Dressyr
25 augusti 2019 10:50
Ridsportplus

Kürskrällen i Rotterdam: ”Överträffar alla förväntningar”

EM i dressyrHan tog lite tid på sig. Men nu har 17-åringen Vancouver K slagit ut i full blom. I EM-finalen bar han Judy Reynolds till en femteplats. "Det känns overkligt," säger irländskan om skrällen.

Kürskrällen i Rotterdam: ”Överträffar alla förväntningar”
Judy Reynolds och Vancouver K kom igång sent med sin internationella karriär. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Irlands Judy Reynolds var sist ut i lördagens kür på EM i Rotterdam. Direkt före henne hade tyskan Dorothee Schneider gjort sitt livs ritt och på allvar utmanat föregående ryttare, Isabell Werth.

Han var inte mogen och färdig i kroppen förrän han var ungefär nio år. Han kunde inte göra vad hans hjärna sa åt kroppen att göra och tvärtom. Judy Reynolds om Vancouver K.

Det hade kunnat bli ett antiklimax. I stället blev det en helt underbar avslutning på dressyr-EM till tonerna av irländsk folkmusik i modern tappning.  Det var en uppvisning i samspel och harmoni utan några svagheter.

När domarna sagt sitt hade Judy Reynolds slagit sitt personbästa med tre procent och landat på 85.589 procent.
– När jag såg vilka som skulle komma hit till Rotterdam trodde jag inte ens att jag skulle kunna ta mig till küren. Så att bli femma överträffar alla förväntningar. Min häst var med mig hela vägen, säger 38-åringen som är baserad i Tyskland och tränar för Johann Hinneman.

Slagit många rekord

Henne mästerskapshäst Vancouver K (KWPN val f 2002 e Jazz-Ferro, uppf G.M. Korver, äg Joe & Kathleen Reynolds), som kallas J P har på senare tid gått från klarhet till klarhet. Ekipaget började tävla internationellt 2012, när valacken var tio år.

Nu har personbästa och irländska rekord har rykt på löpande band. Vad nyckeln är vet Judy Reynolds inte.

Equestrian Sport
Judy Reynolds och Vancouver K levererade i EM-küren. Foto: Roland Thunholm

– Om jag visste skulle jag göra det med alla mina hästar. Han har inte varit någon lätt häst. Han var inte mogen och färdig i kroppen förrän han var ungefär nio år. Han kunde inte göra vad hans hjärna sa åt kroppen att göra och tvärtom. Nu har han till slut fått ihop det och kan gå in i en atmosfär som denna och säga, yes, this is cool, vi gör det.

Judy Reynolds tror att det finns med att ge.
– Ingen av testen denna vecka var perfekta, så det finns absolut små saker som jag skulle vilja göra bättre. Och han blir bara bättre, så jag tror att han just bara vill fortsätta att överraska oss.

Vila väntar

Nu väntar en rejäl vila i hagen för J P och trevliga promenader i skogen, innan han sätts i lätt träning igen.
– Vi får se hur han känns då och göra upp en plan då. Kanske blir det lite världscup i vinter. Men målet är Tokyo, säger Reynolds som i Rio 2016 var det första irländska ryttare någonsin att ta sig till küren.

Faktum är att Judy Reynolds länge varit synonymt med irländsk dressyr. Men nu är hon inte ensam längre. Hon har inspirerat andra att följa i hennes spår och i detta EM hade Irland för första gången ett helt lag. ”The girls in green” lyckades dessutom kvala till OS,  ett historiskt steg för irländsk dressyr.

– Det är så häftigt att vi inte bara klarade kvalet, vi gjorde med besked, säger Reynolds.

Och hur kändes det gå in efter Isabell Werth och Dorothee Schneider?
 – Ähum, tidigare idag tänkte jag, gud vad ska folk tänka när jag kommer in. Men när jag väl startat så nej, då var det inga problem. Då var det bara fullt fokus och J P var med mig i varje steg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden