laghoppning – följ Ridsports liverapportering här
Malin Baryard-Johnsson var nöjd med H&M Indianas hoppning, men grämde sig över nerslaget. Foto: Roland Thunholm.

Dagens 1,60-hoppning innehåller en runda, som fungerar både som individuellt kval och som lagtävling. Klassen är öppen för alla ekipage som red onsdagens tidshoppning, och felen från gårdagen är med. Eventuella fel i dagens runda läggs till gårdagens resultat.
Klassen livesänds via SVT 1, SVT Play och FEI TV.
I morgon fredag väntar den avgörande lagfinalen, en 1,60-klass som är öppen för de tio bäst placerade lagen efter idag, samt de 50 bäst placerade individuella ryttarna efter onsdagen och torsdagen.

Liverapportering

13:38 När dagens siste ryttare rider in på banan står det klart att Belgien toppar lagtävlingen efter dagens klass, på 11,07 fel – en rejäl upphämtning.
Tysklands Daniel Deusser avslutar med en felfri runda med Scuderia 1918 Tobago Z, tre hundradelar inom tiden. Det ger en andraplats i lagtävlingen, efter Belgien, före Storbritannien. Sverige ligger femma inför fredagen.

13:35 Det är inte riktigt Sveriges dag idag – Peder Fredricson visar att han faktiskt är mänsklig när en bom faller för H&M All In. Individuellt faller Peder ner till sjätte plats, och för lagets del så blir slutpoängen idag 18,81 fel. Två ekipage återstår i klassen.

13:31 En felfri runda för Scott Brash hade gjort att Storbritannien legat i ledning inför fredagen. Men trots att Hello M’Lady hoppade fint blev det ett tramp i vattengraven som satte stopp för den planen – britterna slutar på 13,41 fel efter idag.

13:27 När världsettan Steve Guerdat är på banan är det alltid hög klass – med Albfuehren’s Bianca som flyger över hindren blev det ännu en felfri runda och en andraplats individuellt på 1,31 fel. Schweiz lag ligger långt ner i resultatlistan med sina totalt 26,83 fel.

13:20 Belgiens sista ryttare Gregory Wathelet rider väldigt beslutsamt på MJT Nevados S, och som han gör det. Belgien går genom dagens tävling på noll fel efter att tre lagekipage ridit felfritt, och stannar på totalt 11,07 fel.

13:15 – Jag tycker vi är väldigt bra idag igen, men vi hoppar några centimeter för lågt på räcket. Jag hade ridit likadant om jag skulle göra om det igen, så det är inte så mycket att säga om det. Som tur är så är det en dag till, vi får hoppas att vi kan vända det här till i morgon. Det är en bra bana, han bygger fantastiskt fint. Men många får lida idag för att vi red fort igår, sammanfattar Malin Baryard-Johnsson efter sin ritt.

13:12 Bommarna faller även för tyskarna, Marcus Ehning och Comme Il Faut får åtta fel och Tyskland kan därmed inte stanna på noll fel idag igen. Med tio ekipage kvar är det Storbrittanien och Belgien som kan stanna på noll fel i dagens klass.

13:07 Sverige igen, nu Fredrik Jönsson och Cold Play. Valacken hoppar med fint tryck i stora språng, men i slutet av banan brister det – fyra hinder faller och dessutom ett tidsfel, vilket gör att Sverige som minst måste räkna åtta fel om Peder Fredricson skulle nolla.

13:02 Martin Fuchs går in på fjärde plats individuellt efter en felfri runda med Clooney 51, med sina 3,46 fel. För Schweiz blir det svårt att göra något bra i lagtävlingen, även om världsettan Steve Guerdat återstår, då de måste räkna Niklaus Rutschis 17 fel.

12:52 Klassen drar igång igen med Belgiens Jérôme Guery och Quel Homme de Hus. Guery kunde inte upprepa sina lagkamraters fina resultat, två hinder föll på vägen mot mål.

12:38 Tysklands förbundskapten Otto Becker intervjuas av SVT och han konstaterar att inget är klart förrän det är klart.
– Vi har ett lag med väldigt rutinerade ryttare i år, de vet vad de ska göra och har sin egen plan. Men vi vet hur snabbt det kan ändras, i morgon väntar fyra nya rundor i en ännu tuffare klass – det är så många bra ryttare och hästar här så det kan sluta hur som helst.

12:35 Tysklands andraryttare Christian Ahlmann kunde inte upprepa gårdagens nolla med Clintrexo Z, idag blev det åtta fel. Banan har verkligen ställt mängder av svåra frågor – av de 50 som startat är det endast sex felfria.
Nu är det en kortare paus, klassen förväntas starta igen 12:50.

12:22 Så nära, så nära. H&M Indiana började fint men efter att ha fått sträcka ut fram emot vattnet blev det lite lite trångt till det nästkommande räcket, som föll efter en lätt touch. Malin Baryard-Johnsson hade sedan händerna fulla med det heta stoet men redde ut alla svårigheter. Resultatet gör att Sverige nu måste räkna minst en fyrfelare i lagtävlingen.

12:20 Storbritannien följer i Belgiens spår och inleder med två felfria rundor, när Holly Smith sätter en nolla med Hearts Destiny.

12:07 Belgien har en bra dag, de inledde med en nolla och fortsätter i samma stil när Jos Verlooy rider i mål felfritt med Igor. Verlooy är även bra med i den individuella tävlingen, med sina 1,68 fel är han tvåa i nuläget.

12:00 Världsmästaren visar att hon vill vara med i matchen om ännu en titel, när tyska Simone Blum sätter en lysande nolla med DSP Alice. Det tyska laget är helt klart guldfavoriter i år.

Equestrian Sport
Henrik von Eckermann fick återigen problem med vattnet med Toveks Mary Lou, men klarade alla andra hinder felfritt. Foto: Roland Thunholm

11:54 Äntligen är det svenskt på banan! Återigen hoppar Toveks Mary Lou alldeles strålande över bommarna och är inte i närheten av något hinder, men trots intensiv ridning av Henrik von Eckermann fram emot vattengraven så står stoet emot och trampar i rejält. Fyra fel för Sverige.

11:52 Nu rasar bommarna, Schweiz får hoppas på att kunna räkna bort Niklaus Rutschi resultat. Med Cardano CH blev det 17 fel.
Britten Ben Maher är farlig efter gårdagens tredjeplats med Explosion W, och med en klockren runda ger han Storbritannien en smakstart i dagens klass. Han ligger kvar i toppen i den individuella tävlingen.

11:47 Irland är regerande mästare i lag från EM 2017, men i år har det gått sämre för irländarna som jagar ett OS-kval. Efter Cian O’Connors runda med PSG Final, som gav hela 16 fel, är kraven stora på de resterande tre lagryttarna.

11:42 Belgiens Pieter Devos hade klockan på sin sida när han lotsade Claire Z till en felfri runda precis inom tiden, ett resultat som tacksamt tas emot av det belgiska laget.

11:35 Flera lag har nu ridit klart – Italien, Portugal, Spanien, Norge och Österrike kommer inte att ha med toppstriden att göra. De ryttare som startar nu hör till lagen som placerade sig i topp tio i onsdagens klass.

11:30 Klassen är igång igen och Geir Gulliksen är först ut efter pausen. Det blir fem fel för norrmannen och Gin Chin van het Lindenhof.
Portugals Luciana Diniz låg bra till efter gårdagens runda men idag blev det åtta fel för Vertigo du Desert, vilket gör att de nu ligger på 10,88 fel.

11:20 Portugals Antonio Matos Almeida står för den hittills enda nollan. I en intervju med SVT berättar han mer om sin 10-åring Volver de la Vigne.
– Jag började rida honom i 1,30-klasser i början av året, och sedan har han klättrat uppåt. Det har gått väldigt snabbt upp i klasserna, så jag är mycket glad över hur han hoppar här idag.

11:15 I en tv-intervju berättar kapten Henrik Ankarcrona att Henrik von Eckermann nu är på framridningen och har börjat värma upp Toveks Mary Lou. Svenskarna är redo från utmaningen.
– Det är en tuff bana, men det visste vi redan innan. Man ska ha med sig att det är inte är de allra bästa ryttarna vi har sett hittills men det gäller att utgå från den planen vi har satt, jag tror vi har bra förutsättningar för att ta oss runt.

Det är en rutinerad grupp svenska ryttare, som ridit flera mästerskap tillsammans.
– Det är ett fantastiskt gäng att arbeta med, de känner varandra väldigt väl. Det är en trygghet att vi alla känner varandra så väl.

Hur viktig är dagens runda?
– Det har varit mycket snack, vi har satt höga målsättningar. Men när det väl kommer till mästerskap får man ta en runda i taget, en ryttare i taget. Sedan hoppas vi i slutändan att det ska räcka till att vi står högt upp på resultatlistan, avslutar Ankarcrona i intervjun med SVT.

11:08 Max Kühner är den första ryttaren på dagens bana som hör till toppskiktet efter igår. Hans lag Österrike är redan ute ut leken, men individuellt ligger Kühner mycket bra till – han är tvåa efter Peder Fredricson.
Efter en lite skakig början så visade Chardonnay 79 återigen sin klass med många fina språng, men när b-hindret i trekombinationen föll innebar det att Kühner får lägga fyra fel till gårdagens ynka 0,40 fel.
Nu tar klassen paus till 11:25.

11:02 Oj så fint han hoppade, Tokyo du Soleil riden av Luca Marziani. Felfritt på hinder men ett retligt tidsfel blev det dock för italienaren, som går upp i ledning efter 23 ekipage.

10:52 Han kanske inte är helt nöjd med att även idag ha gått i mål med åtta fel, spanjoren Sergio Alvarez Moya, men hans 9-åring Jet Run hoppade betydligt bättre idag än under onsdagen – en stjärna för framtiden.

10:32 Så kom den då, den första felfria rundan. Portugals Antonio Matos Almeida hade bara ett nerslag i gårdagens klass, men idag klarade Volver de la Vigne samtliga 17 språng felfritt.

10:30 Makedoniens Luka Zaloznik lyckades med bedriften att gå runt med ett nerslag, samt två tidsfel. Även om den första startgruppen inte tillhör de mest rutinerade ryttarna, så står det helt klart att det är en tuff bana som ryttarna ställs inför idag.
Norges Pål Flam väljer att tacka för sig efter över 20 fel.

10:15 18 grader och strålande sol välkomnar de första ekipagen in på arenan, men banan blir en lite för svår utmaning för ryttare från Ungern, Grekland, Slovenien och Slovakien – en uteslutning och mängder med hinder som föll.
Startnummer fem, Turkiets Efe Siyahi, var den första som lyckades genomföra ritten med bara ett nerslag, något han var strålande glad över då hans 11-åriga sto Call Me Princess hoppade väldigt fint.

Sverige startar sent

Onsdagens fina svenska resultat gör att Sverige startar sent idag, och första svenska ryttaren går ut först som nummer 36. Startordningen i det svenska laget är ändrad, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson har bytt plats.

– Det är en väldigt spännande bana, den ställer många frågor. Med tidshoppningen i bagaget kan många få det tufft idag, banbyggarna leker mycket med distanserna och hindertyperna, det blir stora krav på kontroll och spänst. Våra hästar ser väldigt fina ut efter igår, de är genomgångna av vår veterinär och fysioterapeut. Det är en lång bana idag så vi hoppas att det håller hela vägen, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona i en intervju med SVT strax före start.

Visio-s1_1.50-c_1st_qualifying-compettition.vsd
Så här ser dagens utmaning ut för EM-ryttarna.

Svenska startnummer

36. Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou, 21:a efter igår
46. Malin Baryard-Johnsson/H&M Indiana, 19:e efter igår
56. Fredrik Jönsson/Coldplay, 23:a efter igår
66. Peder Fredricson/H&M All In, 1:a efter igår

Start- och resultatlistor
EM:s webbsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden