Hoppning
23 augusti 2019 17:57

Skrällseger för Belgien – Sverige utan medalj

EM i RotterdamEn åttondeplats efter första dagen byttes mot guld, när Belgien tog sitt första EM-guld i modern tid. Sverige hade ingen bra dag på jobbet och slutade femma. Tre svenska ryttare finns med till den individuella finalen - hur många som kommer till start återstår att se.

Skrällseger för Belgien – Sverige utan medalj
Belgien tog ett historiskt EM-guld i lag. Foto: Roland Thunholm.

Förhoppningarna var stora, minst sagt, på det svenska laget på EM. Efter en lysande säsong och lagsilver på VM förra året var lagryttarna själva helt inställda på guld. Men efter Henrik von Eckermanns lysande inledning blev det inga fler felfria ritter, och Sverige slutade femma.
Tre av de svenska ryttarna är i topp-25, men det är ännu oklart om alla tre tänker starta i den individuella finalen på söndag.

– Vi är extremt besvikna, men det är inte så mycket mer att säga, säger Malin Baryard-Johnsson till SVT.
– Vi kom hit med en målsättning att ta guld, men då går det inte att alla ryttarna har fyra fel – då tar man inte medalj på EM, konstaterar Fredrik Jönsson i samma intervju.

Individuell ställning

  1. Ben Maher/Explosion W, 0,62 fel
  2. Jos Verlooy/Igor, 1,68 fel
  3. Martin Fuchs/Clooney 51, 3,46 fel

9. Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou, 7,56 fel
10. Peder Fredricson/H&M All In, 8,00 fel
22. Malin Baryard-Johnsson/H&M Indiana, 12,25 fel
41. Fredrik Jönsson/Cold Play, 25,02 fel

Resultat lag

  1. Belgien 12,07 fel
  2. Tyskland 16,22 fel
  3. Storbritannien 21,41 fel
  4. Frankrike 25,39 fel
  5. Sverige 26,81 fel

Kommentarer från medaljörerna

– Hela laget gjorde ett fantastiskt jobb, vi vann tillsammans – vi måste alla vara stolta över våra prestationer. Min häst hoppade fantastiskt i dag, nu får vi vila lite i morgon innan vi fortsätter. OS-kval var vårt stora mål, det känns bra att vi klarade det, säger Gregory Wathelet, som avgjorde för Belgien, i en intervju med SVT.

– Jag är väldigt glad över silvermedaljen, även om jag hoppades på att vi skulle ta hem guldet. Det var en spännande tävling, en fin bana. Min häst gillade inte att ha två ner igår, så jag visste att om jag gjorde ett bra jobb idag så skulle vi vara felfria, berättar Tysklands Marcus Ehning för SVT.

– Det är fantastiskt, jag tror inte att någon av oss räknade med en lagmedalj när vi kom hit. Jag är väldigt glad över hur min häst hoppade, och det är skönt att vi fick med oss ett OS-kval, säger Storbritanniens Scott Brash till SVT.

Här kan du följa Ridsport liverapportering från lagfinalen.

Resultat lagtävlingen
Resultat individuellt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden