Hoppning
25 augusti 2019 16:47

Henrik von Eckermann övervann vattenspöket

EM i hoppningÄntligen fick han lotsa Toveks Mary Lou felfritt över vattengraven på EM i Rotterdam. Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou blev bästa svenska ekipage på hoppningens EM med en sjätte plats.

Henrik von Eckermann övervann vattenspöket
Det gick ett sus av lättnad hos de tillresta svenska supportrarna när Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou flög över vattengraven i den individuella finalen. Foto: Roland Thunholm.

Världshästen Toveks Mary Lou (WESTF sto f 2006 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB) har haft en hake genom sin karriär: vattengravar.

I ena rundan jagar jag på henne mot vattnet och i nästa ska hon stå emot. Hur ska hon kunna veta… Henrik von Eckermann.

Hennes ryttare Henrik von Eckermann har arbetat mycket med detta. Stoet har hoppat vattengravar i de två klasser det har varit med under EM i Rotterdam, men det har blivit tramp och fyra fel båda gångerna.

Innan han bestämde sig för att rida söndagens final tog Henrik von Eckermann reda på hur vattnet skulle stå och var nöjd med det relaterade avståndet efter en oxer mitt i banan.

De flesta red på sex galoppsprång fram till vattnet, men Mary Lou fick sträcka ut på fem med lite hjälp av spöt från ryttaren. Hon kom lite långt ifrån och fullständigt flög över vattnet.
– Jag tänkte ”ursäkta mig” och hon undrade vad som hände där uppe. Men hon tog det bra och hoppade fortsättningen bra, säger Henrik von Eckermann.

Sus genom publiken

Det gick ett sus genom de tillresta svenska supportrarna när ekipaget galopperade vidare utan att trampa i vattnet.

Hans analys är att nedslaget i andra finalrundan hänger i hop lite med vattenproblemen då det var vatten under hindret stoet rev där.
– I ena rundan jagar jag på henne mot vattnet och i nästa ska hon stå emot. Hur ska hon kunna veta…

Det blev en individuell sjätteplacering för ekipaget.
– Någonstans är det en lättnad att det inte hade räckt till medalj även om vi hade gjort en dubbelnolla i dag, säger Henrik von Eckermann.
– Jag tänkte redan när jag gick banan att den var för lätt, att det inte kommer att hända tillräckligt mycket här i dag.

Mary Lou ska vila en tid medan Henrik von Eckermann själv åker till tävling redan nästa helg. Rundorna på EM ska analyseras och en plan med OS i Tokyo i sikte ska läggas.

Lång väg till Tokyo

– Hon har inte så många fler mästerskap i sig, tyvärr. Hon är 13 år gammal. Det är lång väg till Tokyo och vore fantastiskt om hon kunde vara i sådan här form då, säger Henrik von Eckermann, som inte kommer att satsa på världscupfinalen den kommande inomhussäsongen.
– Nej, jag tänker inte hålla på att jaga kval. Det finns andra tävlingar jag vill rida.

Se när Toveks Mary Lou plumsar i vattnet i EM:s tidshoppning i klippet från SVT Play nedan.

 

Resultat, EM-finalen 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden